Fyldt butternutgræskar (midt i en græskartid)

bagt butternut
Fadet er lavet af Anni Jensen, Keramikværkstedet, og det er mit yndlings i øjeblikket. Græskarret i baggrunden er i en noget anden priskategori; 9,95 for fire styk hos Søstrene Grene lige nu 🙂

Jeg har ikke lagt nogen opskrifter på de sidste to dage. Dels har jeg været til klassisk koncert to aftener i træk, og dels havde jeg en katastrofe-bagedag, som fortjener glemsel frem for en opskrift her! Det skulle ellers have været et triumf-indslag, men…not.

Men i aften har jeg kastet mig over det butternut-græskar, jeg ikke kunne lade være med at købe, da jeg gik forbi det for fire-fem dage siden i Kvickly.

Retten går an som en vegetar hovedret, men skal nok have en salat og noget godt brød med. Den kan også fint være tilbehør til for eksempel grillet kylling eller en tørstegt hakkebøf.

De klassiske koncerter, jeg var til, var et led i Klassiske Dage, som er en af de ting, der gør Holstebro til en “anderledes” by at bo i. Det var ottende år i træk at klassiske musikere i verdens-eliten besøgte den vestjyske provinsby for at begejstre publikum. Det er fløjtespilleren Janne Thomsen, selv i den internationale elite, der er idékvinden bag og kunstnerisk leder af Klassiske Dage.

Jeg er ikke opvokset i et hjem med klaver, og jeg ved mindre end lidt om klassisk musik, men jeg kan rigtig godt lide at lytte til det. Fredag aften i Nørrelandskirkens smukke rum, var det Michala Petri sammen med Janne Thomsen og ungdomsensemblet DUEN, der begejstrede, mens den lørdag aften stod på “hele holdet” i den gamle danseskolesal på Knudsens. Og de var mageløse – ikke mindst den finske pianist Olli Mustonen og den svenske violinist Jan Söderblom, der spillede Brahms så vildt og svedigt, at alle måtte overgive sig.

Jeg holder rigtigt meget af netop Brahms, og så spillede de to herrer, sammen med cellisten Bartholomew LaFollette, en anden af mine favoritter, Sjostakovitj. Det var helt formidabelt.

Hvis du kan lide klassisk musik, så kig forbi til næste år 🙂 Se mere her på Klassiske Dage

bagte butternut 2
Efterårsmad.

Dansk mad-magasin

Men det betød også, at jeg begge aftener var hjemme omkring 21.45 – og så var lysten til de store kulinariske udfoldelser ikke til stede. Heller ikke til de mindre udfoldelser, der bare koster tid. Det skulle ingen tid tage – og så blev det til pasta med pesto. Slut.

Opskriften nedenfor er fra magasinet Mad & Venner, som jeg holder. Egentlig er det sjældent, jeg laver mad fra det – jeg bruger det mest til at følge med i, hvad der er in, hvad der åbner og lukker i København, hvem de hotte kokke er lige nu, hvad man kan købe i hvilke specialforretninger og internetshopper, og hvilke kogebøger, der enten er på trapperne eller lige udkommet.

Jeg har tidligere holdt det fremragende engelske magasin Food & Travel, men det er simpelt hen for dyrt, har jeg fortalt mig selv. Så jeg holder en pause.

Men den her opskrift i det danske magasin fik jeg så lyst til at prøve.

Fyldt butternut squash

(4 personer)

2 butternut squash

smør

salt, peber

3 hakkede løg

1 spsk frisk, hakket ingefær

0,5 tsk kanel

0,5 tsk spidskommen

1 drys paprika

1 håndfuld rosiner

parmesan, revet

Halver de to butternut squash på langs. Jeg synes, det er lettest med en meget stor kokkekniv, men pas for Guds skyld på fingrene!

Skrab kernerne ud med en ske (det er nemt, og de sidder samlet i den buttede del af squashen). Brug en skarp kniv til at snitte tern i græskarkødet.

Smør græskarkødet med smør, drys med salt og peber og bag dem i ovnen ved 200 grader i 1 time (læg dem f.eks. i et tærtefad).

Varm lidt smør på panden og svits de tre hakkede løg over lav varme i 15 minutter. Tilsæt hakket, frisk ingefær, kanel, spidskommen, paprika og rosiner og lad det svitse videre, indtil løgene begynder at karamellisere.

Fordel fyldet i de bagte græskar, riv lidt parmesanost over og sæt dem tilbage i ovnen i 10-15 minutter. Server med det samme.

Note 1: Butternut squash smager ikke af vildt meget, så det er godt at give det lidt “spark”, ved at bruge nogle krydderier. I Mad & Venner står der, at smagen er nærmest smør-agtig, og det er ikke en dårlig beskrivelse. Den har et højt sukkerindhold og smager også sødligt. Kraftige krydderier som ingefær, salvie, chili, hvidløg og citron er gode til. Den koger i øvrigt nemt ud, så det er bedst at bage den i ovnen, hvor den bevarer smagen bedst.

Note 2: Mængden af fyld er lige i underkanten. Det skal i hvert fald være tre store løg. Man kan også tilføje nogle ristede pinjekerner.

Note 3: Jeg opdagede til min skræk, at jeg ikke havde parmesan. Så måtte jeg jo bruge, hvad jeg havde, og det var revet emmentaler. Det var OK; men den skarpe, salte smag fra parmesanen er altså bedre.

(Mad & Venner, Nr. 104/2013)

klar til ovn
Butternut squash’ene har fået fyldet i og skal nu i ovnen de sidste 15 minutter….

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *