Orientalske deller med spicy kartoffelsalat

Orientalske deller med spicy kartoffelsalat
Orientalske deller med spicy kartoffelsalat.

Nå, jeg kunne selvfølgelig ikke vente. Jeg MÅTTE have nye kartofler her et godt stykke tid før de danske dukker op i almindelige forretninger.

De var spanske, dem jeg fik købt, og de var da sådan…OK. Men så heller ikke mere.

Alligevel smagte kartoffelsalaten forrygende, så den skal helt sikkert prøves igen, når de danske kartofler er her.

Ingredienser til dellerne
Ingredienser til dellerne, der blandes af hakkede rejer og hakket svinekød.

Jeg synes ellers, jeg har verdens bedste opskrift på kartoffelsalat (min mors), men den vender jeg tilbage her på bloggen til en anden gang. Og denne anderledes kartoffelsalat er bestemt en super afveksling fra det kendte.

Jeg må erkende, at jeg ikke gad lave mayonnaise selv. Eller rettere; jeg havde kun min hundedyre olivenolie (nej, ikke den på billedet herover – den indeholdt kun en slat til at stege i) at lave mayo af, og jeg ville ikke bruge en masse af olien til det projekt. Så jeg brugte bare købemayonnaise.

Ingredienser til kartoffelsalaten
Ingredienser til kartoffelsalaten.

Orientalske deller med spicy kartoffelsalat

(4 personer)

150 gram rejer i lage (nettovægt)

400 gram hakket svinekød 3-7 procent fedt

1 rød chili

1 stængel citrongræs

1 fed hvidløg

2 spsk fiskesauce

Salt og peber

2 spsk olivenolie til stegning

Kartoffelsalat:

800 gram nye kartofler

1 bundt grønne asparges

1 bundt forårsløg

2 dl syrnet fløde 9 procent (se note1)

2 spsk god mayonnaise (lav den selv eller køb den – Hellmans er god)

2 tsk stødt karry (se note 2)

2-3 tsk wasabi-paste (se note 3)

Salt og peber

1 bundt frisk koriander

1 bundt purløg

Kog kartoflerne møre, pil dem og lad dem køle af.

Afdryp rejerne og hak dem. Rør dem sammen med svinekødet.

Flæk chilien, skrab kernerne ud (smid dem væk!) og hak chilien fint. Hak citrongræs fint (se note 4).

Kom chili, citrongræs, presset hvidløg og fiskesauce i farsen. Krydr med salt og peber.

Form farsen til små runde frikadeller og steg dem i olie på en slip-let pande til de er gyldne.

Bræk aspargeserne (man bøjer dem og så brækker de det ”rigtige” sted – smid enderne ud eller gem dem til suppe) og damp dem i en gryde med en smule vand i cirka 3-4 minutter og afkøl dem. Skær aspargeserne i 3 cm lange stykker. Snit forårsløgene.

Rør syrnet fløde med mayonnaise og karry og smag til med wasabi. Smag til med salt og peber.

Skær kartoflerne i skiver og vend dem i dressingen sammen med asparges, forårsløg, frisk koriander og klippet purløg. Server dellerne med kold kartoffelsalat.

Man kan selv bestemmer
Man kan selv bestemme, hvor stærke dellerne skal være ved at variere mængden af rød chili. Det samme gælder kartoffelsalaten og mængden af wasabi.

Note 1: Jeg kan aldrig finde syrnet fløde i supermarkedet. Men det gør nu ikke noget, for det er nemt at syrne selv. Man hælder bare noget citronsaft – prøv med en spsk til de 2dl fløde her i opskriften – i og lader det stå ved stuetemperatur en halv times tid. Så syrner det selv og bliver tykt.

Note 2: Min karry på billedet hedder Maharadji karry, og den har jeg selv haft med hjem fra det store udland. Det lyder muligvis blæret, men det er faktisk slet ikke særligt godt. Jeg var nødt til at bruge den, fordi jeg var løbet tør for den ostindiske karry, som jeg plejer at købe enten hos Matas eller hos grønthandleren på Gartnerivej. Ostindisk karry er et godt valg til kartoffelsalater….

Note 3: Wasabi bliver også kaldt “japansk peberrod”, og den er da også i familie med vores peberrod. Den er meget stærk, men på en måde som dansk peberrod, ikke som chili – det vil sige, at det først og fremmest er duften, der river i næsen og får tårerne frem, og ikke så meget smagen på tungen, hvor chili brænder sig fast. Wasabi kan købes i større supermarkeder (f.eks. Kvickly, hvor den står – tube i en æske – sammen med de andre asiatiske ingredienser til for eksempel sushi) i tuber. Den er stærkt lysegrøn. Smag dig frem med lidt af gangen i dressingen til kartoffelsalaten.

Note 4: Citrongræs skal have lidt tæsk for at frigive sin smag. Pil de yderste tørre blade af stænglen, indtil du kommer ind til en blødere kerne. Mas stænglen lidt ved at slå på den med håndroden eller enden af knivskaftet. Den nederste hvide del af stænglen snitter du så meget fint.

(Opskriften er fra ”Sund på den fede måde” af Lone Kjær, Politikens Forlag, 2009)

God sommermad - især når de danske kartofler kommer.
God sommermad – især når de danske kartofler kommer.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *