
Jeg har endnu aldrig mødt en kåltype, jeg ikke kunne lide.
Selv rosenkål, som en stor del af befolkningen ellers elsker at hade. Og jeg kan lide dem både rå og kogt og stegt og…
Jeg kan også lide brunkål – når nogen gider lave det mig, altså. For jeg har aldrig fået taget mig sammen til at prøve at lave det selv.

Men min favorit er nu spidskål. Jeg tror, det er fordi spidskål – sammen med danske asparges, danske jordbær og nye danske kartofler – synger en sang om sommer.
Og sommer er det altså ikke nu, så denne opskrift er ikke med spidskål.
Den er med blomkål og broccoli, to kål der er nemme at opdrive om vinteren i god stand. Ved begge slags gælder det, at man skal kigge efter et “godt lukket” og fast kål. Især hvis man som her vil spise det råt. Blomsterbuketterne i kålet skal ikke være begyndt at løsne sig fra hinanden og/eller “blomstre”. I supermarkedernes kølediske kan man – især for broccolis vedkommende – finde nogle grimme eksempler på kål, der nærmest er gået i blomst og endda ind imellem er blevet brunt. Så kig godt efter.
Salaten herunder er sund, og den er lækker. Jeg kan godt selv spise en halv portion, selv om opskriften egentlig er til 4 personer som tilbehør. Den går fint til al slags kød.

Kålsalat med solsikkekerner
(4 personer som tilbehør)
Et kvart broccoli
Et kvart blomkål
1 håndfuld rosiner
1 håndfuld solsikkekerner
Dressing:
4 spsk olivenolie
Saft af 0,5 citron
1 nip havsalt
Snit broccoli og blomkål fint og kom det i en skål.
Tilsæt rosiner og solsikkekerner.
Bland dressingen og hæld den over.
(Opskriften kommer fra “Hedeturen går til køkkenet”/Søs Wollesen m.fl, Politikens Forlag, 2012)
