For et stykke tid sendte Hanne Marie mig – sammen med en hyggelig mail om dette og hint (som regel om have, mad, natur og familie) – tre opskrifter fra et blad, jeg aldrig havde hørt om før, ”Praktisk Økologi”, som vist er et økologisk haveblad.
Hanne Marie er tidligere formand for havekredsen, elsker sin meget store landbo-have, som hun arbejder energisk i, og så er hun også glad for at lave mad – og går ikke af vejen for det mere usædvanlige.
” Du er jo glad for sjove madopskrifter, og så tænkte jeg lige, du skulle have vedhæftede (selv om du jo nok ikke har høns på altanen 😊), et par af opskrifterne er da ikke helt almindelige 😊, har ikke prøvet dem, men kunne da godt finde på det,” skrev hun.
Og jo, opskrifterne var lige præcis så anderledes og spændende, at de talte direkte til mig. Jeg kunne nærmest slet ikke vente med at komme i gang!
Der var tre. Den ene har jeg nu afprøvet – det er den, du sidder og læser om nu – den anden er jeg i gang med (den tager seks døgn), og den tredje kommer såmænd nok også her på bloggen på et tidspunkt.
Når Hanne Marie skriver om høns på altanen, er det dels fordi jeg jo kun har en altan og altså ingen have, og dels fordi det netop er det, opskrifterne går ud på: Hvordan man får brugt alle de æg, som ens høns lægger.
Det er i sagens natur ikke det store problem for mig, men faktisk havde jeg netop forkøbt mig i æg, og havde næsten en hel bakke, der gerne skulle bruges snart. Så jeg kastede mig ud i de rødbedesyltede æg.
Kvinden, der har leveret opskrifterne, hedder Lotte Denckert, og hun skriver, som rigtigt er, at æg holder sig ganske fortrinligt, uden at man sylter dem – også udenfor køleskabet – så det skal ikke være derfor, man prøver de rødbedesyltede æg. Man sylter æg for smagen og det flotte udseende.
Og flotte bliver de. Jeg var helt betaget. Alene det ville have været succes nok.
Men så smager de – lidt til min overraskelse – også afsindigt godt!
Ifølge Lotte Denckert kan de syltede æg holde sig længe, men ”smag og konsistens aftager efter de første fire ugers tid”. Så længe bliver der overhovedet ikke tale om, at de overlever hjemme hos mig
De er lækre på rugbrød med mayo (Lotte Denckert laver naturligvis selv mayonnaise af egne æg – det gjorde jeg så ikke lige) og purløg.
Rødebedesyltede æg
6 æg
1 rødbede
3,5 dl vand
1 dl æblecidereddike
1 dl sukker
1 spsk rosenpeber
4 stk. allehånde (se note 1)
1 spsk sennepsfrø
4 stk laurbærblade
1 tsk tørret chili (se note 2)
Æggene koges i cirka 6-7 minutter, afkøles grundigt i koldt vand og pilles.
Rødbeden skrælles, skæres i tern og koges sammen med æblecidereddike, vand og krydderier i cirka ti minutter. Lad lagen køle af.
Et sylteglas skoldes, og æggene lægges ned i glasset.
Hæld den kolde lage over æggene, og sæt glasset på køl i mindst fire dage, inden det åbnes (se note 3).
Note 1: Bedst som jeg stod der og skulle koge lage på en søndag, opdagede jeg, at jeg ikke have hel allehånde. Det troede jeg. Så der er altså ikke allehånde i min lage. Jeg synes ikke, det gør noget – smagen er sgu god alligevel. Men det skal da prøves en anden gang. Kvickly havde ikke hel allehånde, da jeg tjekkede i går – de har så nok også byens ringeste krydderiafdeling, så jeg må vel et andet sted hen.
Note 2: Jeg havde ikke hele, tørrede chilier. Men jeg havde chiliflager, så dem brugte jeg. Æggene blev slet ikke stærke, så man kan vel eksperimentere med at komme mere i.
Note 3: Der var gået nøjagtigt fire døgn, da jeg åbnede mit sylteglas. Og æggene var superflotte – og smagte skønt.