Siciliansk parmigiana di zucchine (en slags vegetar-lasagne)

courgette-lasagne
Siciliansk courgette-lasagne med mozzarella.

For nogle uger siden havde jeg inviteret en veninde på lørdagsmiddag og (som sædvanligt) afprøvede jeg derfor en ny opskrift. Mine venner ved godt, at de ofte er prøveklude for et nyt eksperiment.

Som regel går det godt (undtagen dengang jeg havde købt en mørbrad, der lugtede af svinestald, eller da jeg hældte masser af æbleeddike i en ret i stedet for æblecider…), og det gjorde det også denne gang.

Smagsmæssigt, altså.

ingredienser 030414
Ingredienser til “lasagnen”.

Den vegetar-lasagne (uden pasta…), jeg havde kastet mig ud i, smagte nemlig supergodt, og faktisk endnu bedre dagen efter. Muligvis fordi jeg dagen efter fik mulighed for at reparere lidt på den fejl, jeg havde begået lørdag aften; jeg kunne søndag hælde alt den overskydende væde fra, før jeg genopvarmede ”lasagnen”.

I opskriften stod der, at man skulle grille squashskiverne i ovnen – eller på en grillpande – efter man havde ladet dem afdryppe, saltede, i 30 minutter. Jeg tror, jeg skar for tykke squashskiver, og jeg ved, at jeg kun lod dem trække i saltet i 20 minutter.

Og så grillede jeg dem på grillpanden af lutter dovenskab. Jeg skulle have valgt ovnen. Den ville have udtørret squashskiverne. I stedet fik jeg saftige, pandegrillede squash med masser af væde. Øv.

For det betød, at den ellers så velsmagende ret sejlede i væde. Gør ikke den samme fejl!

Klar til ar samle retten
Klar til at samle retten.

Min søde veninde trøstede og forsikrede mig om, at det smagte fantastisk, men jeg var nu glad for, at forretten var lykkedes perfekt….!

Jeg er nødt til at prøve denne opskrift igen, så det er også et memento til mig, når jeg skriver den ind her. Jeg bryder mig ikke om at lave dumme fejl…

Nu skal den i ovnen
Nu skal den i ovnen.

Siciliansk parmigiana di zucchine

(6 personer)

1 portion grundtomatsauce (se opskrift nedenfor) tilsat 1 stor håndfuld mynte

5 courgetter

5 tsk havsalt

5 æg, hårdkogte

2 spsk olivenolie

300 gram bøffelmozzarella, afdryppet og skåret i skiver (se note)

100 gram parmesan, revet

1 stor håndfuld basilikumblade

1 stor håndfuld mynteblade

Friskkværnet sort peber

Forvarm ovnen til 200 grader. Skær courgetterne i tynde skiver på langs (cirka 7 mm tykke). Læg dem i et stort dørslag, drys med 5 tsk salt, og vend grundigt rundt, så saltet fordeles jævnt. Lad skiverne dryppe af i 30 minutter.

Pil i mellemtiden æggene, og skær dem i skiver på cirka 7 mm.

Skyl courgetteskiverne, og dup dem tørre med køkkenrulle. Sæt ovnen på grillfunktion. Pensl courgetteskiverne med olivenolie, og grill dem i 10 minutter, eller til de er gyldne. Vend dem en enkelt gang efter cirka 5 minutter. Stil ovnen tilbage på 200 grader. Man kan altså også grille courgetteskiverne på en grillpande, men gør det ikke!! 🙂

Saml nu retten: Fordel lidt tomatsauce i bunden af et ildfast fad på 25 x 30 centimeter. Læg et lag courgetter ovenpå efterfulgt af et lag mozzarellaskiver, æggeskiver, parmesan, basilikumblade, mynteblade og peber. Gentag processen. Sørg for at slutte af med et lag courgetter og det sidste af tomatsaucen og parmesanen.

Bag retten i 45 minutter eller til osten er gylden og boblende (se note2). Tag den ud af ovnen og lad den stå og sætte sig i cirka 15 minutter, inden servering.

Note 1: Jeg plejer at understrege, at det SKAL være bøffelmozzarella, fordi det smager SÅ meget bedre end almindelig mozzarella. Og det står jeg ved. Men ak, Holstebro er blevet “byen uden bøffelmozzarella”, nu da Kvickly åbenbart har besluttet sig for at droppe salget af den. Jeg har været i Netto, Fakta, Rema 1000, samt byens to ostehandlere, der forbløffende nok slet ikke sælger mozzarella, fordi “folk alligevel køber den i supermarkedet”. Kan man mon købe bøffelmozzarella over nettet?

Note 2: Jeg gav retten cirka 60 minutter – og lod den så hvile i 20 minutter.

(opskriften er fra “Green Kitchen Stories”/David Frenkiel & Luise Vindahl, Tinkerbell Books, 2013)

Ingrediense til tomatsauce
Ingredienser til tomatsauce.

Grundtomatsauce

(giver cirka 1 liter)

2 spsk ekstra jomfru-olivenolie

1 løg, hakket fint

2 fed hvidløg, hakket fint

0,5 tsk tørret chili (se note)

3 dåser flåede tomater (a 400 gram)

5 kviste basilikum

Havsalt

Friskkværnet sort peber

Varm olien op i en gryde ved middel varme. Tilsæt løg, hvidløg og chili, og sauter det i nogle minutter, til løgene er gyldne.

Rør tomater, basilikum, salt og peber i. Del tomaterne i mindre stykker (hvis ikke man har købt dem allerede hakket på dåse) med en træske.

Skru ned for varmen, læg låg på gryden og lad saucen simre i cirka 20-25 minutter.

Brug den med det samme eller opbevar den i en lufttæt beholder i køleskabet (den kan holde sig en uges tid).

Note 1: I sommeren 2013 forærede min kollega Jens mig nogle fem-krone store chilier, som han og hans kone havde dyrket derhjemme. Chilierne var vildt stærke! Men også virkelig gode. Endelig chilier med noget smag. Jeg tørrede nogle af dem, og jeg brugte én knust til tomatsaucen herover. Det gav saucen i ovenstående ret et ”bid”, som både mine veninde og jeg var enige om, var vellykket. Men hvis man ikke er til det stærke, kan man jo vælge en mild chili. Tommelfingerreglen (der næsten holder stik…) er, at jo større en chili er, jo mildere er den. Så vælg en af de store røde i supermarkedet, hvis du vil have mild varme i saucen.

Tomtasaucen simrer
Tomtsaucen simrer.
Tomtasaucen er også fra Green Kitchen Stories
Tomatsaucen er også fra Green Kitchen Stories.

 

 

2 tanker om "Siciliansk parmigiana di zucchine (en slags vegetar-lasagne)"

    1. Tak skal du have Karen – og tak for tippet om, hvor jeg kan få bøffelmozzarella. Det er vildt vigtigt for mig, især i sommertiden, så jeg tror da lige, jeg skal til Ellebæk og hamstre!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *