Valentins-sorbet med Aperol

Rosenbladene har jeg strøet over for billedets skyld. Det synes jeg ikke, du skal gøre ved servering…de bliver bløde og lidt seje af at ligge ovenpå sorbet’en. Ikke nogen oplevelse 🙂

Denne her sorbet, som egentlig er en Valentins Dag-opskrift, er jeg lidt sent med her, hvor vi står på tærsklen til marts. Så enten må man gemme den til næste år, eller også må man være ligeglad med den oprindelige anledning og bare lave den alligevel 🙂

Det er den værd – den smager forrygende godt.

Jeg fik i fødselsdagsgave (af min far og min søster) et tilbehør til min KitchenAid, nemlig en ismaskine. Det er en anelse bøvlet, fordi jeg kun har en lille fryser, og derfor skal jeg have den eneste hylde, der er i den, ud, for at have plads til ismaskine-skålen, der skal fryses i 15 timer inden brug. Men prøves skulle den da ved først tænkelige lejlighed!

Sorbet’en smager friskt og skarpt af citrusfrugter, men er også sød.

Så da jeg så, at min yndlings udenlandske madskribent, Yotam Ottolenghi, havde beriget avisen The Guardians læsere med en opskrift på grapefrugt-Aperol-sorbet i anledning af Valentins Dag, slog jeg til! Jeg lavede isen til Stine, som kommer her hver 14. dag og spiser. Lige den dag var hun ikke voldsomt sulten – men sorbet’en, den gled søreme godt ned! Hun var meget tilfreds 🙂 Jeg syntes også selv, den smagte vildt godt.

Jeg har et par veninder, der er ret vilde med Aperol, som er en italiensk aperitif i stil med Campari. Og jeg kan oplyse dem (og andre) om, at selv den ganske beskedne mængde Aperol, der bruges til sorbet’en, faktisk godt kan smages. Det er altså “sorbet for voksne” 🙂

I øvrigt skrev Ottolenghi i samme artikel, at han ikke er særligt begejstret for Valentins Dag. Han synes bare, man generelt skal lave mad med kærlighed – og også til den dag til sin elskede. Men for at være lidt imødekommende havde han så dog kreeret denne sorbet, som bliver orange-lyserød-agtig i farven.

Den er umådelig nem at lave, hvis man har en ismaskine.

Man kan sagtens smage Aperol-aperitiffen, selv om der kun er ganske lidt i. Men Ottolenghi foreslår, at man drypper lidt mere ud over sorbet’en ved servering….

Hans egen indledning til opskriften lyder:

“Denne skarpe, men alligevel søde sorbet har en vidunderlig farve. Hvis du ikke kan finde blodappelsiner eller lyserød grapefrugt, så brug den almindelige slags i stedet. Sorbet’en vil ikke se helt så strålende ud, men den vil smage fint. Jeg kan lide at toppe hver servering med en ekstra støvregn af Aperol, men det er op til dig…”

Sorbet af lyserød grapefrugt, blodappelsin og Aperol

(4 personer – se note 1)

1 lyserød grapefrugt, eller nok til at give 100 ml frisk juice

3-4 blodappelsiner, eller nok til at give 200 ml frisk juice

90 ml vand

70g sukker

40g glukosesirup (kan købes i blandt andet Kvickly)

1 tsk citronsaft

2 spsk Aperol, plus ekstra til pynt, hvis du ønsker

Skræl ved hjælp af en kartoffelskræller en lang strimmel skræl fra grapefrugten og to strimler fra en af ​​appelsinerne. Sørg for at undgå at få den bitre, hvide side med. Læg de tre strimler i en lille gryde.

Pres saften fra grape og appelsiner og sæt til side.

Kom vand, sukker og glukose i gryden sammen med skrællerne, og lad det komme i kog ved høj varme, men du af og til slynger det lidt i gryden, indtil sukkeret er opløst. Lad det så koge i et minut. Tag gryden af varmen og lad det køle af, mens det trækker smag.

Når siruppen er kølet af (ikke nødvendigvis helt kold), tilføjer du al saft, både fra appelsiner, grapefrugt og 1 tsk citronaft. Rør derefter Aperol i.

Si det ned i en skål gennem en finmasket sigte og kassér skrællerne. Hæld blandingen i en is-maskine og lad den køre i cirka 30 minutter, indtil den er indfrosset og glat.

Hvis du ikke har en is maskine, kan du hælde blandingen i en plastikbeholder, dække med et låg og sætte den i fryseren. Efter 30 minutter, skal du røre iskrystaller op med en gaffel, og gentage den proces hver 30 minutter, indtil den er helt frosset – det vil tage fra to til tre timer.

Opbevar sorbet’en i en forseglet plastbeholder i fryseren; tag den ud til for at blødgøre den fem til ti minutter, før du kommer den i skåle/tallerkner.

(Opskrift i The Guardian af Yotam Ottolenghi, februar 2017)

Note 1: Da jeg hældte den færdige mængde væske i min ismaskine, tænkte jeg: “Det går aldrig! Der er jo næsten ingenting! Hvordan kan han skrive, at det er til fire personer??!” Men jeg skulle have stolet på den gode Ottolenghi. Når sorbet’en er kørt færdig, er der skam rigeligt til fire personer 🙂

Valentins Dag har vist mest med roser at gøre. Men nu er tulipaner min yndlingsblomst (sammen med pæoner, men de er ikke lige til at skaffe i februar!), så derfor har sådan en sneget sig med på billedet….

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *