Det her smager bare SÅ godt!
Og det ville have været fuldstændig himmelsk, hvis ikke jeg var så utroligt bedrevidende…
I bogen ”Perler” bliver opskriften tillagt den i Danmark bosatte, franske kok Nicolas Vahe. Og han serverer suppen med en stor kugle hjemmelavet is.
Men næh nej, det skulle jeg sandelig ikke have med, mente jeg. Suppen med de syltede rabarber var nok. Den ER også god, og kan bestemt spises uden is. Men prikken over i’et ville helt klar have været den is.
Så hvis du afprøver opskriften, bør du enten selv lave is eller købe en god, købe-flødeis. Hansen Is laver for eksempel en fremragende vanilleis, som man kan købe i Kvickly.
I øvrigt var jeg træt af at betale 25 kroner for 400 gram rabarber i supermarkederne, så sidst jeg var på besøg hos min far, tog jeg bundt af hans rabarber med mig hjem. Jeg var lidt spændt på dem, for det er ikke vinrabarber, men jeg sørgede for at tage de mindste stængler.
De virker imidlertid rigtig godt til suppen her, der er både sød og syrlig på én gang.
Rabarberne bliver i opskriften overhældt med kogende væske, men de bevarer bid. Man kan sagtens spise rå rabarber, men husk at bladene er giftige.
Rabarbersuppe med syltede rabarber
Suppe:
200 gram rabarber
0,5 stang vanilje
4 dl vand
150 gram lyst rørsukker (eventuelt mere, hvis rabarberne er sure)
Syltede rabarber:
200 gram rabarber
Kornene fra 1 stang vanilje
Saft af 1 citron (cirka 100 gram)
200 gram lyst rørsukker
Rabarbersuppe: Skræl rabarberne og skær dem i meget tynde skiver. Læg skiverne i en fladbundet skål eller et fad sammen med de udskrabede vaniljekorn og vaniljestangen. Kog vand og sukker til en sirup (se note1). Hæld lagen over rabarberne og lad dem trække til de er kølet helt af.
Syltede rabarber: Skræl rabarberne og skær dem i 1 centimeter lange stykker med pæne skrå snit. Læg stykkerne i en fladbundet skål eller et fad sammen med de udskrabede vaniljekorn og vaniljestangen. Kog citronsaft og sukker til en sirup (se note 2). Hæld lagen over rabarberne og lad dem trække til de er kølet helt af.
Anretning: Arranger en kugle is (husk det det nu! Se tekst ovenfor) i suppen i en dyb tallerken og pynt med de syltede rabarber.
Note 1: Efter lang tid kogen var vand og sukker stadig ikke blevet til noget, der lignede sirup. Jeg var bange for at væden helt skulle forsvinde – der skulle jo gerne være noget ”suppe” tilbage – så jeg tog det af varmen og hældte det over rabarberne. Jeg lavede halv portion af opskriften og var startet med 2 dl vand – det var nok svundet til knap 1,5 dl, da jeg hældte det over rabarberne. Jeg synes, det smagte godt og var en passende suppekonsistens.
Note 2: Til gengæld kogte citron og sukker hurtigt til en sirup til de syltede rabarber. Hold øje med det – det kunne gå hen og blive en brun masse, der er brændt på i bunden af gryden, hvis du ikke passer på!
(opskriften er fra ”Perler fra Skærtoft Mølle” af Hanne Risgaard, Politikens Forlag, 2012)