“Vil du have nogle grønne tomater? Jeg har bare SÅ mange,” sagde min veninde Jette, da jeg var med hende i Thorsminde i starten af september 2021 for at se hende nye hus.
De forrige ejere havde åbenbart været glade for tomater, for der stod et par kæmpe tomatplanter i læ på terrassen.
“Joeh…” sagde jeg og trak lidt på det. Jeg er ikke så vild med stegte grønne tomater, som normalt er det, jeg kan finde på at lave med dem. “Jeg har en supergod opskrift på syltede grønne tomater” lokkede hun. Og så fik jeg en pose med hjem.
Jeg var nødt til at tigge flere grønne tomater senere. For opskriften var så god, at jeg guffede alle de syltede tomater i løbet af ingen tid og måtte lave en ny portion!
Det skal bare gentages her i 2022 – hvis jeg kan finde grønne tomater nogen steder!
Syltede grønne tomater
1 kilo rørsukker
1 økologisk citron – skallen af den i tynde strimler
1 vaniljestang – kornene af den
1,6 dl vand
1 kilo små/mellemstore grønne tomater
3 kanelstænger
Eventuelt atamon
Bland sukker sammen med citronskal og vaniljekorn.
Varm eddike og vand op i en gryde og tilsæt sukkerblandingen. Kog det i cirka fem minutter.
Klargør tomaterne ved at stikke små huller i dem med en gaffel. Læg dem i gryden med sukkerlagen og det småkoge i cirka fem minutter.
Tag gryden af varmen og stil den køligt til forsyltning i 12-24 timer. Sørg for at tomaterne er dækket af lagen. Læg eventuelt pres på.
Efter forsyltning koges lagen (med tomater) igen i cirka fem minutter. Fordel tomaterne i skoldede glas, der eventuelt er skyllet med atamon. Kog lagen ind i 10-15 minutter. Hæld lagen over tomaterne, så glassene er helt fyldt og læg kanelstænderne ovenpå. Dæk til med tætsluttende låg og opbevar de syltede tomater koldt.