Bag laks med ingefær-mandel pesto

Laks med en pesto-variant med mandler og ingefær, samt stegt kål med perlerug-salat.
Laks med en pesto-variant med mandler og ingefær, samt stegt kål med perlerug-salat.

Jeg kan mægtigt godt lide laks. Men det kan blive lidt ensformigt ind imellem bare at stege en laksebøf og spise de grøntsager, jeg lige har i køleskabet, til – eller en salat. Så jeg er altid på udkig efter nye lakseopskrifter, og denne her fandt jeg i et Samvirke.

En af mine kolleger, der ved en masse om fisk og selv er lystfisker, har flere gange fortalt mig, at jeg bør holde op med at spise supermarkedets laksebøf, fordi det er opdrættede laks, der er fyldt med al mulig lort.

Så jeg ved det godt – jeg ved bare ikke lige, hvor jeg skal skaffe vildlaksbøffer henne. Jeg kan jo ikke selv spise en hel vildlaks (som jeg i øvrigt også kun ganske sjældent har set – på frost). Og jeg vil så nødigt gå glip af laks et par gange om måneden. Så nu har jeg altså gjort det igen – købt en konventionel laksebøf i Kvickly…

Der er masser af ting, man kan slå sig selv oven i hovedet med, når man handler – burde man ikke købe mere økologi? Skal man købe vaskepulver, opvaskemiddel og rengøringsmidler uden parfume, farve og uden ikke-nedbrydelige stoffer? Har koen, kalven, grisen, hønen nu haft det godt, inden den døde og kom til salg i køledisken? Hvor kommer fisken fra? (jeg forsøger at undgå fisk, der er fanget udenfor nordiske farvande og transporteret helt herop) Og hvad har den laks mon levet af, som har leveret kødet til min laksebøf?

I det store og hele forsøger jeg at købe økologisk, dyrevelfærds-venligt, miljøvenligt….men jeg er ikke fanatiker. Der ER dog nogle ting, jeg ikke giver køb på – jeg køber for eksempel altid økologiske æg. Og citroner, fordi jeg ikke vil spise det skidt, de sprøjter dem med. Men da jeg i dag stod med en pose ikke-økologiske basmatiris til 17,95 og en halvt så stor (cirka) pose økologiske ditto til 28,95, valgte jeg altså førstnævnte. Det var ikke lige der, jeg lagde mine øko-penge den dag. Og altså heller ikke på laksen.

Det er op til ens egen samvittighed, synes jeg. Og smag. Jeg synes økologiske grøntsager smager af mere. Det er muligvis en indbildning. Men sådan har jeg det altså.

Sundt, lækkert og vinterligt.
Sundt, lækkert og vinterligt.

Bag laks med ingefær-mandel pesto

(4 personer) (se note 1)

3 dl (225 gram) perlerug

1 æble

1 lille rødløg

4 laksesteaks

1 lime

2 tsk olie

salt og peber

200 gram palmekål (se note 2)

olivenolie

Pesto:

50 gram mandler

en god håndfuld persille

1 dl olie, vindrue- eller olivenolie

30 gram parmesanost

cirka 1 spsk friskrevet ingefær

Sæt ovnen på 225 grader. Kog perlerug efter anvisningen på pakken.

Hak æble og løg fint, og vend det med den kogte rug.

Læg laksen på en bradepande med bagepapir. Pres lime over laksen, dryp olie henover og krydr. Bag laksen i cirka 10 minutter.

Rist mandlerne på en varm pande. Blend mandler, persille, olie, salt, parmesan og ingefær i en foodprocessor. Smag til.

Svits kålen på en panden i olie og krydr med salt og peber.

Server den bagte laks med perlerug, kål og pesto.

(opskriften er fra Samvirke, januar 2017)

Note 1: Da jeg kun var mig til at spise, lavede jeg naturligvis en meget mindre portion med kun én laksebøf. Men jeg lavede hele pesto-portionen. Det er temmelig svært at lave en lillebitte portion pesto – og resten kan altid bruges dagen efter (og det gjorde jeg også) til en omgang pasta.

Note 2: Jeg har faktisk tidligere set den smukke palmekål i Kvickly. Men den dag, jeg var dernede for at handle til denne ret, havde de det naturligvis ikke. Så det må blive en anden dag, jeg får palmekål testet. Jeg havde grønkål derhjemme i køleskabet, og det brugte jeg i stedet for. Det smagte rigtigt godt til.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *