Banankage

Den vedbliver at være saftig meget længe. Her har jeg skåret kagen midt over (fordi min far skulle have halvdelen) og har “rykket” den lidt i højden.

I bund og grund er jeg ikke voldsom vild med frugt.

Det er nok noget sært noget at skrive – og heller ikke helt og aldeles sandt. Jeg bliver bestemt begejstret, når jeg rejser i eksotiske lande, og nogen på et hotel har gjort sig den umage at skrælle/pille/udkerne/dele en masse lækker frugt til morgenmad.

Og jeg kan godt lide at sætte tænderne i en supersaftig pære.

Men ellers foretrækker jeg tilberedt frugt. Jeg kan lide æble i kager – og i det salte køkken. Jeg kan lide friskpresset appelsinsaft og appelsinkager. Og jeg kan lide blommetærter og ananasstykker i frugtsalat (faktisk kan jeg også lide ananas på pizza, men jeg ved godt, at det er en stor fejl, ifølge smagsdommerne).

Der er kun en undtagelse: Jeg elsker bananer!

Det var ikke den type bananer, der bliver helt sorte i skindet. Men de fik masser af brune pletter.

Akkurat lige som de er.

De er praktiske at transportere, de er hurtige og nemme at pille, man får ikke kerner i munden, de drypper ikke af saft, og de er skånsomme for maven.

Så da corona-tiden satte ind, og jeg sad og bestilte varer hos Coop på nettet, tjekkede jeg afsnittet med frugt og tænkte: ”Jeg skal da have bananer!” Og så bestilte jeg to bundter bananer.

Hvorfor ved jeg virkelig ikke. Jeg må have været grebet af stemningen og den almindelige trang til at hamstre.

For to bundter bananer var alt for meget. Jeg spiser højest én om dagen.

Så til slut havde jeg nogle liggende, der bare blev mørkere og mørkere.

Alt er klar til at samle til en banankage. Den tager ikke langt tid at smække sammen – men skal dog i ovnen en times tid.

Jeg kan faktisk godt lidt meget modne bananer, men der er dog en grænse.

Jeg havde engang en kollega, der elskede bananer, der var helt brune. Han lagde dem i sin skrivebordsskuffe, og når der bredte sig en duft af bananer (meget modne bananer dufter gennemtrængende), var de klar til at spise, mente han. Der var en del andre kolleger, som syntes, at det var en meget sær og dårlig vane 😊

Nå, men når bananer bliver meget modne, er de rigtigt gode til banankage. Faktisk kan man sige, at jo mere modne, jo bedre. De skal være ret brune eller brunplettede på skindet og dufte tydeligt af banan.

Jeg har ikke gjort meget ud af det med foringen af formen. Jeg pressede bare lidt sjusket et stykke bagepapir ned. Men pyt – kagen smagte godt trods mangel på elegance 🙂

Banankage

3-4 modne bananer (cirka 350 gram – mine bananer var små, så jeg endte med at bruge fire)

150 g rørsukker

100 g  smør (se note 2)

3 æg

175 g hvedemel

1 tsk bagepulver

0,5 tsk salt

0,5 tsk vaniljesukker

75 g grofthakket, god chokolade – helst over 70 procent

75 g hakkede valnødder

Rør smør og sukker sammen med en håndmikser i en skål.

Derefter pisker du æggene i ét af gangen.

Bland mel, salt, vaniljesukker og bagepulver i en anden skål.

Sigt det ned i æg-sukkerblandingen.

Brug håndmikseren igen.

Mos bananerne med en gaffel og vend dem i dejen.

Vend den hakkede chokolade og de hakkede nødder i dejen.

Fór en 1 liter kageform med bagepapir (se note 3). Hæld dejen ned i bagepapiret.

Bag kagen ved 180 grader i omkring 1 time.

Prøv at stikke en strikkepind ned i midten af kagen, når du tror, den er bagt, hvis strikkepinden komme op uden dej på, er kagen færdig.

Jeg er sikker på, at nogen ville sige, at man skal lade kagen køle af i formen. Men jeg løfter den altså ud i bagepapiret, for så køler den hurtigere af. Men lad være med at prøve at pille bagepapiret af sider og bund, før den er afkølet..

Færdigbagt banankage.

Note 1: Jeg ved ikke, om man kan kalde nedenstående opskrift for ”min”. Den er en sammenblanding af alle de banankageopskrifter, jeg har kunnet finde – jeg forsøgte at tænke mig frem til, hvad jeg mente ville være godt. Som efterrationalisering vil jeg sige, at den ER god, men at jeg nok næste gang vil undlade chokolade i selve kagen og i stedet overtrække den med chokolade. Men er man vild med chokolade, skal man da endelig tage chokoladestykkerne med.

Note 2: Lad smørret stå ude et stykke tid, inden du går i gang. Det er SÅ meget nemmere at røre med sukkeret, når det er blødt!

Note 3: Det gør det blandt andet herligt nemt at tage kagen ud af formen, så den kan køle hurtigt af.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *