Bennys courgettesuppe

 

Det ser ikke ud af så meget – men det er altså en knaldgod suppe!

Det her er sådan en rigtig sommersuppe.

Én, man kan lave, hvis man har et drivhus alt for fyldt med courgetter og ikke aner, hvad man skal stille op med dem – eller én, man laver, bare fordi den hurtig, nem og velsmagende.

Men det er selvfølgelig ikke en opskrift, man kaster sig over, når det er 29 grader udenfor.

Til gengæld passer den præcis til sådan en dag som i dag – den 4. juli; dansk sommer med øsende regn, blæst 6 m/s og cirka 14 grader.

Ingredienserne – den orange dåse nederst i billedet indeholder de syltede grønne peberkorn.

Jeg ved ikke, hvem Benny er. Men opskriften på hans courgette-suppe har jeg efterhånden lavet en del gange. Den stammer fra kogebogen ”Fra Haven til maven”, som jeg anskaffede mig i september 1999, og som nu er fyldt med gule post-it sedler, håndskrevne kommentarer og madlavningspletter.

Kort sagt en elsket kogebog.

Selvom jeg har lavet suppen flere gange, og blandt andet – i 2008 – har skrevet ”dejlig, velsmagende, mættende og supernem” i margin, så var det “første gang”, da jeg forleden også lavede de bagte parmesanfritter, som anbefales til.

Det bliver ikke sidste gang. De smagte SÅ godt i suppen, som jeg ellers bare plejer at spise med brød til.

Parmesanstykker giver en lækker ekstra dimension til suppen.

Bennys courgettesuppe

(4 personer)

1 hakket løg

1-2 fed finthakket hvidløg

1 spsk smør

500 gram courgetter i store tern

1 tsk citronsaft

1 kvist timian

0,5 tsk syltede, afdryppede, grønne peberkorn (se note 1)

0,5 liter hønsebouillon (se note 2)

Svits løg og hvidløg i smør et par minutter, uden at det tager farve (det betyder, at løgene bare skal blive klare, men altså ikke brune!).

Bland courgetterne i, dryp citronsaft over og tilsæt timian, grønne peberkorn og bouillon.

Lad suppen snurre i 20 minutter, til courgetterne er helt møre. Brug en stavblender eller hæld suppen i en blender.

Smag suppen til med salt, peber og måske lidt mere citronsaft.

Spis suppen med bagt parmesan (se opskrift nedenfor) eller med godt brød til.

Note 1: Grønne, syltede peberkorn er en af den slags ting, man enten elsker eller hader. De umodne grønne peberkorn er syrlige med en slags græssmag. Nogen mener, at de smager som sæbe (i så fald sæbe med et skarpt kick!) og jeg må erkende, at i sin rå form, er jeg heller ikke den store fan. Men i begrænset mængde i en ret som denne, er de ret geniale – de giver suppen et lille kick. Slet ikke i nærheden af, hvad en chili kan gøre, men bare en lille skarp eftersmag. Når man har åbnet dåsen med peberkorn (man kan blandt andet købe dem i Kvickly) skal resten opbevares i deres lage i et glas med låg i køleskabet. De kan holde sig meget længe. De ligner små kapers, så man skal passe på ikke at gribe det forkerte glas, når man vil lave tilbehør til pariserbøffen!

Note 2: Hvis man er vegetar, kan man naturligvis bare bruge grøntsagsbouillon, og jeg er sikker på, at det smager akkurat lige så godt.

Parmesan på bagepapir, da jeg lige har taget det ud af ovnen. En anden gang tror jeg, at jeg vil lade det blive lidt mere gyldent (jeg var nervøs for, at det ville brænde på…)

Bagt parmesan

Læg tyndthøvlede (det er nemmest med en kartoffelskræller) skiver parmesan på en plade med bagepapir og bag dem i ovnen ved 225 grader til osten er gyldenbrun og smeltet.

Tag osten ud af ovnen, lad den afkøle på pladen og server de bagte ostestykker oven i suppen.

(Opskrifterne er fra ”Fra haven til maven” af Vibeke Lehn og Anemette Olesen, forlaget Aschehoug, 1998)

De færdige parmesanstykker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *