Falafel – endnu en opskrift

Falafel. Den smukke sorte tallerken er lavet af min veninde, keramiker Anni Jensen, der har Keramikværkstedet i Holstebro.
Falafel. Den smukke sorte tallerken er lavet af min veninde, keramiker Anni Jensen, der har Keramikværkstedet i Holstebro.

 

Der er allerede flere opskrifter på falafel her på bloggen, så ja, jeg kan vældig godt lide den mellemøstlige vegetarret.

Da jeg her til aften lavede retten efter en opskrift i Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjergs “Grønt Grundkøkken”, kunne jeg se, at det har jeg gjort to gange før – jeg skriver som regel i marginen på mine kogebøger, hvad jeg skal være opmærksom på næste gang 🙂 Og i 2012 havde jeg skrevet “smagen er super”.

Det var den også i aften. Jeg lavede halv portion, og det rakte til min aftensmad – og så blev der lidt til overs til frokost i morgen. Kirk og Maabjerg skriver, at portionen er til 4 personer, men jeg vil altså sige, at den ikke er til mere end tre – og så skal der også salat og måske brød til.

Jeg kan godt lide tzatziki og fladbrød til.

I øvrigt kan Kirk + Maarbjergs store, tykke “Grønt Grundkøkken” anbefales, både til vegetarer og dem, der bare gerne vil have inspiration til grønne retter og tilbehør. Kirk + Maarbjerg er fremragende kokke med grundhåndværket i orden, og de ved, hvordan de skal få den allerbedste smag frem i deres grøntsager. Her er “vellysten” ikke fjernet, og de fornægter hverken ost, fløde, yoghurt, smør eller andet godt, selv om de heller ikke vælter sig i det.

Alt for mange vegetarkogebøger nu om dage er – efter min mening – alt for puritanske og veganske. Og så mister jeg appetitten. Jeg er hverken specielt interesseret i raw food eller alt muligt lavet med nødder eller svampe. Jeg kan skam godt lide begge dele, men hverken som pålæg eller paté.

Med hensyn til keramiktallerknen, så kan man bedst få et indtryk af Annis arbejde ved at kigge på hendes Facebookside: https://www.facebook.com/Keramikvaerkstedet/

Her kan man endnu bedre se tallerknen. Den sorte glasering laver Anni også på fade, vaser og skåle - og det ser altså fantastisk ud sammen med mad - eller blomster.
Her kan man endnu bedre se tallerknen. Den sorte glasering laver Anni også på fade, vaser og skåle – og det ser altså fantastisk ud sammen med mad – eller blomster.

Falafel

(3 personer)

120 g kikærter

1/2 bundt bredbladet persille

2 små chilier

2 forårsløg

2 lille løg

2 fed hvidløg

1 tsk paprika

0,5 tsk stødt koriander

0,5 tsk knust chili

1 tsk spidskommen

0,5 tsk bagepulver

1/2 dl vand (se note 1)

1 tsk citronsaft – eller mere

salt og friskkværnet peber

vindruekerneolie til stening

Tilbehør:

Snittet rødløg

frisk koriander

citronbåde

Udblød kikærterne natten over. De skal IKKE koges først til denne ret.

Pluk alle persillebladene fra stilkene og kasser stilkene. Halver chilierne og fjern kernerne. Kom begge dele i foodprocessoren sammen med resten af ingredienserne og kør, til det er blevet en rimelig jævn fars. Stil den i køleskabet i en time.

Form kikærtefarsen til cirka 20-25 ægformede “boller” – størrelse som en citronbåd. Varm olien op i en gryde/pande til det syder omkring en tændstik-ende – og steg et par falafler ad gangen, til de er gyldne.

Løft dem over på fedtsugende papir, drys med salt og server med snittet rødløg, frisk koriander og citronbåde til.

Kirk + Maarbjerg foreslår at man spise falaflerne med korianderchutney og løse ris til. Som nævnt ovenfor foretrækker jeg arabisk fladbrød og tzatziki til.

(opskriften er fra Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjergs “Grønt Grundkøkken”, udgivet på Politikens Forlag i 2012)

Note 1: Der skal ikke mere vand til. Første gang jeg lavede halv portion, kom jeg alligevel en halv deciliter vand i (som til den fulde opskrift), og det blev “farsen” altså lige vel ind af. Jeg skulle også have halveret vandet til en kvart deciliter.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *