Kylling med rabarberchutney og agurkesalat

Kylling med rabarberchutney og agurkesalat
Kylling med rabarberchutney og agurkesalat – og et touch af Østen.

Rabarber er en fantastisk ting. Alene måden, de skyder op af jorden på, lige så snart der bare er den mindste smule nogenlunde vejr – og det faktum, at man næsten kan se dem gro, så hurtigt går det.

Men så smager de jo altså også godt. Mine veninder i kortklubben skal have rabarbertrifli på vores årlige kortspils-weekend om 14 dage, men man kan også bruge rabarber i det salte køkken. Der er sikkert mange, der som jeg, har fået rababerkompot til sommerkyllingen, da de var børn.

Ingredienser til kyllen
Ingredienser til kyllen.
Jaahh, rabarber - ingredienser til chutney.
Jaahh, rabarber – ingredienser til chutney.

 

Egentlig er det dumt, at jeg ikke selv laver det noget oftere. Det er jo nemt. Men det er en af de der lidt gammeldags ting, som først nu har fået en renæssance for alvor.

Da jeg havde kolonihavehus – det havde jeg i fem år midt i 1990’erne – havde jeg vinrabarber, som er de aller lækreste. Min fars er desværre en større og tykkere salgs, men de går an. Dem, jeg købte i Kvickly til nedenstående ret, er hverken det ene eller det andet, men de er rigtigt udmærkede.

Det er en lidt moderne version af rabarberkompot – en rabarberchutney, lige som kyllingen ikke er den klassiske grydestegte, og agurkesalaten er en anelse orientalsk. Især hvis man kan få koriander – det kunne jeg desværre ikke, Holstebro var tørlagt for den slags eksotiske vækster den dag, men jeg har lavet salaten før, og ved det smager supert. Jeg brugte persille og mynte i stedet.

Ingredienser til agurkesalat
Ingredienser til agurkesalat.
Det er nemmest at fjerne indmaden med en teske
Det er nemmest at fjerne indmaden med en teske.

 

Kylling, chutney & agurkesalat

(4 personer)

4 kyllingebryster uden skind og ben

Saft af 1 citron

2 spsk ekstra jomfruolie

1 fed hvidløg

Salt og peber

1 spsk ekstra jomfruolivenolie til stegning

1 spsk sorte sesamfrø (se note1)

1 bundt frisk koriander

Rabarberchutney:

200 gram rensede rabarber

2 rødløg

0,5 dl vineddike

0,5 dl rørsukker

Salt og peber

Agurkesalat:

1 agurk

1 håndfuld friske krydderurter (f.eks. mynte, koriander, persille)

1 rødløg

3 spsk sherryeddike (se note 2)

1 tsk rørsukker

Salt og peber

Tilbehør:

3 dl jasminris (se note3)

Skær kyllingekødet i strimler på langs og kom dem i en skål med citronsaft, olivenolie og presset hvidløg. Lad kødet marinere, mens det øvrige tilberedes.

Snit rabarberne i 1 cm lange stykker. Pil og skær rødløget i tynde både. Kom rabarber, rødløg, eddike og sukker i en gryde og lad det simre ved svag varme i cirka 10 minutter. Tag gryden af varmen og smag til med salt og peber.

Lav agurkesalaten: Halver agurken og fjern kernerne med en teske. Skær agurken i tynde skiver.

Hak krydderurterne. Pil og hak rødløget. Vend agurk med krydderurter og rødløg.

Rør sherryeddike med rørsukker og hæld over agurkesalaten. Krydr med salt og peber. Lad salaten trække smag cirka en halv time, inden den serveres.

Kog risene som angivet på emballagen.

Tag kødet op af marinaden. Krydr med salt og peber. Varm olien på en slip-let-pande og steg kyllingestrimlerne i 3-4 minutter på hver side til kødet er mørt. Server med et drys af sesamfrø, frisk koriander, rabarberngestrimlerne i 3-4 minutter på hver side til kødet er mørt. chutney, agurkesalat og ris.

Note 1: Sorte sesamfrø kaldes også nigellafrø, kaljeera, løgfrø eller jomfru i det grønne (nej, du kan ikke bruge de frø, man sår i haven og bliver til planten jomfru i det grønne) – og de kan måske købes i større supermarkeder. Du kan også købe dem via nettet, blandt andet hos ASA Trading eller hos etniske købmænd i din by.

Note 2: Sherryeddike – jeg citerer lige Karolines Køkkenleksikon: ”Sherryeddike er en beskyttet geografisk betegnelse og må kun produceres i Jerezdistriktet, der ligger i Andalusien i den sydvestlige del af Spanien. På etiketten kan der stå: sherry, jerez eller xerex. Sherryeddike må indeholde op til 3 procent alkohol og skal indeholde mindst 7 procent eddikesyre. Farven er smuk gyldenbrun karamelfarve og smagen er meget aromatisk”. Du kan købe den i større supermarkeder, hos specialkøbmænd – eller tage den med hjem som en brugbar souvenir, næste gang du er på ferie i Spanien. Den skal dufte skønt af sherry.

Note3: Jasminris er lækre, klæbrige ris med en let parfumeret duft, som især kendes fra Thai-køkkenet, men som spises over hele Sydøstasien. Man kan købe dem i fem kilo sække hos de etniske købmænd. Det er billigt og de holder vildt længe.

(Opskriften er fra ”Sund på den fede måde” af Lone Kjær, Politikens Forlag 2009)

Lækker sommerret - en klassiker med et twist.
Lækker sommerret – en klassiker med et twist.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *