Dampet spidskål med tuncreme

Dampet spidskål med tuncreme
Dampet spidskål med tuncreme.

Jeg elsker jul. Men så snart den er ovre, begynder jeg at længes efter forår. Det kan godt være noget af en langstrakt venten – men i år har vinteren været mild, og foråret har tidligt rørt på sig. Og her den seneste uges tid har det nærmest været sommer-temperaturer i slutningen af April.

Ingredienser 030514
Ingredienser til retten.

Det første, jeg ser frem til, er stenbiderrognen. Den varsler, at nu vender det og lyset er på vej.

Derefter er der så en stribe danske afgrøder, som jeg imødeser med stor begejstring: asparges, spidskål, kartofler og jordbær er de klassiske, højt elskede favoritter.

Der er ikke danske spidskål endnu. De ER de bedste, og det er altså ikke fordi jeg er enøjet patriotisk. Jeg synes bare, at det er meget lækrere at spise et kål, der har rejst 60 kilometer end et, der er kommet fra Spanien. Men altså, de danske spidskål er der ikke helt endnu, så jeg købte et spansk forleden – og det var skam fint. Ikke toppen, men fint.

Godt som forret, men også som tilbehør
Retten kan spises som hovedret med brød til – eller som tilbehør til kalv eller kylling.

Her er, hvad jeg lavede – men du kan jo også vente, til du kan få de danske 🙂

Dampet spidskål med tuncreme

(hovedret til 2 med brød til – som tilbehør til 4)

1 kilo spidskål

150 (1 dåse nettovægt) tunfisk i olie

1 dl yoghurt naturel 1,5 procent (se note1)

3 spsk (30 gram) kapers

2 tsk syltede grønne peberkorn – gerne madagaskarpeberkorn (se note 2)

Revet skal af 1 usprøjtet citron

1 håndfuld basilikumblade

Salt

Fjern de yderste kålblade, halver kålen, fjern stokken og skær kålen i store både. Kog dem under låg i en stor gryde i saltet vand til de er let sprøde, 3-5 minutter afhængig af størrelsen på kålen. Lad kålen køle af og anret den på et fad.

Blend tun, yoghurt og kapers i en foodprocessor til en jævn creme, smag den til med salt. Fordel cremen over kålen og pynt med peberkorn, citronskal og basilikum.

Salaten er godt tilbehør til kalv og kylling  (jo, jo – tænk på den italienske ret vitello tonnato, hvor kold kalvesteg bliver overhældt med tunsauce. Det går fint sammen)

(Opskriften stammer fra ”Suverænt sundt”/Sonja Bock & Tina Scheftelowitz, Politikens Forlag, 2005)

Note 1: Jeg bruger altså græsk yoghurt 10 procent….man kan også bruge en Thiese yoghurt 3,5 procent af den naturelle slags.

Note 2: Grønne syltede peberkorn kan fås i supermarkedet. Endnu bedre er madagaskar peberkorn, som også er en type syltede peberkorn – de er ferrarien, hvis de almindelige syltede peberkorn er mazdaen 🙂 Madagaskar peber skal du nok til en specialkøbmand for at få. I det hele taget – uanset hvilken slags, du vælger, er syltet grøn peber noget, man skal vænne sig til. Akkurat som sorte oliven og feta. De smager sådan lidt af…sæbe! Jo. Men når man har vænnet sig til dem, bliver man vild med dem – det blev jeg i hvert fald! Men vær varsom med antallet af dem, første gang du laver noget med dem. De er meget markante i deres smag.

Man skal være varsom med de grønne peberkorn
Man skal være varsom med de grønne peberkorn, hvis man aldrig har smagt dem før.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *