Laksetærte med dild – perfekt til picnic

Laksetærte med dild
Laksetærte med dild.

Laksetærten her, som jeg har lavet rigtig mange gange, smager faktisk bedst kold. Ja, det synes jeg i hvert fald.

Og da den samtidig holder sig rigtigt fortrinligt i køleskabet et par dage, er den det perfekte bidrag til en sammenskuds-picnic.

Jeg undskylder med de samme for fløden. Det er en fejl! Der er ingen fløde i denne tærte!
Jeg undskylder med det samme for fløden. Det er en fejl! Der er ingen fløde i denne tærte!
Strø laksestykkerne ud over en afkølede bund.
Strø laksestykkerne ud over en afkølede bund.

 

Jeg har endnu ikke mødt nogen, der ikke kunne lide tærten (med undtagelsen af dem, der ikke kan lide fisk), og den kan spises, som den er – eller sammen med en salat.

Man kan sagtens købe røgede lakserester, og det gør den lidt billigere, men lad være med at købe dild i plastpotte. Dilden skal helst smage igennem, så jeg håber, du kan finde et sted, hvor man kan købe rigtig kraftig dansk dild.

Her i Holstebro kan man i øjeblikket bestille det fra dag til dag i den lille grøntbod på torvet. Men når den engang lukker (når sommeren er ovre) er det tilbage til plastpotterne – eller ud til grønthandleren på Gartnerivej. Han har god dild, men han tror ikke på økologi, som han plejer at sige, så hvis man er fanatisk med det, ved jeg faktisk ikke, hvad man kan gøre ud over at forsøge at dyrke det selv.

Det er aldrig lykkedes for mig, men forleden besøgte jeg Thyra fra Rådhuskælderen hjemme i privaten, og hun har en kæmpestor livkraftig dild stående i haven i en stor potte. Hun har dog drevet den frem fra baby i et drivhus…

Cremefraiche-blandingen er hældt over.
Cremefraiche-blandingen er hældt over.
Tærten er lige kommet ud af ovnen - nu skal den køl af.
Tærten er lige kommet ud af ovnen – nu skal den køle af.

 

Laksetærte med dild

(6-8 personer)

Dej:

200 gram hvedemel

0,5 tsk salt

100 gram usaltet smør

1 æggeblomme

1 spsk koldt vand

Fyld:

225 gram røget laks

3 æg

3 dl creme fraiche 38 procent

3 spsk hakket, frisk dild

1 spsk grov sennep (jeg har dog før brugt alm. Dijonsennep med held)

1 spsk citronsaft

Dejen: Si mel og salt ned i en skål og smuldr smørret i, til blandingen ligner fine brødkrummer. Lav en fordybning i midten, tilsæt æggeblomme og vand og arbejd blandingen sammen til en fast dej. Pak dejen ind (folie eller plastfilm) og lad den hvile et køligt sted i 30 minutter.

Rul dejen ud på en bordplade, der er let drysset med mel (se note 1) og beklæd en tærteform, der er cirka 23 centimeter i diameter, med den. Prik den med en gaffel og lad den stå køligt i yderligere 15 minutter.

Blindbag tærtebunden (se note 2) – det vil sige forbag den i 8 minutter i en ovn, der er opvarmet til 200 grader, fjern så bagebønner og papir og bag yderligere i 12 minutter, til den er gylden.

Tag tærtebunden ud af ovnen og lad den køle en smule af.

Hak laksen groft og drys den over den afkølede bund. Pisk de øvrige ingredienser sammen og hæld dem over laksen.

Bag tærten i cirka 25 minutter til den er gylden og fast i midten. Tag den ud af ovnen og lad den køle af.

Spises lun eller kold. Hvis den skal transporteres, så gør det i formen.

Note 1: Jeg synes altid, at dejen bliver smuldret, men det gør ikke noget. Man kan bare presse den ud i formen med fingrene, i stedet for at rulle den ud…

Note 2: Det betyder, at du kommer et stykke bagpapir ovenpå den rå dejbund og fylder godt med enten keramiske bagebønner (de kan købes i specialforretninger og kan anvendes igen og igen) eller med almindelige tørrede bønner eller kikærter (de kan også bruges igen nogle gange, men de kan ikke spises efter den omgang). På den måde holder man dejen nede, så den ikke hæver, rykker sig, skrumper.

(Opskriften er fra ”Spis i det fri” af Louise Pickford, forlaget Borgen, 1993)

En rigig lækker tærte - en grøn salat er god til. Jeg har bare brugt persille for et syns skyld :-)
En rigig lækker tærte – en grøn salat er god til. Jeg har bare brugt persille på billedet for et syns skyld 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *