Leverpostej

Lækker ikke? Hvis altså man er kødspiser, naturligvis. Og her er ingen e-numre i.
Lækker ikke? Hvis altså man er kødspiser, naturligvis. Og her er ingen e-numre i.

Jeg HAR bagt leverpostej før – men det er godt nok mange år siden. Men egentlig er det både let og hyggeligt. Og så dufter det jo fantastisk i hele huset, når den er ved at være bagt færdig.

Jeg synes, det er sundt, at prøve at lave nogle af de ting selv, som man ellers går og køber i hverdagen. Så ved man, hvad der skal i, og hvordan det laves. Og hvis der ellers er en varedeklaration på den leverpostej, man køber næste gang, kan man jo så sammenligne og se, hvad er er blevet tilsat fra fabrikkens side. Mit råd er, at man køber sin leverpostej hos slagteren.

Her rører jeg spæk, lever, krydderier med mere sammen.
Her rører jeg spæk, lever, krydderier med mere sammen.

Nå, jeg har en canasta-veninde, der ikke spiser sild. Men derfor skal hun jo ikke sidde og glo, når vi andre gør det og skåler i snaps, så derfor bagte jeg en leverpostej. Og den blev altså god, når jeg nu selv skal sige det.

Det er så også en Katrine Klinken-opskrift, og hende er jeg i det hele taget ret tryg ved.

Klar til at gå i ovnen.
Klar til at gå i ovnen.

Leverpostej

(en pænt stor leverpostej)

25 gram smør

3 spsk hvedemel

2,5 dl mælk

500 gram grofthakket svine- eller kalvelever og hakket spæk, mindst 1/4 spæk, eventuelt halvt lever, halvt spæk. Jeg fik 350 gram lever og 150 gram spæk med hjem fra slagteren.

2 æg

2 tsk groft havsalt

friskkværnet peber

1 tsk stødt allehånde

3 kviste timian (bladene)

1 lille løg eller 50 gram skalotteløg, revet

3-4 ansjoser eller benfrie sild (nej, det smager IKKE af fisk), finthakkede

Lav en afbagning: Smelt smør i en gryde ved middel varme. Pisk melet i, til alt smørret er suget op. Pisk mælk i lidt ad gangen, til blandingen er jævn. Kog ved svag varme i cirka fem minutter under jævnlig omrøring (for at fjerne melsmagen).

Rør lever, spæk, æg, krydderier, fintrevet løg og hakkede ansjoser sammen og tilsæt afbagningen. Hæld det hele i et smurt, ovnfast fad.

Bag leverpostejen ved 175 grader i cirka en time. Stik en kødnål eller en skarp kniv ned i midten – kniven skal være meget varm på bladet, når man hiver den op igen. En time passede fint i min ovn.

(Opskriften er fra “Vintermad” af Katrine Klinken, Politikens Forlag, 2015)

Og så er den bagt og køler af.
Og så er den bagt og køler af.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *