Moussaka – feriemad i varmen

Den står da faktisk pænt af sig selv, som en moussaka bør kunne...
Den står da faktisk pænt af sig selv, som en moussaka bør kunne…

I dag er en af årets varmeste dage. Jeg kunne mærke det allerede, da jeg vågnede – af mig selv på min fjerde sidste feriedag 🙂 Den der lummer-hede trods det, at klokken kun var 8.30, og altandøren var åben.

Nu har jeg så løbet rundt i byen – pyh – og handlet, fået ordnet nogle praktiske ting, kigget på efterårstøj (!) hos Degn, og bare tullet lidt frem og tilbage i solen.

Men så besluttede jeg mig også for at gå hjem og koge nogle kikærter. Jo, jeg vil lave hummus, for jeg får besøg af min ældste og næreste veninde i morgen, og vi kan begge lide hummus. Muligvis et levn fra vores unge dage, da vi blandt andet – i en alder af 19 og  20 år, rejste til Kreta i 14 dage. Det var på den tur, Syss lovede sig selv aldrig mere at blive solskoldet og aldrig mere at drikke ouzo, og det var på den tur, jeg lovede mig selv aldrig mere at blive forelsket…

Ingen af løfterne holdt.

Her er vi på Kreta i 1982 - i selskab med Kurt og Ruby fra Ishøj. Vi løb tilfædligt ind i dem - og flinkere mennesker skulle man da lede længe efter. Sammen med dem lejede vi en jeep og kørte på eventyr en dag. Og jo, jeg tror, vi syntes, vi var smarte med de pandebånd...
Her er vi på Kreta i 1982 – i selskab med Kurt og Ruby fra Ishøj. Vi løb tilfædligt ind i dem – og flinkere mennesker skulle man da lede længe efter. Sammen med dem lejede vi en jeep og kørte på eventyr en dag. Og jo, jeg tror, vi syntes, vi var smarte med de pandebånd…
Her er vi til en fest i et hus lige på stranden. Syss havde forelsket sig i en musiker, der boede i en slags kunstnerkoloni, og de holdt bålfester, hvor der blev spillet guitar, sunget og danset. Jeg kan se på mine skriverier ud for billedet, at vi filosofisk var blevet enige om, at man burde dø så lykkelig, som vi var lige der :-)
Her er vi til en fest i et hus lige på stranden. Syss havde forelsket sig i en musiker, der boede i en slags kunstnerkoloni, og de holdt bålfester, hvor der blev spillet guitar, sunget og danset. Jeg kan se på mine skriverier ud for billedet, at vi filosofisk var blevet enige om, at man burde dø så lykkelige, som vi var lige der 🙂
Jeg har seriøst svært ved at forstå, at jeg har været så ung! Men altså - 19 år og netop hjemkommet fra Kreta. Det første vi gjorde, var at besøge vores fælles veninde Jette - naturligvis iført hvide bluser for at vise, hvor brune, vi var blevet! (det er mig til højre)
Jeg har seriøst svært ved at forstå, at jeg har været så ung! Men altså – 19 år og netop hjemkommet fra Kreta. Det første vi gjorde, var at besøge vores fælles veninde Jette – naturligvis iført hvide bluser for at vise, hvor brune, vi var blevet! (det er mig til højre)

 

Sjovt nok er der nogen varme retter, man (jeg) kan holde ud at stå og tilberede i køkkenet og spise, selv om det er rigtigt varmt. Moussaka er en af dem. Den klassiske græske ret, som jeg elsker på den kretensiske måde med kartofler, men som herunder er i en mere almindelig version med aubergine. Den er så også med lammekød. Jeg har læst mig til, at det er det oprindelige i Grækenland, men i dag finder man retten – både på fastlandet og på øerne – mange steder med oksekød, formentlig blandt andet på grund af turisterne.

Min far er ikke den store fan af udlandsrejser. Han vil helst være i sommerhus i Danmark. Men han har været “tvunget” med på ret mange rejser sammen med min mor, og hans absolutte favorit er Malta. Derefter kommer de græske øer, hvoraf han har været på mange flere, end jeg har. Han kan godt lide grækere – og så kan han lide græsk mad. Det er ikke stærkt, og det er ofte “solidt”. Han siger om moussaka, at en skive skal “kunne stå selv” – altså uden at skride sammen. Det synes jeg er svært – men versionen her er tæt på at lykkes til fars tilfredshed (han ville nu foretrække oksekød – og det kan man jo bare ændre).

Hmmm....væltet moussaka. Men så kan man da se lagene :-)
Hmmm….væltet moussaka. Men så kan man da se lagene 🙂

Moussaka

(4 personer)

2 spsk olivenolie

500 g hakket lammekød

1,5 dl rød- eller hvidvin (jeg bruger en kraftig rød)

1 løg i tern

400 g mosede tomater (det hedder passata og fåes i flasker eller pap-“brikker”, blandt andt i Fakta)

3 fed hvidløg, revet eller presset

2 store håndfulde frisk persille

1/4 citron i skiver

2 tsk oregano

1/2 tsk stødt kanel

salt

friskkværnet peber

2 auberginer, skåret i 1 cm tykke skiver

250 g græsk yoghurt 10 procent

3 spsk hakket frisk mynte (man kan udelade det, men det synes jeg er synd)

peber

2 æg

75 g feta eller mere..(kan udelades – det kunne jeg ikke drømme om selv)

cirka 6 spsk rasp eller revet os til topping (jeg bruger faktisk en blanding)

Tænd ovnen på 200 grader (180 grader varmluft).

Varm olien i en sauterpande og brun lammekødet over høj varme, cirka 5 minutter. Kom løgene på og brun yderligere i 2-3 minutter.

Hæld rødvin, mosede tomater, hvidløg, citron, oregano, kanel og peber ved og rør, til det er blandet. Læg låg på gryden og lad kødsovsen simre i minimum 20 minutter (se note 1). Smag til!

Læg auberginerne på en bageplade beklædt med bagepapir og steg dem i ovnen til de er lysebrune og møre (se note 2).

Pisk yoghurt, mynte, æg, feta og peber sammen i en skål.

Læg moussakaen sammen i et ovnfast fad eller en lille bradepande. Start med et lag auberginer, så et lag kødsovs, og til slut et lag youghurtblanding. Slut af med at drysse et lag rasp på toppen.

Bag moussakaen i cirka 40 minutter (se note 3), til den er gylden.

Lad moussakaen hvile i fem minutter, inden den serveres.

(Opskriften her er fra Samvirkes opskriftsbog “Hakket kød” fra 2013)

Note 1: Den kan sagtens simre længere, og bliver bare bedre af det. Jeg lader gerne min stå 40-50 minutter ved meget lav varme.

Note 2: Det ville en “ægte” græker næppe gøre. De øvrige moussaka-opskrifter, jeg har prøvet, steger man aubergineskiverne i olie….det bliver retten selvfølgelig mere kalorierig af. Men det giver også en særlig god smag 🙂

Note 3: I mine noter i margin af min kogebog står der, at jeg gav moussakaen 50 minutter i min ovn. Så hold øje med den.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *