Granola – the american way

Granola a la det amerikanske ambassadørpar.
Granola a la det amerikanske ambassadørpar.

Jeg er temmelig vild med den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, og hans mand, dr. Stephen DeVincent.

Jeg, der ellers aldrig ser realityshows, så faktisk nogle af afsnittene, da tv-dokumentaren “Jeg er ambassadøren fra Amerika” kørte på DR3, og jeg har løbende læst om parret og deres hund Argos, og liked en mængde positive udsagn og små videoer om Danmark, som ambassadøren har delt på Facebook gennem tiden.

Jeg ved faktisk ikke hvorfor. Jeg synes bare, de er så rasende sympatiske 🙂

Her er granolaen ikke bagt endnu. Bare vendt med sirup og olie.
Her er granolaen ikke bagt endnu. Bare vendt med sirup og olie.

 

Nu er det så ved at være slut. Når Obama går af som præsident, vælger den nye præsident nye ambassadører, og så skal Rufus, Stephen og Argos forlade Rydhave på Nordsjælland.

Og ja – i øvrigt – Rydhave på Nordsjælland, hvor de amerikanske ambassadører i Danmark siden 1946 har boet, HAR noget at gøre med slottet Rydhave ved Vinderup. Det var en murstensfabrikant fra Odense, der byggede den store, imponerende villa på Nordsjælland, og fabrikantens hustru var født på Rydhave Slot i det vestjyske. Så fabrikanten opkaldte villaen efter konens fødested.

Her på falderebet har det umådeligt populære ambassadørpar udgivet en kogebog med en række af de – mest amerikanske – retter, der bliver serveret på Rydhave, både til hverdag, til receptioner og til fest. Det er en hyggelig bog med masser af fotos og private kommentarer – og jeg har tænkt mig at stille mig i kø på bogmessen i november, så jeg kan få deres autografer i min bog 🙂

Den smager virkelig godt - men drop saltet og tjek tiden i ovnen!
Den smager virkelig godt – men drop saltet og tjek tiden i ovnen!

 

Derfor syntes jeg lige, at jeg måtte afprøve et par af bogens opskrifter på forhånd og startede med granola-opskriften, dels fordi det er en mission for mig at finde en perfekt granola, og dels fordi deres opskrift var temmelig anderledes.

Men lad mig lige sige; der er altså noget HELT galt med den opskrift! Det højnede ikke lige de to herrer fra Massachusetts anseelse i mine øjne. Jeg trøster mig med, at det nok næppe er dem selv, der har skrevet opskrifterne. Se noterne, inden du kaster dig ud i opskriften!!!

Granola

(cirka 10 portioner – se note 1)

5 dl grovvalsede havregryn

2,5 dl kokosmel

0,5 dl sesamfrø

1 dl ristede saltede solskikkekerner (se note 2)

1,5 dl saltede cashewnødder

1,5 dl saltede macademianødder

1 dl ahornsirup

0,5 dl solsikkeolie (jeg brugte rapsolie)

0,5 dl mørk sirup (jeg brugte canesirup – rørsukkersirup)

1 dl pinjekerner

0,5 dl tørrede tranebær

Tænd ovnen på 180 grader. Læg bagepapir på en bradepande og bred havregrynene ud. Bag dem til de er let gyldne, i cirka otte-ti minutter. Vend dem et par gange undervejs. Kom de ristede havregryn op i ens tor skål.

Skru ovnen op til 200 grader. Vend kokosmel, sesamfrø og alle nødderne, bortset fra pinjekernerne, sammen med havregrynene. Pisk ahornsirup, olie og sirup sammen i en lille skål. Hæld det ud over havreblandingen, og vend det godt sammen. Bred granolaen ud i bradepanden, og bag den i 12 minutter. Vend tranebær og pinjekerner i, og bag videre i 12 minutter, til granolaen har en smuk gyldenbrun farve (NB!!!! se note 3).

Lad granolaen køle helt af i bradepanden (jeg synes, du skal hælde den over på en kold pande beklædt med bagepapir, så den ikke bager videre) og opbevar den i en lufttæt beholder.

Ambassadørparret foreslår granolaen til vaniljeyoghurt, friske blåbær og friske jordbær.

Note 1: Den amerikanske ambassadør er godt nok en høj og bredskuldret mand, men mon han virkelig spiser så store portioner granola ovenpå sin “vaniljeyoghurt med blåbær og jordbær”? Der står, at portionen rækker til 10 gange. Jeg laver altid halv portion af en ny granola (gider ikke spise mig igennem en hel portion, hvis nu den ikke er så god), og denne halve portion rækker til 10-15 gange for mig. Det vil sige, at den hele portion ville række til 25-30 portioner i mit hjem.

Note 2: Jeg forstår simpelt hen ikke, hvorfor solsikkekerner, cahsewnødder og macademianødder skal være saltede. Jeg tror, det må være en amerikansk ting, og måske smager det oven i købet godt. Men for det første kunne jeg ikke finde saltede solsikkekerner eller macademianødder. Og for det andet får vi rigeligt med salt i vores hverdag. Vi behøver ikke også hælde den på morgenmaden. Så jeg har brugt den usaltede variant af alle tre slags kerner og nødder, og det smager rigtigt godt.

Note 3: Altså 2 x 12 minutter i ovnen ved 200 grader er langt ude! Det vidste jeg heldigvis, inden jeg startede, så jeg kiggede til granolaen efter otte minutter og kunne konstatere, at den var færdig! Men jeg skulle jo have tranebær og pinjekerner i, så den fik 4 minutter mere. Min granola har altså fået halvdelen af det foreslåede minuttal, og den er lige til den mørke side. Den skulle have været ude efter 8-10 minutter. SÅ HOLD ØJE! Jeg foreslår 5 minutter, så ind med tranebær og pinjekerner, og så fem minutter mere, højest. Og nej, selv om jeg havde lavet en hel portion (som nævnt lavede jeg kun en halv), skulle granolaen stadig ikke have haft det dobbelte minuttal.

(opskriften er fra “Ambassadørens køkken” af ambassadør Rufus Gifford og Dr. Stephen DeVincent, forlaget Lindhardt og Ringhof, 2016)

Jeg syntes, det var sjovt at bruge nisseskålen på billederne, fordi det snart er jul. Her bagefter ved jeg nu ikke rigtigt....det kan tids nok blive december...
Jeg syntes, det var sjovt at bruge nisseskålen på billederne, fordi det snart er jul. Her bagefter ved jeg nu ikke rigtigt….det kan tids nok blive december…

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *