Rødbedepasta med smørstegte jordskokker

rødbedepasta med jordskokker
Rødbedepasta med smørstegte jordskokker.

Jeg har ellers en god samling kvalitetsmaskiner i mit køkken, men jeg har aldrig fået investeret i en af de der seje juicemaskiner (de dyre af slagsen), der kan presse saft ud af selv den mest genstridige rodfrugt. Sådan en gad jeg ellers godt have.

Jeg er ligeglad med dem, der kun kan presse de nemme frugter. Jeg kan godt finde ud af presse appelsiner til juice på en ganske almindelig gammeldags plastikdims, du ved; en af dem, man presser den halve appelsin ned over med håndkraft. Men jeg kan altså ikke vride saft ud af rødbeder. Ikke uden at svine over det hele i hvert fald, for så skulle jeg rive rå rødbeder og forsøge at presse en 1 dl saft ud af det. Nej tak.

Derfor er pastaen i denne opskrift sådan orangerød….

ingredienser 190314
Ingredienserne til retten – inklusive et glas syltede rødbeder. Det skulle vel have været rå rødbeder og en god juicemaskine.

Pastaen kunne have været dyb rødviolet, hvis jeg havde kogt den – fettucine – i saft fra rå rødbeder. Det farver vildt meget, som alle, der har arbejdet med rødbeder i køkkenet, ved.

Men det gjorde jeg altså ikke.

Jeg brugte i stedet 1 dl af saften fra de rødbeder, jeg selv har syltet. Så vidste jeg da mindste, at der ikke var alt for mange e-numre i! Men det er derfor, at pastaen ser lidt blegrød ud.

Læsere af denne blog ved, at det er sjældent jeg sådan helt frivilligt gør en ret mindre fed. Som regel går det modsat; jeg starter med en slankeopskrift og bruger så federe yoghurt, lidt mere smør, federe ost og så videre…

Men her har jeg faktisk været “fornuftig”, uden at være tvunget til det. I får naturligvis originalopskriften, og i den bruges der mascarpone. Men mascarpone er ikke en af mine yndlingsingredienser. Selv jeg, der bestemt ikke er nogen fedtforagter, finder mascarpone i sine rene form lige fed nok. Den går okay som et indslag i en dessert/kage, men her har jeg altså erstattet den med græsk yoghurt 10 procent.

Det giver selvfølgelig også en anden, lidt syrligere smag, men det synes jeg er helt fint i selskab med citron og hvidløg. Du gør selvfølgelig bare, som du nu har lyst til.

Så venter jeg bare på fettucinen, så jeg kan samle retten...
Så venter jeg bare på fettucinen, så jeg kan samle retten….

Rødbedepasta med smørstegte jordskokker

(4 personer)

Hvidløgsmascarpone:

2-3 fed hvidløg, finthakket

0,5 citron, saften

2 dl mascarpone (se teksten ovenfor)

salt og peber

Nødder og jordskokker:

100 gram valnødder

200 gram jordskokker

4 spsk smør

Pasta:

400 gram fettucine

4 dl vand

1 dl rødbedesaft (se tekst ovenfor)

salt

Ved servering:

0,5 bundt frisk persille, grofthakket

1 lille stykke parmesan, revet i skiver (se note)

salt og peber

Hvidløgsmascarpone: Bland hvidløg og citronsaft med mascarpone, smag til med salt og peber, og sæt på køl.

Nødder og jordskokker: Rist nødderne brune på en varm pande, og hak dem groft. Skræl jordskokkerne og hak dem groft. Smelt smørret på en pande, og steg jordskokkerne gyldne i det. Læg dem på køkkenrulle og gem smørret.

Pasta: Kog pastaen efter anvisningen i vand, rødbedesaft og salt, dræn den, og vend den med nødder og jordskokker. Varm den hurtigt op på en varm panden lige inden servering.

Ved servering: Læg et par skefulde hvidløgsmascarpone på anretningerne og pynt med persille, parmesan, salt og peber, og dryp resten af smørret fra jordskokkerne over.

Note 1: Den nemmeste måde at høvle flager af et helt stykke parmesan på er at bruge en kartoffelskrællekniv.

(opskriften er fra bladet “Mad & Venner”, nr 110, 2014)

Men flot ser det da ud, selv om pastaen godt kunne have været dybere rød
Men flot ser det da ud, selv om pastaen godt kunne have været dybere rød.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *