Sød kartoffel-quinoa burger (vegetar-mad)

 

Vegetarburger med Heinz
Jeg vil tro, at Kinfolk-redaktøren ville få et nervøst sammenbrud, hvis han vidste, at en opskrift fra hans bog kædes sammen med Heinz ketchup. Hæ 🙂

Det er et stykke tid siden, jeg prøvede denne opskrift. Når jeg ikke har skrevet den ind på bloggen før nu, skyldes det ikke, at jeg ikke kunne lide resultatet. Jeg synes faktisk, det er nogle glimrende vegetar-burgere. Også selv om de er både tids- og arbejdskrævende.

Grunden til ”forsinkelsen” er nok snarere, at opskriften kommer fra en kogebog, som irriterer mig helt enormt!

Vegetarburger
Vegetarburger.

Første gang jeg bladrede den igennem, blev jeg så sur over at have brugt penge på den (jeg havde bestilt den på amazon.uk), at jeg lagde den side og næsten glemte den. Så fik jeg øje på den igen senere og tænkte, at jeg nok bare havde været i dårlig humør den dag, og nu skulle den da have en chance…

Og så blev jeg sur igen.

Det handler nok om, hvem man er. Og hvad man ”tænder på” både på den positive og negative måde. Den her kogebog, ”The Kinfolk Table”, er så trendy og ”rigtig”, at den får mig til at skære tænder. Det er sådan én, som det vil være smart at have liggende på sit lange, afhøvlede, franske landkøkkenbord for at vise, at man er med på moden – på den afslappede, naturlige og kunstneriske måde, selvfølgelig.

Jeg havde aldrig hørt om Kinfolk Magazine før, men det er åbenbart et blad, opfundet af amerikanske Nathan Williams, der går meget op i mad og i ”at være sammen over middagen på en naturlig måde”. Den gode Nathan og hans kone Katie har besøgt kokke, bagere, forfattere, bloggere, malere og andre kunstnere i deres hjem i USA, England og Danmark (jo, jo), og så har disse amatørkokke  bidraget med ”ukomplicerede, billige og underspillede, upretentiøse måltider”. Ifølge Nathan handler det ikke kun om mad, men også om at åbne sit hjem, spisebord og hjerte for andre.

Se det lyder jo ellers godt.

De bagte søde kartofler
De bagte søde kartofler falder lidt sammen, når de køler af.
Kogt rød quinoa
Kogt rød quinoa – jeg havde ikke mere den hvide slags.

 

 

I bogen møder vi så 52 meget trendy og meget rigtige mennesker. Der er både mænd og kvinder, unge og gamle og børn, men de er alle sammen smukke. De har alle noget virkelig afslappet tøj på. De poserer alle for kameraet, og alle bor de enten i en yndig hytte på landet, en smuk villa i en forstad eller – og det er de fleste – i store, rummelige lejligheder med enormt høje vinduer med enormt brede vindueskarme, hvor man kan sidde med en skål mad, sådan afslappet henslængt.

Der er dog mennesker, vi ikke møder i eget hjem. For eksempel Dusty Hume, der er ”financial analyst”.  Det er noget med jakkesæt, pengestrømme og stort ansvar. Så når Dusty skal slappe af, fisker han, eller samler krabber, muslinger eller østers, sådan som han gjorde sammen med sin bror, da han var barn. Så Dusty er fotograferet ved kysten, iført spritnye waders og den reneste, hvideste mønsterstrikkede sweater, jeg nogensinde har set en fisker i – amatør eller professionel.

Ih, hvor det irriterer mig.

En af de danske bidragydere er fotograferet i sin rummelige lejlighed, hvor han sidder i den brede vindueskarm sammen med sin kone, mens svigermor og de yndige teenagedøtre poserer foran. På et andet billede sidder døtrene med hver deres skål salat op af en væg med et stort (sikkert dyrt) maleri. De to opskrifter, som denne dansker beriger os med, er en agurke- og fennikelsalat (fennikel, agurk, citronsaft, olivenolie, salt og peber) samt en spidskålsalat (sesamfrø, spidskål, rødvinseddike, dijonsennep, olivenolie, salt og peber) – det kunne selv jeg have leveret, men jeg har så ingen høje vinduer med brede karme….

Jeg synes på ingen måde, at bogen appellerer til det afslappede fællesskab over middagsbordet, som den hævder. I hvert fald er det kun et fællesskab, der gælder de indviede.

Ingredienser 80414
Ingredienser til vegetarburgerne.
Burgerne formet
Burgerne formet – og den ene vendt i kikærtemel.

 

Men – der er dog fems-seks interessante opskrifter. Denne her, leveret af bloggeren Saer Richards, er en af dem. Måske faldt jeg for den, fordi hun er en af de meget få, der ikke viser sit hjem frem. Måske bor hun i en helt almindelig lejlighed? Og det kan vi jo ikke have, vel?

Sød kartoffel-quinoa burger

(16 burgere – 8 personer)

455 gram sød kartoffel, skrubbet

100 gram quinoa

60 ml olivenolie

Salt

115 gram besanmel (kikærtemel – kan købes hos etniske købmænd)

Friskkværnet peber

3 gram/1 tsk sellerifrø (se note1)

3 gram/1 tsk stødt koriander

3 gram/ tsk sesamfrø

0,65 gram/1 tsk hakket frisk koriander

0,65 gram/1 tsk hakket frisk basilikum

115 gram grønne bønner

2 baby bok choy eller 1 stor (cirka 280 gram) (se note 2)

2 skalotteløg, hakket

1 fed hvidløg

8 hamburgerboller

Til servering: Efter smag for eksempel rucola eller blandet babysalat, brøndkarse, avocado, tomat, ketchup, mayonnaise og/eller en skive ost…

NB! Læg mærke til, at man begynder på burgerne et døgns tid før, de skal spises!

DAGEN FØR: Varm ovnen op til 180 grader.

Læg de søde kartofler på bagepapir på bageristen og giv dem 45 minutter midt i ovnen, måske mere, indtil de er møre. Tag dem ud og køl dem af i cirka 15 minutter.

Skyl quinoa’en under koldt rindende vand i en finmasket si.  Kog quinoaen efter anvisningen på pakken. Afkøl helt.

Pil kartoflerne og mos dem i en skål. Miks quinoa’en i. Tilsæt kikærtemel (besan) – cirka 20 gram af gangen og rør grundigt efter hver portion. Massen skal være klistret, men blød. Dæk skålen med plastic wrap og sæt det i køleskabet natten over.

SAMME DAG: Bland peber (1 tsk), sellerifrø, stødt koriander, sesamfrø, frisk koriander og basilikum i den masse, der har hvilet i køleskabet.

Blancher de grønne bønner – det vil sige, at du kommer dem i kogende vand i 1 minut, hælder vandet fra dem og overbruser dem med koldt, rindende vand. Hak bønnerne.

Opvarm cirka 1 spsk oliven olie i en stor pande over medium varme. Tilsæt bok choy (hvis det er store bok choy, skal de være revet/hakket en smule), løg og hvidløg og steg, mens du rører af og til, i cirka 5-7 minutter, eller indtil løgene er bløde og gennemsigtige. Tilsæt de grønne bønner, smag til med salt og peber og kom så blandingen i sød kartoffel-massen og bland det grundigt.

Form burgere, der er cirka 8 centimeter i diameter (se note 3) og vend dem i kikærtemel i en dyb tallerken.

Opvarm 30 ml (2 spsk) oliven olie i en stor pande over medium varme, og steg burgerne cirka 4 minutter på hver side eller indtil de er godt brunede.

Kom dem over på en tallerken og server to burgere i hver bolle med tilbehør efter eget valg.

Note 1: Jeg ved altså ikke, hvor man skaffer sellerifrø? Man kan i hvert fald ikke købe dem i Kvickly 🙂 Jeg brugte sellerisalt – tænkte at det da måtte minde om….

Note 2: Bok Choy er en kinesisk kål. Den kaldes også pak choy, og man kan ofte være heldig at finde den i supermarkeder under et af de navne. Jeg fandt min pak choy i Kvickly. Kålen minder lidt om bladbede og sølvbede.

Note 3:  Jeg lavede mine burgere for tykke, tror jeg. Der ville i hvert fald ikke kunne være to af dem i en burgerbolle 🙂 Jeg tror, man skal tilstræbe en tykkelse på cirka 0,5 centimeter.

(opskriften er fra ”The Kinfolk Table”/Nathan Williams, Artisan, 2013)

Burgere på panden, men mine er altså for tykke
Burgere på panden, men mine er altså for tykke.
De smagte bestemt godt
De smagte bestemt godt – hvis altså man kan lide vegetarmad.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *