Steak med blomkålsbernaise – noget nyt lørdag aften

Bøf med blomkålsbernaise
Bøf med blomkålsbernaise – jeg valgte en hakkebøf i stedet for en steak.

I weekenden var jeg hjemme hos min far, og til vores steak & bernaise-aften havde jeg købt ribeye-steaks. Dem tog jeg et foto af og lagde på Facebook.

En veninde skrev ”tilbehør?” som kommentar – og det fik mig til at huske denne opskrift, som jeg har fået af Sandra Pugliese, der mente, at den nok lige var noget for mig.

Ingredienser 160414
Ingredienser til hakkebøf med asparges og blomkålsbernaise.

Nu skal det siges, at min far ser på tilbehør med den største mistro. Tilbehør for ham er sovs og kartofler, og hvis bølgerne går højt lidt syltede asier eller syltede græskar. Slut.

Så weekendens steak fik ikke noget tilbehør. Det kunne den så godt klare, da kødet i sig selv var en oplevelse.

Men da jeg kom hjem igen, tænkte jeg, at nu ville jeg prøve Sandras opskrift. Jeg orkede altså ikke flere steaks – jeg spiser kun en steak den ene gang om måneden, jeg besøger min far. Også selv om han HAR prøvet at overtale mig til, at vi kan spise steaks og bernaise begge de aftener, jeg er på besøg. Men det nægter jeg altså 🙂

Så selv om Sandras opskrift lyder på en grillet steak (og du får original-opskriften herunder), så lavede jeg mig altså en tørstegt hakkebøf – dem elsker jeg. Jeg bruger ikke supermagert kød. Jeg går til en slagter og beder om hakket kød med lidt fedt i. Så hænger det bedre sammen og smager af mere.

Sandras opskrift lød også på både grønne og hvide asparges, men jeg syntes, det var lige frås nok at købe begge dele til mig selv, så jeg nøjedes med et bundt grønne.

Mere pure end sauce, men den smager skønt
Mere pure end sauce, men den smager skønt.

Og hvordan er den så, blomkåls-bernaisen?

Jamen, det kommer an på, hvad man forventer. Hvis din ægtefælle elsker ægte bernaisesovs, og du har besluttet dig for, at nu skal I altså prøve det her til steaken i stedet, så kan han/hun godt gå hen og blive skuffet. For det er IKKE en bernaisesauce. Det er faktisk slet ikke en sauce – og det er der heller ikke nogen, der har lovet. Det er bare det, man forestiller sig, når man kæder ordene steak og bernaise.

Men hvad er det så? Det er en super velsmagende, let og lækker blomkålspure. Jeg var vild med den, og den går utroligt godt til hakkebøffen 😉 Bernaise? Tjah, joeh – den smager jo af estragon, som er en vigtig ingrediens i bernaisesauce, men egentlig synes jeg bare, den er helt sin egen.

Så hvis ægtefællen nu er til grøntsager og altid er med på at prøve noget nyt, kunne det her godt være lørdagshittet. Til steak eller hakkebøf, og med to slags asparges eller bare den ene slags.

Grillet steak med asparges og blomkålsbernaise

(2 personer)

2 magre oksebøffer, 350 gram i alt (eller to hakkebøffer)

250 gram grønne asparges, renset vægt

250 gram hvide asparges, renset vægt

200 gram blomkål, renset vægt

1 æggeblomme

2 tsk smør (se note1)

0,5 tsk æbleeddike (eller hvidvinseddike)

1 håndfuld estragon (se note2)

Kogevand fra blomkålen (se note 3)

Salt og friskkværnet hvid peber (sort går altså også)

Grillet steak: Krydr bøfferne med salt og peber og grill dem på en varm grillpande 1-3 minutter, alt efter hvor tykke de er, og hvor røde, du ønsker dem (se note 4).

Asparges: Bræk de trægede ender af begge typer asparges (de knækker, der hvor de skal, når du bøjer dem ved at tage fat i aspargeshovedet med den ene hånd og aspargens ende med den anden hånd og bukker enderne mod hinanden). Skræl de hvide asparges. Kog en gryde op med letsaltet vand, tilsæt først de hvide, og efter x antal minutter (se note 5) tilsæt så de grønne og lad dem koge x antal minutter (også note 5).

Blomkålsbernaise: Skyld blomkålen og del den i mindre buketter. Skyl, slyng og finhak estragonen. Kog en gryde op med letsaltet vand, og kog blomkålen i halvandet minut. Hæld vandet fra, men gem en halv dl (se note 3), og kør buketterne på en foodprocessor eller blender sammen med æggeblommen og smørret, tilsat 2 spsk af kogevandet (også note 3) indtil du har en cremet sauce. Tilsæt mere kogevand, hvis den er for tyk. Smag til med eddike, salt, hvid peber og estragon.

Note 1: Jeg brugte nu nærmere, hvad der svarer til 1 spsk smør.

Note 2: Det fremgår ikke helt tydeligt af opskriften, om estragonen skal med i kogevandet til blomkålen. Jeg kom en halv håndfuld i kogevandet, og hakkede den anden halve håndfuld, som jeg tilsatte saucen i blenderen. Det var fint.

Note 3: Altså, opskriften siger, at man skal ”gemme 0,5 dl af kogevandet” og at man skal tilsætte ”2 spsk kogevand – eventuelt mere, hvis den er for tyk”. Jeg er glad for, at jeg gemte mere end 0,5 dl kogevand, for jeg syntes klart, den var for tyk. Det var hverken sauce eller pure, det var grød. Så jeg tilsatte 1 hel dl kogevand i alt.

Note 4: Hvis du griller din steak 3 minutter på hver side, får du en rosa steak, hvis den ikke er alt for tyk – og en temmelig rød steak (ikke rå eller blodig), hvis den er pænt tyk. Det er jo nærmest en kriminel handling at gennemstege godt kød, men det er min far kold overfor. Derfor; hvis du vil have gennemstegt kød, skal steaken altså have fem minutter på hver side…

Note 5: Her er noget andet med tider – og noget som kokke, kogekoner og amatørkokke er uenige om; kogetiden på asparges. For det kommer an på, hvordan du vil have dine asparges. Vil du have dem næsten rå? (grønne asparges smager godt rå) Vil du have dem kogte, men med ”bid”? Eller har du det som min far, der hader grøntsager, som ”skriger mellem tænderne”? Jeg har netop slået op i fire kogebøger og tjekket en række hjemmesider, der tilbød information om asparges. De angivne kogetider for hvide asparges varierede fra fem minutter til 20 minutter! Og for grønne asparges fra 1 minut til ti minutter. Jeg ligger et sted i midten, tror jeg – normalt ville jeg give hvide asparges 10-12 minutter og de grønne 5-6 minutter. Men gør, som du har lyst til.

(opskriften er udviklet af Sandra Pugliese)

Lækker lørdagsmad
Lækker lørdagsmad – eventuelt med en steak i stedet for min hakkebøf og med hvide asparges også.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *