Stegt laks med spelt i sennepsfløde

Laks med perlespelt i sennepsfløde.

”Alle mennesker vil have laks. Det er så kedeligt. Find dog på noget andet,” sagde en fiskehandler engang til mig.

Og jeg erkender mig skyldig. Jeg vil også have laks. Jeg elsker det.

Ingredienser til retten. Min perlespelt er noget, min søster har haft med hjem fra Italien. Men man kan altså købe det i danske supermarkeder også 🙂

Jeg laver skam også fiskeretter med torskefamilien, med røget makrel, med sild og en sjælden gang imellem ørred, men så er opfindsomheden vist også slut. Det sker desværre nok ikke mere end et par gange om året, at jeg vælger fisk, der ligger udenfor den ramme – og så er det som regel fordi jeg har fundet en opskrift på noget specielt…

Det har selvfølgelig også noget at gøre med, at jeg bor alene. Jeg HAR skam fået undervisning i at flå en pighvar, men jeg køber ikke lige sådan en hundedyr, stor sag til mig selv. Men jeg elsker da at få de dyre fisk serveret på restaurant!

Så her er endnu en opskrift med laks – og den er god. Jeg er vild med spelten i sennepsfløde, det er SÅ yummy! Jeg kan i det hele taget lide alle de der korn – fra perlespelt til quinoa, som vist i øvrigt slet ikke er et korn, men et frø.

Jeg har foretaget et par ændringer fra originalopskriften. Det er retten ikke blevet mindre lækker af, men til gengæld er den blevet mere kalorierig. Du kan se i noterne nedenfor, hvor jeg har ændret.

Det her er en temmelig stor laksebøf. I opskriften skal hver bøf være 125 gram, men når man køber dem hos fiskehandleren, er de tit omkring 200 gram.

Stegt laks med spelt i sennepsfløde

(4 personer)

320 gram perlespelt

4 dl vand

3 finthakkede zittauerløg (cirka 200 gram)

1 tsk groft salt

500 gram laksefilet med skind på (køb fire laksebøffer)

1-2 tsk smør (se note 1)

0,5 tsk groft salt

Friskkværnet peber

50 gram renset rucola

2 agurker i stave (cirka 500 gram)

0,25 liter piskefløde (se note 2)

2 spsk dijonsennep

0,5 tsk salt

Skyld speltkernerne godt. Bring vand, perlespelt, løg og salt i kog i en gryde. Kog kernerne ved svag varme og under tætsluttende låg i cirka 16 minutter.

(Rens laksen, fjern eventuelle ben og del fileten i 4 lige store stykke) Det er du så fri for, hvis du køber fire laksebøffer hos din fiskehandler.

Lad fedtstoffet blive gyldent i en pande. Steg laksestykkerne på kødsiden cirka 2 minutter ved kraftig varme. Vend dem og drys med salt og peber. Steg ved jævn varme laksestykkerne på skindsiden i cirka 5 minutter eller til fisken lige er gennemstegt (se note 3) – det afhænger af tykkelsen.

Hak imens halvdelen af rucolaen meget fint og vend agurkestavene heri.

Bring fløde i kog i en lille tykbundet gryde sammen med sennep og salt. Vend sennepsfløden i de kogte speltperler. Varm retten igennem og smag til.

Hæld spelt med sennepsfløde i fire tallerkner, pynt med agurkestave i rucola, læg laksen øverst og drys med lidt rucola.

Note 1: I originalopskriften står der ”1 tsk Arla Kærgaarden Steg & Bag”. Det gider jeg ikke stege i, så jeg bruger smør.

Note 2: I originalopskriften står der ”0,25 liter Karoline Madlavningsfløde 8 procent”. Det kunne jeg ikke drømme om at bruge, så derfor er det ændret til piskefløde.

Note 3: Det er en supergod måde at stege laksefileterne på. Følg den – det vil du ikke fortryde.

(Opskriften er fra ”Alle tiders Karoline” udgivet af Arla i 2012)

En dejlig fiskeret, der kan spises året rundt.

En tanke om "Stegt laks med spelt i sennepsfløde"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *