Selv om Vejrguden i øjeblikket driver gæk med os – muligvis er han nyforelsket i Moder Natur – så ER det altså officielt efterår. Det er ikke helt almindeligt, at der er 19 grader den 4. oktober, og at vi (fotografen og jeg) i går kunne sidde ude og spise frokost på job i Nørre Nissum.
På et eller andet tidspunkt – men lad det bare vare så længe som muligt, inden det sker – bliver det altså ægte efterår med rusk, regn og kulde. Og langsomt, men sikkert bliver det også vinter.
Jeg hader bestemt ikke efterår og vinter. Faktisk kan jeg ganske godt lide de årstider…ja, i hvert fald kan jeg godt lide vinter indtil min fødselsdag den 19. januar, hvor der ofte er frostklart og høj himmel, men så må det også gerne blive forår, synes jeg. Det kan godt blive en lang ventetid fra den 19. januar….
En af de gode ting ved efterår og vinter er, at det så bliver rigtig suppetid.
Suppen her er nu faktisk en sensommersuppe, men med få ændringer er den såmænd mulig at lave året rundt, og den smager dejligt. Jeg var også nødt til at lave ændringer. Jeg kan ikke særligt godt lide ærter, så jeg kom bare ekstra grønne bønner i.
Og så har jeg aldrig nogensinde set friske hestebønner i Holstebro. Jeg ved fra både England og Mellemøsten, at de smager skønt, men ak nej…ikke her. Så jeg brugte det dobbelt antal cannellini bønner, som er de små hvide bønner, man kan købe tørrede, og som blandt andet bruges i englændernes baked beans.
Når jeg gerne ville prøve at lave suppen, er det fordi jeg læste, at maleren Cézanne elskede den. Faktisk har man et af hans breve til hans ven Émile Zola, hvor han skriver ”jeg går lige og laver en suppe med pasta og olivenolie af den slags, som Lantier var så begejstret for”. Lantier er en person i en af Zolas romaner – en person, som han skabte med Cézanne som forbillede. Romanen hedder i øvrigt ”Le Ventre de Paris” – ”Paris’ mave”.
Soupe au Pistou
(8 personer)
100 gram tørrede cannellinibønner, udblødt natten over (de hedder vist bare ”hvide bønner” i supermarkedet)
4 spsk olivenolie
1 løg, hakket
1 porre, renset og skåret i skiver
2 fed hvidløg, pressede
2 tsk frisk rosmarin, hakket
1 stor kartoffel, skrællet og skåret i tern
2 store modne tomater, flåede og skåret i tern (se note 1)
2 laurbærblade
2 courgetter (de hedder også squash eller zucchini), skåret i tern
100 gram grønne bønner, skåret i to-tre stykker
100 gram friske hestebønner (erstat dem med f.eks. flere hvide bønner, hvis du ikke kan skaffe dem)
100 gram friskbælgede ærter (frosne går også om vinteren)
50 gram lillebitte pasta (der fås poser med små stjerner/blomster i pasta, specielt til suppe)
Pistou/Pesto:
85 gram basilikum (se note 2)
1 fed hvidløg
50 gram parmesan, friskrevet plus ekstra til servering
120 ml ekstrajomfru olivenolie
Salt og peber
Først de hvide bønner, der har stået i blød: Hæld vandet fra, skyl dem og kom dem i en gryde med 1,75 liter koldt vand. Bring det i kog, kog i 10 minutter, sænk så varmen og lad bønnerne simre i 40 minutter (se note 3).
Imens varmer du olien i en stor gryde. Tilsæt løget, porre, hvidløg, rosmarin og kartoffel og sautér det i 10 minutter. Tilsæt tomater, laurbærblade og de hvide bønner samt deres væde og bring i kog, sænk varmen, læg låg på og lad simre i cirka 20 minutter, indtil kartoflerne er møre.
Tilsæt de resterende grøntsager og pastaen og lad simre yderligere 10 minutter, indtil alle grøntsager og pastaen er mør.
Smag til med salt og peber, server i opvarmede suppetallerkner, og top med en spsk sauce pistou og ekstra parmesanost. Godt brød til er ikke at foragte.
Soupe Pistou: Kom basilikum, hvidløg og parmesan i en blender og blend, indtil du har en glat masse. Tilsæt olivenolie og blend igen, indtil saucen er ensartet. Smag til med salt og peber.
Note 1: Jeg gad ikke flå tomaterne. Men det er muligvis lækrere ikke at få tomatskal i munden. Jeg har nu ikke noget imod det.
Note 2: Jeg synes, at 85 gram basilikum er meget. Med de priser supermarkederne tager for basilikum ville det koste en mindre formue. Man kan altså godt bruge mindre, hvis ikke man selv dyrker basilikum. Jeg lavede halv portion, og jeg tror, jeg brugte 25 gram.
Note 3: Der står som regel på posen med bønner, hvordan man koger dem. Bare følg den anvisning.
(Opskriften er fra ”Celebrating the Impressionist Table” af Pamela Todd/Louise Pickford, Stewart, Tabori & Chang, 1997)