Tortilla med cayenne-hvidløgsmayonnaise

Kartoffeltortilla - den har lige stået 10 minutter, inden vi begyndte at skære.
Kartoffeltortilla – den har lige stået 10 minutter, inden vi begyndte at skære.

I aftes havde jeg kollega Stine på besøg til vores “hver-anden-uge-middag”. Da januar (for mig i hvert fald) altid har været årets strammeste måned, hvor der ikke står extravagance på indkøbslisten, meddelte jeg hende, at det altså “bare var hverdagsmad”.

Og så sagde det kloge barn “det er nu ofte det, der smager allerbedst”…

Og hun havde såmænd ret. I hvert fald var den kartoffeltortilla fra Katrine Klinkens kogebog “Vintermad”, som jeg lavede, ualmindelig lækker.

Når man så opskriften, så det vældigt almindeligt ud – løg, kartofler, æg, mælk, salt og peber – men sammen blev det til en lækker og mættende ret, serveret med en stærk, hjemmerørt mayonnaise og en salat.

Vi var begge begejstrede. Og der var rester nok til, at vi kunne dele, så vi begge har rigeligt med mad i aften også 🙂

Jeg har fået fjernet al julepynten, men lyskæderne får lov at blive januar ud. Det er simpelt hen for mørk en måned ellers...
Jeg har fået fjernet al julepynten, men lyskæderne får lov at blive januar ud. Det er simpelt hen for mørk en måned ellers…

Tortilla med cayenne-hvidløgsmayonnaise

(8 personer – se note 1)

1,5 kilo kartofler

250 gram skalotteløg

2 spsk olivenolie

8 æg

3 dl mælk

1 spsk groft salt

friskkværnet peber

Hvidløgsmayonnaise

1 portion mayonnaise (se note 2)

4-6 fed hvidløg (se note 3)

1 tsk cayennepeber (se note 4)

2 spsk hakket persille

Tilbehør

syltede jalapenos (kan udelades)

eventuelt brød og salat

Pil og hak skalotteløgene. Steg dem klare i olivenolie i en rummelig gryde.

Skræl og riv kartoflerne og lad dem stege med i gryden i cirka fem minutter under omrøring (se note 5).

Pisk æg sammen med mælk og krydr med salt g peber. Bland med kartoffelblandingen og fyld i en springform (24 centimeter) beklædt med bagepapir.

Forvarm ovnen til 175 grader. Dæk springformen med bagepapir og bag i ovnen i 30 minutter. Fjern låget af bagepapir og bag videre i 30 minutter (sku eventuelt op til 200 grader til slut – det gjorde jeg, og jeg gav den også 10 minutter mere, end opskriften siger, så altså totalt 1 time og 10 minutter) til tortillaen er lysebrun og helt mør.

Mayonnaise: Smag mayonnaisen til med hvidløg og cayennepeber og hakket persille.

Server tortillaen lun (den skal lige stå og sætte sig og køle lidt af, inden man begynder at skære i den) med hvidløgsmayonnaisen og eventuelt jalapenos, brød og salat.

(opskriften er fra “Vintermad” af Katrine Klinken, Politikens Forlag, 2015)

Note 1: Fordi min første omgang mayonnaise mislykkedes (det har jeg aldrig prøvet før, tror det var fordi jeg brugte rigtige æggeblommer i stedet for pasteuriserede ditto), var jeg nødt til at bruge to æggeblommer mere til en ny omgang. Og derfor havde jeg pludselig kun seks æg til tortillaen. Altså skar jeg ned på mængderne i opskriften. Jeg syntes, tortillaen blev supergod og rigelig i mængde alligevel – jeg brugte 6 æg, 150 gram løg, 1 kilo kartofler og 2 dl mælk. Mit bud er, at der er til fem sultne mennesker i den portion – muligvis seks, hvis man spiser brød og fyldig salat til.

Note 2: Hvis man her på bloggen søger på “artiskok” (ja, jeg ved godt, det er mærkeligt – forklaring følger), finder man en artikel, der hedder “Artiskokker – en gudespise”. I den gemmer sig opskriften på hjemmerørt mayonnaise, som er supernem.

Note 3: Det synes jeg er alt for meget! Jeg kan ellers godt lide hvidløg. Mit hvidløg havde store tykke fed, og jeg brugte kun to. Det var fint. Men smag og behag….

Note 4: 1 tsk cayennepeber er meget. Jeg fulgte opskriften, men vi var enige om, at mayonnaisen var “lige til den stærke side”. Næste gang vil jeg bruge en anelse mindre. Måske kun 1/2 tsk.

Note 5: Nogle af dem brænder uværgeligt fast i bunden af gryden. Det er irriterende, men gør ikke noget for retten. Det giver bare lidt ekstra besvær med opvasken – sæt gryden i blød hurtigst muligt!

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *