Valnøddeis med mokkasmag

Valnøddeis klar til servering.
Valnøddeis klar til servering.

For et halvt års tid siden – i forbindelse med, at jeg skulle have gæster – kom jeg på, at jeg ville lave is. Det var længe siden sidst, og jeg synes, det er sjovt at lave hjemmelavet is.

Men ak… Selv om jeg nærmest kravlede helt ind i mine køkkenskabe, kunne jeg pludselig ikke finde det fryseelement, der hører til ismaskinen. Jeg kiggede skam også i fryseren, men der gemte det sig heller ikke. Og jeg har stadig ikke fundet det.

Så var gode råd jo dyre. Indtil jeg kom i tanke om, at jeg havde set en is-opskrift i Hannes Risgaards kogebog “Perler”, hvor der ikke skulle bruges ismaskine.

Jeg lavede isen, og den var en megasucces. Har siden lavet den både til min familie og til et hold venner, og den hitter hver gang. Måske fordi den indeholder kaffe, valnødder og Jamaica-rom – what’s not to like? 🙂

Den er helt usandsynligt nemt at lave, så vær ikke nervøs for at kaste dig ud i den.

Ifølge Hanne Risgaard kan opskriften tilskriver journalisten og madskribenten Georg Kringelbach, der især slog sine folder i 1960’erne og 1970’erne. De synes jeg er sjovt at tænkte på, for det er jo i min barndom og teenageår.

Valnøddeis med mokkasmag

(seks personer – jeg synes nu, den rækker til flere, måske otte)

Is:

6 æggeblommer, pastauriserede

6 spsk flormelis

Kornene fra 1 stang vanilje

1,5 spsk kaffepulver (se note 1)

1 spsk Jamaica-rom (noget 2)

100 gram valnødder, grofthakkede

0,5 liter piskefløde, pisket til skum

Pynt:

20 flotte valnøddekerner, skåret i halve

mørk chokolade, revet (se note 3)

IS: Sæt den form, du vil fryse isen i, i fryseren 1 time før, du skal bruge den (min form kan indeholde 1 liter, og det passer).

Pisk æggeblommer, flormelis og vaniljekorn rigtigt, rigtigt grundigt sammen til en lys og luftig æggesnaps.

Rør kaffepulveret ud i rommen og vend derefter blandingen – sammen med de hakkede valnødder – i æggemassen. Rør et par skefulde af den piskede fløde godt ind i æggesnapsen.

Vend derefter resten af flødeskummet i blandingen forsigtigt, så mest mulig luft bliver i både flødeskum og æggesnaps.

Tag formen ud af fryseren. Hæld blandingen i formen, jævn overfladen pænt ud, dæk formen med film eller låg, og sæt den tilbage i fryseren, hvor den gerne må stå natten over.

Anretning: Tag isen ud af fryseren og sæt den i køleskabet 30 minutter før servering. Vend isen ud på et passende fad, pynt med de flotte halve valnødder og den revne chokolade.

(opskriften er fra “Perler” af Hanne Risager, udgivet i 2012 på Politikens Forlag)

Note 1: Jeg bruger 2 spsk Nescafe Golden, som også er den kaffe, jeg drikker til daglig – ja, ja, jeg ved det godt; det gør ondt på ægte kaffeelskere, men jeg kan faktisk godt lide nescafe 🙂

Note 2: Min rom er ikke fra Jamaica, men fa Venezuela. Jeg fik den til mit jubilæum, og da jeg ikke er specielt vild med at drikke rom, står den tålmodigt i skabet og venter på at blive brugt lidt efter lidt i mad. Den er perfekt til denne opskrift, og jeg dobler op og bruger 2 spsk.

Note 3: Den første gang rev jeg chokolade over som angivet. De to næste gange smeltede jeg chokoladen og hældte den over isen i tynde striber. Det ser pænere ud og smager af mere, synes jeg.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *