Vegetarlasagne – når du har god tid (4 opskrifter på lasagne)

butternutlasagne
Butternut, spinat og ricotta-lasagne. Det smukke vinkrus er lavet af Helle Gyldenberg, der – i hvert fald sidst jeg talte med hende for halvandet års tid siden – har Butik2 i Søndervig.

Lad det være sagt med det samme – det her er ikke en opskrift, du sådan lige smækker sammen, når du kommer træt hjem og hurtigt skal affodre hele familien. Lasagnen her er både tids- og arbejdskrævende. Men ikke svær.

Fra jeg startede og til jeg stod med den færdige lasagne, der havde hvilet i 10 minutter, så den kunne “sætte sig”, gik der to timer og 20 minutter. Måske kunne jeg have sparet 15 minutter på at være med økonomisk med tiden, men så heller ikke mere. Og hvad værre er; den første halvanden times tid er du faktisk travlt optaget af at lave lasagne og kan ikke sådan lige gå og få andre ting fra hånden.

Butternutsquash/ricotta/spinat-lasagnen er altså til en dag, hvor du har god tid og vil nyde at være i køkkenet.

 

ingredienser lasagne
Så er det sådan set bare om at gå i gang…

 

Det gælder også dagens anden opskrift på “fuldfed” lasagne med grillede grøntsager (en Gordon Ramsay opskrift), mens de to fedtfattige (/og meget dejlige) lasagner er langt mindre tidskrævende.

Jeg elsker vegetar-lasagner. Jeg spiser skam også gladelig den ægte vare med kød, når jeg får den serveret hos venner og familie, og nyder den. Jeg kan bare allerbedst lide vegetar-versionen, så det er altid én af dem, jeg selv vælger at lave.

Nedenstående er den sidste opskrift på min blog i 2013 fra meget omtalte Allegra McEvedy. Herefter pakker jeg hende væk til forsommeren, hvor hun har en række gode bud på lækre retter igen 🙂

samle lasagne
Da jeg laver halv portion, har jeg ikke noget ildfast fad, der er lille nok og samtidig har høje nok sider, så jeg bruger min slip-let rugbrødform! Det eneste, jeg skal huske, er, at jeg ikke må skære ned i belægningen, når jeg skal have lasagnen ud…

Det var nedenstående jeg lavede her til aften.

Butternutsquash, ricotto og spinat-lasagne

(6-8 personer)

1 stor aubergine

2 butternutsquash

75 ml olivenolie

150 ml mælk

300 ml piskefløde

5 fed hvidløg, pillede

55 gram pinjekerner

115 gram parmesan + skorpen

1 bundt frisk oregano eller merian (kan til nød erstattes af 1 tsk tørret)

225 gram ricotta

0,5 – 1 hel boks lasagneplader (jeg bruger de økologiske, grove)

450 gram babyspinat, vasket og tørret

salt og peber

Opvarm ovnen til 180 grader.

Skær auberginen i skiver på langs, cirka 1-1,5 centimer tykke. Læg dem i en si, drys med salt og lad dem stå i 30 minutter for at trække vand ud af dem.

Skær butternutsquash midt over på langs. Grav kernerne ud. Dryp lidt olivenolie på de halve squash, drys med alt og peber og bag dem i ovnen cirka 40-45 minutter indtil de er meget bløde.

Tør nu aubergineskiverne for overflødig væske og kom dem i et ildfast fad, dryp med en god portion olie, men lad være med at tilsætte mere salt. Kom dem i ovnen ved siden af (eller under) butternutsquash’ene i 20-25 minutter, indtil de føles bløde, når man trykker på dem med en finger.

Tag auberginer og squash ud og lad dem køle af.

Kom mælk og fløde i en lille gryde sammen med de hele hvidløgsfed. Skær skorpen af parmesanstykket og kom skorpen i mælkeblandingen. Opvarm og lad det simre over meget lav varme i cirka 20 minutter indtil hvidløgsfeddene er bløde. Fisk den nu bløde parmesanskorpe op og smid den ud. Kom blandingen i en blender – eller brug en stavblender – og blend til en jævn masse.

Rist pinjekernerne gyldne på en panden (pas på de ikke bliver sorte).

Når butternutsquashene er kølet nok ned til at du kan røre ved dem, skraber du alt kødet ud og smider skindet væk. Bland kødet i en skål med det meste af den revne parmesan (gem en håndfuld), oregano, pinjekerner og ricotta. Bland med let hånd – det skal ikke være en totalt ensartet masse – der må gerne være “klumper”.

Smør et ildfast fad (gerne 30×35 centimeter med lidt høj kant) og læg nu lasagnen i lag. Det er ikke så vigtigt i hvilken rækkefølge, det kommer, men husk at drysse med salt og peber mellem hvert lag.

Du kan starte med lasagneplaner, så et lag butternut-blanding og lidt af hvidløgs-fløde-blandingen. Så mere pasta, et lag auberginer, et lag spinat, hvidløgs-creme – og pasta. Så butternutsquash, så hvidløgscreme, så spinat…..

Bliv ved, til du har brugt det hele, men slut med et lag pastaplader, den sidste rest hvidløgscreme og den håndfuld parmesan, som du gemte.

Tag en dyb indånding og glæd dig over, at du er så langt 🙂

Sæt i ovnen og bag cirka 45 minutter. Hold øje med, om overfladen bliver for sort – så kan du lægge et stykke stanniol hen over resten af bagetiden.

Tag lasagnen ud og lad den køle af og sætte sig i cirka 10 minutter. Server med en grøn salat.

Note 1: Det er ikke et vildt nyt påfund, det med parmesanskorpen. Spørg enhver god italiensk husmor. De gemmer skorperne og bruger dem, når de laver for eksempel minestrone. Det giver fantastisk smag til suppen med sådan en skorpe eller to. Man kan sagtens fryse skorperne og tage dem ud, når man får brug for dem. Men man kan altså ikke genbruge dem! Når de først har været i en suppe, smides de ud.

Note 2: 450 gram babyspinat fylder vildt meget! Man kan da godt lige dampe dem i en gryde, så de falder sammen, men det er ikke nødvendigt. Bare hiv dem på lasagnen og pres det hele sammen. Når først de kommer i ovnen, falder de sammen. Når du skyller dem, kan du godt stå og bøvle med at klappe dem tørre med et viskestykke. Det gider jeg ikke. Jeg bruger en salatslyngepose – så bliver de okay tørre.

(Opskrift fra “The Good Cook” af Allegra McEvedy, Holder and Stoughton, 2000)

færdig lasagne
Så skal lasagnen lige hvile lidt.

 

gennemskåret lasagne
Så pæn er lasagnen, når den er skåret igennem.

En anden lasagne-opskrift, som jeg elsker, når jeg vil være god ved mig selv – og gæster! – er Gordon Ramsays lasagne med grillede grøntsager.

Den tager også godt to timer at lave, men er ganske nem. Bare tidskrævende.

Lasagne med grillede grøntsager

(4-6 personer)

300 gram friske lasagneplader (cirka 12)

75 gram revet parmesan

450 gram bøffelmozzarella i tynde skiver

blade fra en håndfuld basilikum

Grillede grøntsager:

1 lille aubergine

2 store, grønne courgetter (hvis du kan skaffe gule, er det sjovt)

1 gul peberfrugt

1 rød peberfrugt

olivenolie

et par kviste rosmarin og timian

Tomatsauce:

2 spsk olivenolie

1 løg, hakket

2 bladselleristængler, hakkede

1 gulerod i små tern

2 fed hvidløg

blade fra en kvist timian

2 ds flåede tomater

1 tsk sukker

1 lille håndfuld basilikum, bladene revet itu

Lav først tomatsaucen. Varm olivenolie op i en gryde ved middel varme. Tilsæt løg, bladselleri, gulerod, hvidløg og timian, salt og peber. Rør rundt og lad det stege i 6-8 minutter indtil grøntsagerne er bløde. Tilsæt tomater og bring det i kog. Lad det simre i 30 minutter til saucen er kogt ind og er blevet tykkere – rør et par gange undervejs. Smag til og tilsæt sukker, hvis sovsen smager for syrligt.

Forbered grøntsagerne, mens saucen simrer. Rens aubergine og courgetter og skær dem i skiver – cirka 0,5 centimeters tykkelse.  Dryp med olivenolie og krydr med salt og peber. Steg dem af flere omgange på en rygende varm grillpande, cirka 3 minutter på hver side, indtil de er møre og let brændte. Stil dem til side (på en tallerken eller i en skål)

Tænd ovnens grill-element. Halver peberfrugterne og læg dem med skærefladen nedad på et stykke bagepapir. Grill dem i 10-15 minutter, indtil de er forkullede på skindet. Tag dem ud, lad dem køle en smule af, inden skind og kerner fjernes. Skær peberfrugterne i både og stil dem til side.

Når tomatsaucen er færdig, tilsæt så basilikum, og kør saucen glat i en blender eller foodprocessor. Smag saucen til, hæld den i en skål og lad den køle af.

Tænd ovnen på 180 grader. Fordel et tyndt lag tomatsauce i bunden af et stort, ildfast fad. Læg to lasagneplader (hvis man bruger de store friske, eller dæk bare bunden med de tørrede) og drys med lidt parmesan. Arranger et lag grillede grøntsager på parmesanen efterfulgt af et lag mozzarella-skiver og et lag tomatsauce. Gentag, indtil fadet er fuldt – der skal ligge lasagneplader med et godt lag tomatsauce øverst. Slut med et sidste lag mozzarella og et drys parmesan.

Bag lasagnen i 40 minutter, indtil osten er gyldenbrun og saucen bobler i kanten af fadet.

Note 1: Man behøver altså ikke friske lasagneplader! Jeg plejer at lave den med tørrede, og det går helt fint.

Note 2: Jeg siger det lige igen; parmesan skal være friskrevet fra et helt stykke, og mozzarella skal være bøffelmælksvarianten. Alternativerne smager i bedste fald som at række tungen ud af vinduet.

Note 3: Vær tålmodig med peberfrugterne – de skal boble op under grillen og få sorte pletter, helst over det meste af overfladen. Hvis ikke, er de svære at pille skindet af.

(Opskrift fra “Mad og gæster” af Gordon Ramsay, Lindhardt og Ringhof, 2009)

 

DE FEDTFATTIGE VERSIONER

Når jeg en sjælden gang imellem kommer i tanke om, at jeg bør tabe mig, kaster jeg mig som regel over DDVs (De Danske Vægtkonsulenter) opskrifter. De har adskillige lasagne-opskrifter – også en dejlig sommer-version med laks, som jeg vil vende tilbage til, når dagene bliver lysere.

Men der er to andre, som jeg er rigtig glad for – og jeg savner faktisk slet ikke alle de fedende ingredienser, for lasagnerne smager vildt godt.

Der er det særlige ved DDVs opskrifter, at de altid er til 1 person. Hvis man vil lave til flere mennesker, skal man altså gange opskriften op.

Nedenstående tager højest en time at lave.

Spinatlasagne

(1 person)

100 gram hytteost

50 gram revet ost (max 20+)

25 gram lasagneplader

250 gram hakket spinat

57 gram hakket løg

salt og peber

Løg og spinat koges godt sammen, tilsæt hytteosten og rør rundt til de små hvide klumper forsvinder. Smag til med salt og peber.

Lægges i et lille ovnfast fad, spinatblandingen og hytteosten lagvis.

Drysses med den revne ost til sidst.

Sættes i en varm ovn og bages ved 200 grader i 30-35 minutter.

Spises eventuelt et med stykke groft rugbrød til – eller en grøn salat.

Note 1: Ovenstående er en frokostret, men jeg plejer at spise den som aftensmad og bruger derfor 75 gram pastaplader.

(opskrift fra “Spis dig slank 2” af Inge Kauffeldt, De Danske Vægtkonsulenter, 2003)

 

Grøntsags- og ostelasagne

(1 person)

75 gram revet ost (max 20+)

25 gram revet fed ost (21-40+)

4 tsk mel

2,5 dl skummetmælk eller minimælk

salt og citronpeber

25 gram lasagneplader

150 gram tomater

75 gram frisk spinat

50 gram dampede broccolihoveder

Bland mager og fed, revet ost sammen i en skål og del portionen i to dele.

Pisk mel og mælk sammen i en gryde og kog det godt igennem. Tilsæt den ene portion af osten og smag ostesaucen til med salt og citronpeber.

Hæld lidt af ostesaucen i bunden af et meget lille, men højt ovnfast fad og kom halvdelen af lasagnepladerne på.

Læg herefter tomater, spinat og broccoli ovenpå. Hæld lidt af ostesaucen på grøntsagerne. Læg resten af lasagnepladerne ovenpå og hæld resten af saucen over.

Drys med den resterende halve portion revne ost og sæt formen i en varm ovn. Bag lasagnen ved 200 grader i cirka 20 minutter.

Note: Jeg bruger 50 gram lasagneplader og 2 x 75 gram ost….det sætter bestemt kalorieindtaget i vejret, men så spiser jeg ikke de 30 grambrød til, som DDV foreslår 🙂

(Opskrift fra “Spis dig slank 4” af Inge Kauffeldt, De Danske Vægtkonsulenter, 2005)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *