Det her er en af mine yndlings-fastfood-retter om sommeren. Og vejret var da næsten helt sommerligt her i påsken, så en aften, hvor det skulle gå lidt stærkt, kastede jeg mig over retten.
Jeg har ofte halloumi (eller ”grillost” af mærket Taverna) i køleskabet. Der kan man opbevare det længe – indtil man åbner for den forseglede pose, for så kan det kun holde sig i fem dage derefter. Men det er altså en god ting at have på lager.
Ægte halloumi er at foretrække, men her i Holstebro er den ikke nem at opdrive efter Føtex lukkede (suk). Til gengæld fører de større supermarkeder dog ”grillost”, der er en halloumi-type, de må bare ikke kalde den for det beskyttede navn. Det er en OK erstatning.
I øvrigt kan jeg sige til dem, der er bange for ost med smag, at halloumi faktisk ikke smager af ost. Den smager ikke af ret meget – lige som hytteost heller ikke smager af ost. Det er mere konsistensen, der er lækker.
Opskriften er passende til min appetit, men man kan selvfølgelig spise godt brød til. Eller man kan – som jeg for eksempel gjorde denne gang – koge en rest grønne asparges og spise til. Det går rigtigt godt sammen.
I øvrigt kunne jeg sagtens forestille mig, at man kunne spise retten som tilbehør til grillet kød en sommeraften i haven.
Stegte tomater med stegt halloumi
(1 person som hovedret)
200 gram gode, smagfulde tomater (gerne cherrytomater)
10 gram olie til stegning (se note 1)
2 fed hakket hvidløg
50 gram halloumi (se note 2)
1 spsk god, mørk balsamico (se note 3)
Frisk basilikum
Del tomaterne midt over. Varm en pande op med olien.
Steg tomaterne sammen med finthakket hvidløg. Start med at stege tomaterne med skæresiden nedad. Steg til de er gennemvarme. Tag dem af panden og læg dem på en tallerken.
Skær osten i skiver og steg skiverne på panden, til de har en sprød og gylden skorpe. Læg osten ovenpå tomaterne og fordel balsamico-eddiken over retten.
Kom masser af frisk basilikum på.
Note 1: Opskriften er fra en af Vægtkonsulenternes bøger. Derfor er der kun brugt 10 gram olie. Hvis du ikke tæller kalorier, så kom mere olie på panden.
Note 2: Igen, det er en slankeopskrift, derfor kun 50 gram halloumi. Jeg spiser 100-125 gram, altså en halv pakke.
Note 3: Jeg skriver hver gang, at man skal vælge sig en god balsamico, men jeg må være ærlig og sige, at den balsamico, der er på ingrediensbilledet, IKKE hører til blandt de gode, uanset hvor meget økologisk den så er. Den er alt for tynd. Derfor har jeg på billedet af selve retten dryppet med kürbiskernöl 🙂 Det er en østrigsk specialitet, græskarkerneolie, som man efterhånden også kan få herhjemme. Min er dog leveret af folk fra Holstebros samarbejdsby i Østrig, Judenburg. Græskarkerneolie skulle efter sigende være umådelig sund. Den er fed, sort og smager af nødder – og den går fint til retten her, selv om en top-balsamico ville have været endnu bedre.
(Opskriften er fra ”Supersund Fastfood”/Inge Kauffeldt & Helle Kleist, Vægtkonsulenterne, 2012)