I sin herlige bog ”Kvinde kend dit kul”, omtaler Tina Scheftelowitz denne burger som ”en rigtig kvindeburger, fordi der smuk at se på, smager skønt og er med kylling 🙂
Jeg kunne nu godt forestille mig et par mænd, der også gad sætte tænderne i den lækre burger.
Egentlig havde jeg slet ikke tænkt mig at bringe opskriften, for det er jo ”bare” en burger – men så blev den så pæn at se på, at jeg fotograferede den, og den smagte så godt, at jeg besluttede, at andre skulle have muligheden for at lave den.
I øvrigt kan jeg – nu hvor grillsæsonen er her – anbefale bogen ”Kvinde kend dit kul”. Den er fra 2008. Jeg morer mig altid, når jeg falder over indledningen, hvor Scheftelowitz opfordrer kvinder til at gribe grillhandsken og grilltangen, men ”fralægge sig ansvaret for tilbehøret i erkendelse af, at der ikke er noget mere sexet end en mand, som skrubber kartofler og ordner grøntsager” 🙂
Når det er sagt, så synes jeg, at bogens styrke er dens første del, der netop handler om tilbehør. Lige fra sjove drinks og dips over salater og grøntsager til rubs og marinader.
Burger med kylling, rødbede, avokadocreme og parmaskinke
(4 personer)
600 gram rødbeder
50 gram rødløg
3 spsk friskpresset citron- eller limesaft
Salt
Avocadocreme:
3 små modne avocadoer
Cirka 3 spsk friskpresset citron- eller limesaft
0,5 tsk stødt spidskommen
1 fed presset hvidløg
Salt og cayennepeber
Og:
4-8 skiver parmaskinke (eller bacon)
Frisk koriander eller rucola
2 kyllingebryster
4 burgerboller (eller 2 skiver godt brød per person)
Olie til pensling
Salt og peber
Rødbeder: Skræl rødbeden og riv den i strimler med en kartoffelskræller eller riv den groft på et råkostjern, hvis der skal gå hurtigt. Skræl og snit løget fint – eller riv også det på råkostjernet. Vend begge dele i citronsaft og smag til med salt.
Avokado: Mos avokadoen og bland med citronsaft, hvidløg og krydderier og smag cremen til.
Parmaskinke: Grill skinkeskiverne ved høj varme direkte over gløderne (jeg grillede mine på en grillpande indendørs) til de er sprøde. Vend en enkelt gang undervejs. Det tager få minutter. Hvis du bruger bacon, tager det 3-4 minutter i alt.
Grønt: Skyld og afdryp koriander og rucola.
Kylling: Skær brystet igennem, så du får to store tynde bøffer. Det kræver en skarp kniv. Pensl bøfferne let med olie, drys dem med salt og peber og grill dem på begge sider på grillristen direkte over gløderne (også kyllingen grillede jeg på grillpande, da jeg ikke har adgang til udendørs grill) ved høj varme i 7-8 minutter i alt til de er lige netop gennemstegte. Vend undervejs, men ikke for mange gange.
Boller/brødskiver: Skær dem igennem og grill dem hurtigt på grillen på begge sider (jeg brugte en brødrister).
Læg burgerne sammen: Først brødet, så mosen, så lidt af rødbederne, så kylling, bacon og grønt, endnu en skive brød/del af burgerbollen – og resten af rødbederne on the side.
(fra bogen ”Kvinde kende dit kul” af Tina Scheftelowitz, Politikens Forlag, 2008)