Brøndkarse, blodappelsin og mozzarella-salat

Opskriften er fra en irsk kogebog, men særlig "irsk" er den lækre vintersalat nu ikke i smagen...
Opskriften er fra en irsk kogebog, men særlig “irsk” er den lækre vintersalat nu ikke i smagen…

En god bekendt, Lone, fortalte mig, at man skal ændre mindst tre ting i en opskrift for at kunne kalde den sin egen.

Det er ikke tit, det sker for mig (jo, mængdeangivelser, men ellers ikke), men med denne salat, har jeg faktisk ændret mindst tre ting – nogle af nød, andre af lyst – og så er det jo min 🙂

Jeg lavede den i går til en middag til kollega Stine. Den skulle ledsage en samling gnocchi, lavet af søde kartofler, og stegt med smør, citron, salvie og peccorino. Så jeg ville gerne have en salat, der var sprød og frisk.

Det er den. Den er faktisk rigtig lækker.

Originalen stammer fra en skøn irsk kogebog, “A Simply Delicious Christmas” af Darina Allen. Første-oplaget kom i 1989, og så er den ellers udkommet i adskillige redigerede udgaver, akkurat som vores egen “God mad, let at lave”. Min er fra den seneste 2014-omgang med “over 100 nye opskrifter”. Jeg vil tro, at “min” salat er en af de nyere.

Brøndkarse, blodappelsin og mozzarella-salat

Et stort bundt frisk brøndkarse

2-3 “bolde” bøffelmozzarella (original opskriften foreslår en irsk lokalt lavet mozzarella)

2 blodappelsiner (se note 1)

2-3 spsk flydende honning (jeg brugte kun 2 spsk)

en god sjat jomfru-olivenolie

en sjat balsamico (min tilføjelse)

friskkværnet peber

groft hakkede, ristede hasselnødder

en lille håndfuld bredbladet persille

et nip salt (min tilføjelse)

Spred brøndkarsen ud på en stor tallerken eller i en skål (hvad du nu serverer salaten i).

Varm mozzarellaen op (det gjorde jeg så IKKE – det er en af mine ændringer – se note 2, hvis du gerne vil prøve) og skær eller riv mozzarellaen hen over brøndkarsen.

Fjern med en skarp kniv skallen fra appelsinerne og skær dem i skiver. Det er nemmest at skære toppen af og vende appelsinen, så den kan stå sikkert på den flade ende. Skær derefter skallen af med en kniv fra toppen og ned – lige der, hvor skallen møder det saftige kød.

Skær derefter appelsinen i forholdsvis tynde skiver og spred dem ud over salaten.

Dryp med flydende honning, balsamico og olivenolie.

Drys med salt, peber og de hakkede hasselnødder (de skal lige ristes på en varm, tør pande først og køle let af) samt med bredbladet persille (jeg hakkede det ikke, fjernede bare de groveste stilke).

Server.

NB: Salat smager bedst ved stuetemperatur, ikke køleskabskold.

(Opskriften er fra “A Simply Delicious Christmas” af Darina Allen, Gil & Macmillan, 2014)

Note 1: Til min ærgrelse kunne jeg ikke skaffe blodappelsin. Som import til Danmark er dens sæson januar til marts. Jeg brugte almindelige appelsiner i stedet. Smagen er ikke meget anderledes, det ser bare vildt flot ud på en sort tallerken med blodappelsiner 🙂

Note 2: Ifølge den gode Darina Allen varmer man mozzarellaen ved at komme den i en tyk plasticpose og nedsænke den i vand, der simrer, i tre-fire minutter. Det er da noget, jeg vil prøve engang, for Darina forsikrer om, at det omdanner mozzarellaen til “a melting tenderness”, noget i retning af “en smeltende blødhed”.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *