Mayansk varm chokolade

Mayansk varm kakao med chili. Jeg havde ikke nogen centralamerikanske ting, men krucifikset har min veninde netop haft med hjem til mig fra Colombia.
Mayansk varm kakao med chili. Jeg havde ikke nogen centralamerikanske ting, men krucifikset har min veninde netop haft med hjem til mig fra Colombia.

 

Forleden syntes jeg, at jeg trængte til at forkæle mig selv, og så lavede jeg “mayansk varm chokolade”.

Det er en opskrift, jeg har haft liggende med gul klæbeseddel på i et stykke tid, og nu var lejligheden der så.

Det smagte helt forrygende, men jeg forventede helt ærligt at vågne næste morgen og have taget fire kilo på!! Den er syndigt tyktflydende, og faktisk synes jeg godt, man kan tilsætte mere mælk, for det ville altså ikke gøre noget, om den flød lidt lettere.

Jeg dryssede cayennepeber på toppen. Det står der ikke nogen steder, at man skal, men det var jeg glad for, at jeg gjorde, for det var det, der gav chokoladen et tiltrængt kick. Der er ikke nok chiliflager i (efter min mening) til at det udgør nogen effekt. Næste gang jeg laver den, skal der mere cayennepeber til, for det stærke touch går virkelig godt med chokolade.

Chokolade blev lavet af maya-indianerne i Centralamerika af bønnerne fra kakaotræet – og dengang for over 2000 år siden, blandede de kakaobønnerne med chili og majs. Da spanierne invaderede Amerika i det 16. århundrede tog de chokoladedrikken med hjem.

Europæerne elskede chokoladen, men de droppede hurtigt mayaernes chili og tilsatte i stedet vanilje, sukker og/eller kanel. Ved indgangen til det 17. århundrede var chokolade blevet en luksusdrik for overklassen i hele Europa.

Drikken her er lidt tættere på den originale fra Centralamerika. Man skal kun drikke et lille glas.

Billedet er knapt så stemningsfuldt som det i toppen, men man kan bedre se den fede chokoladedrik :-)
Billedet er knapt så stemningsfuldt som det i toppen, men man kan bedre se den fede chokoladedrik 🙂

Mayansk varm chokolade

(4 personer)

2,5 dl mælk (jeg synes, der skal 3,5-4 dl i)

2,5 dl kaffefløde

1/4 tsk kanel

en knivspids chiliflager (jeg synes, der skal mere i)

80 gram chokolade med 70-80 procent kakao i

3 spsk honning (jeg nøjedes med 2 spsk)

eventuelt et drys cayennepeber (min tilføjelse)

Hæld mælk, fløde, kanel og chiliflager i en gryde ved lav varme. Lad stå i 15-20 minutter, eller til blandingen begynder at simre blidt – der skal kun komme ganske få bittesmå bobler rundt i kanten af gryden.

Imens knækkes chokoladen i stykker og smeltes i en ildfast skål over vandbad (i en gryde med blidt simrende vand).

Hæld den smeltede chokolade i den varme mælkeblanding og pisk til det er ensartet chokoladefarver (det ser farligt ud i begyndelsen – mælk med brune pletter – men bare rolig, det bliver til kakao) og tilsæt honningen. Rør til drikken er jævn, blank og rygende varm.

Drys eventuelt med cayennepeber. Server med det samme.

(Opskriften er fra “Lev stærkt” af John Gregory-Smith, Hovedland, 2011)

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *