Jeg kan ikke lide tilberedt fennikel. Mine smagsløg står simpelt hen af og nægter at fortsætte, når de støder på noget varmt, der smager af lakrids.
Men mærkeligt nok kan jeg mægtigt godt lide rå fennikel.
Jeg har prøvet varm fennikel på flere måder; dampet, kogt, gratineret, grillet – det er ligegyldigt, resultatet er det samme. Jeg kan ikke lide den grøntsag varm. Punktum.
Men papirtynde, rå skiver af den sprøde fennikel er rigtig lækre i salat.
Da jeg for nylig var i sommerhus med kortklubben, lavede jeg to salater med fennikel – en supernem, som jeg har lavet mange gange før, samt en ny og lidt mere arbejdskrævende. Begge blev spist rub og stub.
Billederne er ikke for gode – jeg brugte ikke lang tid på fotografering, for emnet var jo kortspil, samvær og mad 🙂
Fennikel-pæresalat
(2 personer)
150 gram fennikel
1 hård pære
Citronsaft
10-15 gram nøddeolie (se note 1)
Frisk kørvel (se note 2)
Skær fennikelknolden og pæren ud i så tynde skiver som muligt. Bland dem sammen i en skål og fordel citronsaft og olie over salaten.
Drys finthakket kørvel ud over salaten, når den serveres.
Note 1: Jeg bruger græskarkerneolie, som er sort, fed og meget sund. Den smager rasende godt, men ser ikke så køn ud på fotos, da den nærmest misfarver grøntsagerne. Man kan bruge andre nøddeolier – for eksempel hasselnødde- eller valnøddeolie, der begge har en lækker smag. De kan købes i større supermarkeder.
Note 2: Kørvel smager også af lakrids – eller rettere af anis. Men på en fin, let måde. Kørvel er nemmere at holde af end fennikel, synes jeg 🙂
(Opskriften er fra ”Spis dig slank 6” af Inge Kauffeldt, Vægtkonsulenterne, 2006)
Sommer-salat
(4 personer)
1 fennikelknold
4 tsk abrikosmarmelade
3 spsk hvidvinseddike
3 spsk god olivenolie (extra jomfru)
1 skalotteløg, finthakket
Salt og peber
100-150 gram rucola
150 gram røde eller grønne vindruer uden kerner
100 gram smuldret gorgonzola
75 gram hakkede pecannødder
Skær fenniklen i to halvdele og gem den ene halvdel til anden gang. Den anden halvdel skærer du eventuelle stilke og bunden af – og skærer så resten i meget tynde skiver.
Hvis der er små dild-agtige blade på fennikelstilkene, kan du skære dem af og gemme dem. Smid selve stilkene og bunden ud.
Pisk abrikosmarmelade, hvidvinseddike, olivenolie, skalotteløg samt 0,25 tsk salt og 0,25 tsk peber sammen i en stor skål.
Vend fennikelskiverne rundt i marinaden og lad dem stå og trække i 15-30 minutter.
Tilsæt rucola, finthakkede fennikeltoppe (altså dem, der ligner dild – hvis der var nogen) og halverede druer og vend det rundt. Smag til med salt og peber.
Smuldr gorgonzola over og strø de hakkede pecannødder over salaten. Server.
(opskriften er fra ”A Feast of Ice & Fire” af Chelsea Monroe-Cassel og Sariann Lehrer, Bantam Books, 2012)