
Det er blevet almindeligt at udgive en kogebog i forbindelse med meget populære tv-serier – og jeg synes, de bøger er sjove.
Jeg har en del af dem, og nogle er afgjort bedre end andre. I den dårligere ende af skalaen er “Game of Scones” (til serien Game of Thrones, naturligvis) og “True Blood”, der udkom i anledning af vampyr-serien af samme navn.
I den bedre ende er kogebøger til Mad Men, Det lille hus på prærien, Downton Abbey og Sopranos.
Mine to absolutte er favoritter er imidlertid “A Feast of Fire & Ice”, der ud over at være et spændende supplement til fantasy-serien Game of Thrones, faktisk også er en rigtig god kogebog – samt den hyggelige “Dinner with Mr. Darcy”, der tager udgangspunkt i Jane Austens bøger, snarere end i filmatiseringerne af dem.
Nedenstående kageopskrift er fra Jane Austen-kogebogen – den er nem og ret god, når jordbærsæsonen går på hæld. Den er inspireret af irriterende Mrs. Elton, der i “Emma” plukker jordbær i Donwell Abbey, og først kalder dem “den bedste frugt i England”, men siden – efterhånden som hun bliver udmattet af arbejdet i solen – nedgør dem som “mindre interessante end kirsebær”.
Opskriften er baseret på en engelsk kogebog fra 1845, Eliza Actons “Modern Cookery for Private Families”.

Jordbærtærte
(4 små eller en stor tærte)
1 portion sød tærtedej (se nedenfor)
1 æg, sammenpisket
200 gram jordbær – gerne bløde, lidt stødte, måske har man været nødt til at skære noget fra…..
3 æggeblommer
50 g fint hvidt sukker
40 g mel
300 ml mælk (sød eller til nød letmælk)
De pæneste bær til at dekorere med
Forvarm ovnen til 200 grader.
Rul den søde tærtedej ud og beklæd en 22 cm tærteform med dejen – lad cirka en halv centimeter hænge ud over kanten, så der er taget højde for, at det nok “krymper” lidt. Pensl bunden med sammenpisket æg, prik huller i den med en gaffel og blindbag den (se note 1) i 12 minutter (hvis du laver små individuelle tærter) eller 18 minutter, hvis du laver en stor tærte.
Tag den bagte bund ud og sænk ovntemperaturen til 190 grader.
Mos jordbærrene i en dyb tallerken/skål og sæt dem til side, mens saften løber ud af dem.
Pisk æggeblommerne og sukkeret sammen, indtil blandingen er tyk og lysegul, og sukkeret er opløst. Sigt melet i, en tredjedel ad gangen, mens du pisker godt efter hver portion. Kog mælken op og hæld den lidt ad gangen i ægge-melblandingen, mens du pisker.
Kom den cremede blanding i en gryde og varm den forsigtigt op til kogepunktet, mens du hele tiden pisker – indtil den “holds shape”, som den engelske kogebog siger; altså indtil den er tyknet.
Tag gryden af varmen, rør de knuste/moste jordbær i, og hæld det i tærtebunden. Bag i cirka 15 minutter i ovnen.
Lad tærten køle af – og server den kold eller ved stuetemperatur, pyntet med halve jordbær.
Sød tærtedej
225 g mel
Et nip salt
2 tsk hvidt sukker
125 g usaltet smør (koldt)
1 æggeblomme
2 spsk koldt vand
Bland mel, sukker og salt i en skål. Tilsæt smørret (i små tern) og bland det i – brug en gaffel eller fingrene (se note 2), så du får en grynet konsistens. Kom koldt vand og æggeblomme i. Brug dine hænder til hurtigt at samle dejen til en glat klump – men ælt ikke.
Kom vitawrap (plastfilm) rundt om dejen og lad den hvile i køleskabet i 20-30 minutter, før dejen skal bruges.
Når du skal rulle den ud, så sørg for at strø mel på køkkenbordet såvel som på kagerulle – og lad være med at arbejde alt for meget med dejen. Jo, varmere den bliver, jo mere umulig og klistret bliver den.
(Opskrift fra “Dinner with Mr. Darcy” af Pen Vogler, udgivet af Cico Books London i 2013)
Note 1: Jeg har anskaffet mig sådan nogle keramiske bagebønner til at blindbage tærtebunde med. De skal bare vaskes, og så kan de bruges igen og igen. Men man kan også bruge en hvilken som helst type tørrede bønner. Køb en pose tørrede bønner i supermarkedet, dæk tærtebunden med et stykke bagepapir og hæld bønnerne på. Ind i ovnen med det, og så holder bønnerne dejen nede, så den ikke bobler op, vrider og vender sig og/eller krymper alt for meget. De tørrede bønner kan også bruges mange gange – men de kan ikke spises, når man først har bagt dem 🙂
Note 2: Jeg synes ikke, det er svært at samle tærtedej. Jeg tror nok, at tricket er, at stole på, at det nok skal lykkes! Man går bare til den, og så hurtigt som muligt får man samlet den dej – også selv om det føles umuligt, for lige pludselig, så er den der bare. Og hold med at ælte og samle, før den bliver klistret!