Laks i karry med kokos og citrongræs

Laks i karry.
Laks i karry.

Nem og meget velsmagende mad, hvis man kan lide de eksotiske sydøstasiatiske salte og syrlige smage fra henholdsvis fiskesauce og lime, blandet med kokosmælken.

Ingredienser til lakseretten.
Ingredienser til lakseretten.

Og så kan jeg rasende godt lide laks. Jeg ved godt, at der er en masse løftede pegefingre omkring opdrættet laks (vildlaks er en særdeles dyr spise), og jeg må helt ærligt sige, at jeg ikke aner, hvor den friske laks, jeg køber i Kvickly, kommer fra. Det er muligvis for dårligt. Jeg må hellere tjekke næste gang…

Men godt smager den i hvert fald, synes jeg. Jeg køber aldrig frossen laks, fordi jeg synes, den friske er så lækker. Der er noget indbydende over frisk, rå laks 🙂

Nå, retten tager ikke meget mere end godt en halv time at lave – men husk at koge ris samtidig med at du laver lakseretten.

Lækker fisk til aften...
Lækker fisk til aften…

Laks i karry

(4 personer)

2 spsk vegetabilsk olie

1 løg, finthakket

2 citrongræsstilke

0,25 tsk gurkemeje (det farver gult og giver en lidt jordagtig smag)

5 dl kokosmælk

Saft af 1 lime

1 spsk fiskesauce (nej, det smager egentlig ikke af fisk – det fungerer som salt)

Lidt sukker

500 gram laksefileter, skindet fjernet og kødet skåret i bidder

1 stor håndfuld friske korianderblade, grofthakkede

Ris til servering

Varm en stor gryde over medium temperatur og tilsæt olien. Når den er varm, tilsættes løget og svitses under omrøring i 5-6 minutter til det er blødt.

Bank de tykke ender af citrongræsstilkene et par gange med en tung ske (jeg bruger altså en kødhammer!) for at frigøre deres smag. Tilsæt dem til gryden sammen med gurkemejen, og svits i et minut under omrøring, og hæld derefter kokosmælken, limesaft, fiskesauce og sukker i og rør grundigt.

Bring i kog, dæk med låg, skru ned for blusset og småkog blidt i 10 minutter. Husk at røre rundt en gang imellem.

Tilsæt laksestykkerne og kog uden låg i 8-10 minutter, eller til fisken er mør og saucen er dejligt tyk. Fisk citrongræsstilkene op – dem kan man alligevel ikke spise. Smid den friske koriander i, bland forsigtigt og server straks med ris.

(Opskriften er fra ”Lev stærkt” af John Gregory-Smith, forlaget Hovedland, 2011)

Det bestemt ikke stærkt, men det smager eksotisk og dejligt.
Det bestemt ikke stærkt, men det smager eksotisk og dejligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *