Lammekødboller med lun yoghurt og spinat

Eksotisk ser det jo ud, og det er det sådan set også med det kanelsmagende lammekød, men det er altså virkelig lækkert.
Eksotisk ser det jo ud, og det er det sådan set også med det kanelsmagende lammekød, men det er altså virkelig lækkert.

NU skal den her opskrift altså skrives ind! Forleden spurgte en af mine canasta-veninder, om opskriften lå på min blog, for hun havde set et foto på Instagram og ville gerne prøve at lave dem.

Så skal der æltes kødboller! Jeg bruger hænderne, ikke en grydeske, og synes, det er en lækker fornemmelse :-)
Så skal der æltes kødboller! Jeg bruger hænderne, ikke en grydeske, og synes, det er en lækker fornemmelse 🙂

Men nej. Jeg har i øjeblikket en liste på 10-12 opskrifter, som burde ligge på bloggen, men som i stedet ligger (i de respektive kogebøger med mine noter til) i en stak ved siden af computeren.

Lammekødbollerne i denne opskrift smager forrygende. Egentlig er det sølvbeder i stedet for spinat, der er i originalopskriften, men da jeg meget sjældent er stødt ind i sølvbeder i supermarkederne her, har jeg tilladt mig at ændre titlen på retten.

Jeg lavede halv portion, og der var ganske rigtigt fars til 12 kødboller.
Jeg lavede halv portion, og der var ganske rigtigt fars til 12 kødboller.

Lammekødboller ned lun yoghurt og spinat

(6 personer)

1 kilo hakket lammekød

150 gram frisk brødkrumme, smuldret

70 gram pinjekerner, ristede

1 tsk stødt kanel

2 tsk stødt koriander

0,5 tsk tørret mynte

4 tsk stødt allehånde

4 fed hvidløg, knuste

0,5 dl olivenolie

1 mellemstort løg, finthakket (120 gram)

1 rød chili, renset og skåret i fine tern

300 gram spinat (eller sølvbeder) (cirka 120 gram)

3 dl hønsebouillon

cirka 0,5 dl citronsaft

500 gram græsk yoghurt

1 spsk majsstivelse (det er Maizena), rørt op med 2 tsk vand

1 æg, letpisket

kernerne fra et mellemstort granatæble (150 gram)

20 gram korianderblade, grofthakket

groft havsalt og sort peber

Kom de første seks ingredienser (lam, brød, pinjekerner, kanel, koriander og mynte) i en stor skål sammen med halvdelen af den stødte allehånde, halvdelen af hvidløgene, 2 tsk salt og 0,5 tsk sort peber. Rør grundigt rundt, og tril så farsen til kødboller på cirka fem centimeter i diameter (cirka 50 gram). Der bør være fars nok til cirka 24 styk.

Varm 2 spsk af olien op i en mellemstor gryde (se note 1) sammen med løgene og resten af hvidløgene. Steg begge ved middelvarme i otte-ti minutter under jævnlig omrøring, til løgene er klare, men endnu ikke har fået farve. Tilsæt chili og spinat (eller sølvbeder), og steg i yderligere to-tre minutter, til spinaten er faldet sammen. Rør den resterende allehånde i sammen med hønsebouillonen og citronsaft. Bring det hele i kog og tag så straks gryden af varmen.

Hæld yoghurt, majsjævning og æg i en stor skål sammen med 1,5 dl vand og pisk det hele sammen til en jævn sauce. Tilsæt de varme sølvbeder en skefuld ad gangen og rør grundigt efter hver skefuld til saucen atter er jævn. Tilsæt 2 tsk salt sammen med et godt drys sort peber og stil skålen til side.

Hæld resten af olie i en meget stor sauterpande, og varm den op ved middelhøj varme. Brun halvdelen af kødbollerne i fire minutter i alt (se note 2), og vend dem jævnligt, så de får farve over det hele. Tag dem derpå af panden, og gentag processen med den anden halvdel. Tilsæt om nødvendigt mere olie.

Tør panden af og hæld yoghurtsaucen i. Bring den lige netop i kog ved middelsvag varme – den skal kun lige akkurat boble – under konstant omrøring i samme retning, så yoghurten ikke skiller. Læg kødbollerne tilbage til panden – saucen burde lige akkurat kunne dække dem – og lad dem simre i saucen ved svag varme i 20-25 minutter, til de er møre. Drys med koriander og granatæblekerner og server straks.

(Opskriften er fra “Nopi” af Yotam Ottolenghi, forlaget Lindhardt og Ringhof, 2017)

Note 1: Ottolenghi er altid meget generøs med olie. Jeg bruger som regel den mængde, han foreskriver, men hvis man har det skidt med så meget fedt, kan man godt skære ned på mængden.

Note 2: Jeg syntes, det tog længere tid end fire minutter at brune bollerne – faktisk den dobbelt tid, sådan en syv-otte minutter.

Yoghurt-spinatsaucen står og varmer op.
Yoghurt-spinatsaucen står og varmer op.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *