Selvom jeg – som mange gange før anført – ikke er nogen bagegudinde, så findes der alligevel nogle opskrifter, som er så “fjols-sikrede”, at selv jeg kan få noget godt ud af dem.
Disse kernestykker fra Arla for eksempel.
Der var ting – typisk mig – som jeg var noget usikker på i opskriften, men alligevel endte jeg med 15 flotte og meget velsmagende boller med et minimum af anstrengelse.
Bare det, at jeg fik 15 boller ud af portionen, ganske som der stod i opskriften, var nærmest et mirakel, når det gælder mig og bagning.
Så hvis du ikke er nogen sikker bager, og alligevel gerne vil bage morgenbrød til familie eller venner, så prøv roligt de her.

Nemme kernestykker
(15 styk – se note 1)
3 dl Kærnemælk, A38, ymer, yoghurt eller tilsvarende
5 dl Koldt vand
10 g Gær
100 g Revet frisk frugt eller grønt (for eksempel gulerod, squash, rødbede, græskar, æble eller pære)
4 dl Havregryn (ca. 125 g)
2 dl Fuldkornshvedemel eller anden fuldkornsmel (ca. 100 g)
1½ tsk Groft salt
500 g Hvedemel
2 dl Blandede kerner og frø, for eksempel græskarkerner, sesamfrø eller lignende – se note 2
Kom vand, syrnet mejeriprodukt, gær, revet frugt og/eller grønt, havregryn, fuldkornsmel og salt i en skål og rør det godt sammen.
Tilsæt hvedemel og slå dejen godt sammen med en grydeske – dejen skal være fugtig. Se note 3.
Drys kernerne på toppen af dejen. Se note 4.
Dæk skålen med for eksempel et låg eller en pose og stil dejen i køleskabet natten over eller mindst 8 timer. Se note 5.
Tænd ovnen og sæt en bradepande til opvarmning i ovnen på nederste rille.
Når ovnen er varm: Dyp 1 spiseske i vand, og form det antal boller du skal bruge, ved at sætte klumper af den bløde dej på en plade med bagepapir.
Sæt straks bollerne i ovnen (ellers falder de sammen) og smid ca. 1 dl vand i den varme bradepande nederst i ovnen. Luk straks ovnlågen, så dampen bliver i ovnen. Se note 6.
Bag bollerne i 15-20 min. ved 250° – varmluft – de bliver ekstra sprøde af dampen, så sørg for at holde ovnlågen lukket under hele bagningen. Se note 7.
Træk de varme boller over på en bagerist og lad dem køle af.
Gem resten af dejen til dagen efter, eller bag endnu en portion boller af resten af dejen. Se note 8.
(Opskriften stammer fra Arlas hjemmeside, men jeg faldt nu over den på Facebook)

Note 1: Ja, der står 15 boller, og selvom jeg hældte på de to bageplader på øjemål, så blev der lige nøjagtigt 15 pæne boller. Det var da tæt på et mirakel, jeg synes aldrig styk-angivelser holder…
Note 2: Med hensyn til ingredienserne, så brugte jeg det, jeg havde, hvilket vil sige kærnemælk som surmælksproduktet, en blanding af revet gulerod og dansk æble som “revet frugt”, fuldkornshvedemel og hvedemel fra Claus Meyer og græskarkerner og sesamfør som “frø”. Jeg kunne godt tænke mig at prøve andre variationer – ikke mindst hørfrø og chiafrø som “frø”-delen.
Note 3: Fugtig? Altså, jeg fulgte opskriften til punkt og prikke, og dejen var da ikke fast – blød og ikke noget man ville smide på et bord og prøve at ælte. Måske er det “fugtig”.
Note 4: Det, tænkte jeg, var lidt åndssvagt, men det viste sig faktisk at være ret genialt. For da jeg brugte skeen til at forme boller med, samlede frøene sig udenpå bollerne (dem alle sammen) og ikke inden i dem.
Note 5: Jeg samlede dejen om aftenen, kom det i en indkøbsose med en stor lukke-klips på, og bagte først bollerne næste dag klokken 11.
Note 6: Jeg tror, at min dej må have været mere fast end den, de har i opskriften, for der var ingen risiko for, at bollerne ville falde sammen, selvom de ventede lidt på pladen. Dejen var i øvrigt fint hævet og sådan “mellem-fast” – man kunne sagtens skære boller ud af dem med skeen.
Note 7: Jeg åbnede ovnlågen til den første plade et par minutter, inden de skulle ud, for at se til dem. Det skete der ikke noget ved. de var stadig sprøde.
Note 8: Jeg valgte at bage alle boller på én gang. Nu har jeg så lagt halvdelen i fryseren, så får vi se, om de overlever den behandling.
