Overgangsalder, hedeture og mad

Den kommer til os alle, overgangsalderen. Også til mænd, har jeg læst, selv om det åbenbart er mere tabu-belagt at tale om end kvinders overgangsalder.

For nylig var jeg hjemme i Horsens (af en eller anden grund tænker jeg på Horsens som “hjemme”, selv om jeg kun har boet lidt syd for Horsens ti år af mit liv, fra jeg var ni til jeg var 19. Det må jo have været nogle vigtige år for rodfæstelsen, for jeg har boet næsten tre gange så mange år i Holstebro) og snakkede med en gammel veninde, der brokkede sig lidt over manglen på litteratur om overgangalderen. Hun havde rodet biblioteket igennem uden at finde noget, der kunne give lidt forklaringer på alle mærkværdighederne.

Men så var hun heldig, for Søs Wollesens “Fri mig for flere hedeture” (Politikens Forlag, 2012) udkom netop da hun havde allermest brug for det, så hun købte den – og var begejstret. Bogen hjalp hende, gav nogle forklaringer på klassiske symptomer og reaktioner og – ikke mindst – lovede, at der er lys for enden af tunnelen.

Nu med tilhørende kogebog

Jeg er 50, og jeg har også læst med læge Søs Wollesens bog. Med stor interesse. Men jeg har været endnu mere interesseret i den kogebog, der fulgte i kølvandet, og som min veninde slet ikke kendte til. Jeg skyndte mig at opfordre hende til at købe den, da hun er lige så madglad som mig.

Bogen hedder humoristisk nok  “Hedeturen går til Køkkenet” (Politikens Forlag, 2012) og Søs Wollesen har udarbejdet den i samarbejde med Louise Bruun og Birdie Bjerregaard. Bogens undertitel er “96 opskrifter, der kan befri dig for overgangsalderens gener”. Om det er sandt, må jeg vente lidt med at teste, for jeg er ikke landet i overgangsalderen endnu.

Men bogens opskrifter er totalt lækre, og ved hver opskrift er der et slags barometer, der viser, lige præcis hvilke symptomer netop denne opskrift er med til at lindre – for eksempel for den nedenstående opskrift: “Hedeture 20 procent, humør 30 procent, vægt 50 procent”.

Jeg har smagt mig igennem cirka halvdelen af bogens opskrifter, som i den grad er spiselige, også udenfor overgangsalderen. Det er altså ikke bøf med kartofler og sovs – opskrifterne går mere i retning af quinoa, kål og kylling 🙂

Rød Qunioa med pocheret æg

100 gram rød quinoa

8-10 grønne asparges

evt. hvidløg

50 gram spinat

2 pocherede æg

smør og olivenolie til stegning

salt og peber

Kog quinoa efter pakkens anvisninger.

Skyl og knæk enderne af de grønne asparges. Skær dem på skrå i tykke stykker og steg dem på en pande i 3-4 minutter i halvt smør og halvt olie – tilføj eventuelt lidt hakket hvidløg (det gør jeg, og det er godt).

Skyl spinaten og kom det på panden.

Pocher æggene – bring vand i kog i en stor gryde. Hæld et skvat eddike eller vineddike i vandet, når det koger. Skru ned for blusset og rør med et piskeris, så der dannes en hvirvelstrøm. List ægget fra skallen ned i midt af hvirvelstrømmen. Lad ægget være i gryden i 3-4 minutter til det hvide samler sig.

Anret spinat og asparges som en bund på tallerknen, læg quinoa ovenpå og form en lille hulning til ægget, som en rede.

Smag til med salt og peber.

Note 1: Jeg synes, at alt det der med eddike og hvirvelstrøm er vanvittigt besværligt. Nok fordi jeg ikke er særligt teknisk. Men jeg har en pocheringspande, som jeg købte i England for 30 år siden. Så er det let. Man kan også bare bruge blødkogte æg.

Note 2: Der står ved opskriften, at asparges giver god mæthedsfornemmelse for ganske få kalorier, fordi de har et højt indhold af fibre. En del af fibrene har en gunstig indvirkning på tarmfloraen, som er med til at sikre et godt immunforsvar. Desuden er asparges rige på vitaminet folat, som blandt andet er med til at beskytte mod hjertesygdomme.

(fra bogen “Hedeturen går til køkkenet”/Søs Wollesen, Louise Bruun & Birdie Bjerregaard, Politikens Forlag, 2012)

Rød quinoa med asparges
Rød quinoa med asparges og pocherede æg.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *