Salat med kål, appelsin og vindruer

En virkelig lækker – og smuk salat.

Da jeg skulle finde en vinter-agtig salat, der passede til hovedretten, vendte jeg mig mod Valdemarsro. Det gør jeg ofte…hvis jeg da ikke lige konsulterer Camilla Plums bøger 🙂

Jeg fandt én, der er rigtig god, i bogen “Valdemarsro jul”, som jeg har købt i år. Den kan anbefales.

Jeg var ikke specielt oppe at ringe over årets hovedret. Det var en Rick Stein-opskrift, en græsk pasta og hakket kød-ting i ovn, som da bestemt smagte godt, men bare ikke var “noget særligt”.

Så den gider jeg ikke lægge ind på bloggen, for jeg tror ærlig talt ikke, at jeg kommer til at lave den igen.

Til gengæld var den salat, jeg fandt hos Valdemarsro, så god, at jeg godt kunne finde på at lave den igen.

Sådan så julebordet anno 2022 ud. Det var jeg godt tilfreds med. Min søster sagde overrasket “men det er jo smagfuldt, Mette?!”

Salat med kål, appelsin og vindruer

(4 personer – vi var seks, og der var salat til overs, såeh…)

50 gram hasselnøddekerner

100 gram rødkål, fintsnittet (se note 1)

200 gram grønkål, fint snittet (se note 2)

2 appelsiner, fileteret

50 gram grønne vindruer

50 gram granatæblekerner

Vinaigrette

3 spsk olivenolie

1 appelsin, saften fra den

1 knivspids stødt nellike

1 knivspids allehånde (se note 3)

1 tsk dijonsennep (se note 4)

salt og friskkværnet peber

Rist hasselnøddekernerne under omrøring på en pande ved middelvarme, til hinderne begynder at sprække. Kom dem i et rent klæde og gnid hinderne af. Hak hasselnødderne meget groft.

Rør appelsinvinaigretten sammen og smag til. Vend rødkål og grønkål med vinaigretten. Masser kålen let med hænderne (se note 5), så den falder en smule sammen og bliver blød og lækker.

Anret kålen på et fad eller i en skål og fordel appelsinfileter, vindruer, granatæblekerner og hasselnødder over salaten. Kværn lidt sort peber over inden servering.

(opskriften er fra “Valdemarsro Jul”, Politikens Forlag, 2021)

Mere julebord. Lige inden gæsterne kommer.

Note 1: Jeg synes, der er rigtigt meget kål i den opskrift! Jo, jo, det smager godt og er sundt, men jeg reducerede alligevel mængden, for det truede med at blive en kæmpe portion. Jeg tror, jeg brugte tæt på de opgivne 100 gram rødkål, men kun omkring det halve af grønkålen – og alligevel var der altså rigelig med salat til seks kvinder.

Note 2: Se ovenfor.

Note 3: Stødt allehånde er ikke noget, man sådan bare finder i supermarkedet. I hvert fald ikke i Holstebro. Så jeg endte med at bestille det hos Helsam – der så, lige inden de afsendte min ordre, meddelte, at allehånde var udgået. Altså en landsdækkende mangel på allehånde ved juletid? Hmm… jeg kunne ikke nå at bestille et andet sted på nettet, så jeg rodede i krydderiposerne derhjemme og fandt en pose med hele allehåndefrø, jeg engang har købt hos Camilla Plum. De var over sidste salgsdato, men de var mit eneste håb, så jeg knuste dem i morter – og heldet var med mig: Det duftede rigtigt godt! Og smagte også. Så bare et godt råd: Køb den allehånde i god tid, inden du skal bruge den!

Note 4: Jeg er tilbøjelig til at mene, at 1 tsk sennep er rigeligt. Dressingen smager meget af den. Prøv med lidt ad gangen.

Note 5: I starten når man står og masserer kålen (første gang, man kaster sig ud i det), tænker man “nej, det her er da for åndssvagt, og der sker jo ikke noget – gad vide om jeg gør det rigtigt?”. Men bliv ved – for lige pludselig slipper kålen sin væde. Du kan simpelthen mærke det – kålen bliver blød, og dine fingre bliver våde. Grunden til at man masserer kålen, er, at den bliver meget lettere at fordøje for sådan en menneskemave.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *