Teboller (Bamseboller/Danish Milk Buns)

Færdigbagte boller – der vist nærmest er firkantede, fordi de er hævet ind i hinanden. men de smager godt!

En af mine veninder havde for mange år siden en bekendt, der af og til kom på besøg og medbragte sin ualmindeligt kræsne søn. Det eneste, drengen ville spise, var bamseboller og kødpølse.

Det er nok derfor, jeg åndeligt ”rynker på næsen”, når jeg hører ordet bamseboller.

Men originalopskriften, der ligger til grund for disse boller, er, ifølge kok Bente Lilleøre Grysbæk, faktisk en  bamsebolle-opskrift fra hjemmesiden mummum.dk

Og de smager altså dejligt 🙂

Min bedstemor ville nok have kaldt det teboller, og personligt synes jeg, at bollerne her bringer mindelser om børnefødselsdage med varm kakao og boller (nogle gange med rosiner, avdr!) med tandsmør.

De smager godt med smør, flødeost, almindelig ost – og naturligvis marmelade.

Bente Lilleøre Grysbæk har boet mange år i Australien og er som nævnt kok – med et vildt flot cv.

Jeg har interviewet hende to-tre gange på langdistancen (jeg har aldrig mødt hende ansigt til ansigt), og er Facebookvenner med hende. Derfor ved jeg også, at hun her under coronakrisen har haft tid til at teste  opskrifter  – og har skabt sig en madblog.

Den hedder ”Let Every Bite Count”, og man finder den på Bente Grysbæks hjemmeside: http://www.bentegrysbaek.com

– man skal lige klikke på recipes i øverste venstre hjørne, så kommer de foreløbigt syv opskrifter frem, der ligger der.

Blandt dem er altså disse boller, som Bente kalder Danish Milk Buns.

Jeg syntes, de så så lækre ud, at jeg bare måtte prøve.

Mine er ikke lige så flotte som Bentes. Det skyldes blandt andet – i høj grad – at jeg er doven og ikke gad bage to plader og derfor stillede dem på én. Det var dumt, for de hævede jo vildt meget ind i hinanden og har derfor ikke den flotte runde facon som Bentes. Men i det mindste kan jeg da – via fotos – bevise, at mine også var nogenlunde flot runde, inden de hævede 😊

Jeg er stadig ikke nogen ørn til at forme boller, men jeg bliver bedre for hver gang, jeg prøver.

Bollerne er ellers nemme at have med at gøre.

Klar til at blande gær i mælken og få begyndt.
Jeg skærer først dejen i fire – nogenlunde – lige store stykker, og så hvert stykke i fire stykker. Der bliver 16 boller af sådan en portion.

Teboller/Bamseboller (16 styk)

500 ml mælk

2,5 tsk tørgær (eller 30 gram frisk gær, det bruger jeg)

150 ml olie (jeg brugte solsikkeolie)

4 spsk rørsukker

1 tsk salt

850 gram hvedemel (se note 1)

Varm mælken op I en gryde til den er lillefingervarm (du må ikke brænde din finger, når du tester, hvor varm mælken er – for så er den så varm, at den slår gæren ihjel) og opløs gæren i den.

Tilsæt olie, salt og sukker.

Tilsæt nu gradvist melet, mens du ælter. Det er muligt, at du ikke skal bruge al melet (se note 1).

Ælt indtil dejen er glat og nem at have med at gøre.

Del portionen i 16 stykker, 93-94 gram hver (se note 2) og form den til boller.

Læg bollerne på en ovnplade eller to (se note 3) med bagepapir.

Lad bollerne hæve under et rent viskestykke i cirka to timer eller indtil de har fordoblet deres størrelse.

Pensl (se note 4) med et sammenpisket æg + 2 tsk vand.

Bag bollerne midt i ovnen i 15 minutter ved 200 grader.

Lad dem køle af på en rist.

(opskrift fra Bente Lilleøre Grysbæks blog ”Let Every Bite Count”)

Her er de jo finde og nogenlunde runde…
Det er de så ikke her, hvor de er hævet voldsomt…ind i hinanden.

Note 1: Bente skriver, at det godt kan være, at man ikke skal bruge al melet. Det skulle jeg. Og også lidt ekstra (men ikke meget) for at kunne arbejde med dejen. Normalt er det godt, jo mindre mel man bruger. Men mine boller blev nu lette og luftige alligevel.

Note 2: Mit øjemål er ikke forrygende, og når først man har skåret et stykke dej, er det lidt svært at ”gå tilbage”. Så mine boller var mellem 88 og 98 gram. Jeg vejede dem. Nå, pyt.

Note 3: Som nævnt i indledningen – brug to plader, hvis du har en gennemsnits-størrelse ovn. I hvert fald hvis du vil have runde boller og ikke firkantede, som jeg faktisk har fået, fordi de stod for tæt.

Note 4: Bente opfordrer til at bruge the tissue method, når bollerne skal pensles, fordi de er så fine i strukturen, at man kan komme til at punktere de hævede boller med en bagepensel. Jeg havde aldrig hørt om the tissue method før (og jeg kunne heller ikke google den, måske er det Bentes opfindelse?), men heldigvis har hun lavet en video. Og det er i virkeligheden supernemt: Man tager et tyndt, rent stykke stof (tissue) og dypper det i det sammenpiskede æg, og så slæber man det let hen over bollerne. Det virker sgu!

The tissue method – jo det virker glimrende!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *