Lene Søborgs fætters franskbrødsopskrift

Halvdelen af et af de færdige brød. Jeg fryser den anden halvdel, så det ikke bliver tørt og kedeligt, inden jeg når igennem det.

Her i en coronatid får jeg bagt mere, end jeg plejer.

Noget skal man jo fylde tiden ud med.

Faktisk må jeg indrømme, at jeg – i modsætning til alle dem, jeg læser om på Facebook, der er ved at dø af at være tvunget til at blive hjemme – nyder det ret meget. Selvfølgelig under forudsætning af, at hverken jeg selv eller min familie bliver syge.

Jeg har altid godt kunnet lide mit eget selskab, og jeg keder mig så godt som aldrig.

Jeg elsker at arbejde hjemmefra. Jeg har ro til det, så jeg er langt mere effektiv end normalt. Og jeg har flere gange sat mig til skærmen en halv time før mødetid. Til gengæld kan jeg godt lige bruge tid på at smide tøj i vaskemaskinen eller en halv time på at spise frokost. Men da arbejde og fritid flyder totalt sammen, arbejder jeg også lidt om aftenen og en del i weekenden. Det er ligegyldigt, så længe jeg laver noget, jeg kan lide.

Og det gør jeg. Min serie, ”Vindue til verden”, om folk med vestjysk baggrund, der bor ude i verden og fortæller om deres hverdag med coronavirus som uinviteret gæst, er jeg bare SÅ glad for. Jeg får snakket og skrevet sammen med sådan nogle dejlige og spændende mennesker.

En anden ting er, at jeg gør rent hver dag. Ikke vildt meget, men lidt. Det er lang tid siden mit hjem har været så pænt, som her to uger og tre dage inde i bliv-hjemme-forløbet. Jeg har endda fået alle vinduer vasket og pudset både indvendigt og udvendigt!

De to dejklumper er formet til noget, der ligner et franskbrød i formen 🙂

Men selvfølgelig er alt ikke rosenrødt med en så voldsom virus lurende. For det første må jeg afstå fra at interviewe folk ansigt til ansigt i deres hjem – noget jeg ellers holder meget af. Jeg er ved at vænne mig til at interviewe i telefonen – det bryder jeg mig ellers IKKE om.

Jeg savner også at spille canasta med veninderne. Det kan man ikke gøre virtuelt.

Og jeg har heller ikke set min far meget længe. Lene og jeg er blevet enige om, at det er bedst at kun én af os – hende – kører ned til ham hver søndag med varer, sådan at han ikke skal ud at handle. Jeg bidrager ved at lave mad – i går lavede jeg sursød sovs og kogt oksekød til ham, som Lene hentede i dag. Jeg bagte også et stort franskbrød.

Det havde jeg fortalt ham, at jeg ville gøre, og så ville han gerne have ”det, du bagte sidst”. Det, jeg bagte sidst, er sådan et rigtigt klassisk dansk franskbrød á la dem, min mor bagte. Jeg tror nu ikke, hun kom olie i! Men i hvert fald var far begejstret sidste gang. Jeg er nok mere til franskbrød med en sejere krumme, men når det var det her, han ville have, så…

Opskriften er kommet via en af mine gamle studiekammerater fra journalisthøjskoletiden, Lene Søborg. Hun lagde på et tidspunkt denne opskrift på Facebook og skrev, at det var hendes fætters opskrift.

De efterhævede brød er blevet penslet med sammenpisket æg og drysset med birkes. Nu skal de i ovnen.

Klassisk dansk franskbrød

0,5 liter mælk

50 gram gær

2 æg

1 dl olie (jeg brugte rapsolie)

2 top-tsk sukker

2 top-tsk groft salt (se note 1)

Cirka 1 kilo mel (se note 2)

Varm mælken op til den er håndlun (det betyder, at du ikke skal brænde dig, når du stikker lillefingeren ned i den varme mælk) og tilsæt gær. Rør for at lade gæren opløses helt.

Til sæt derefter æg, olie, salt og sukker. Rør.

Tilsæt nu melet lidt efter lidt til det bliver en lidt fugtig dejklump.

Hæld lidt mel up på køkkenbordet, og ælt, ælt, ælt. Dejen bliver nu meget mindre klistret og smidig.

Lad dejen hæve til dobbelt størrelse i en skål tildækket med et rent viskestykke. Det tager 30-40 minutter.

Hæld dejen ud på bordet, så den ned og ælt den let.

Del klumpen i to lige store klumper.

Form hver klump til et franskbrød og sæt dem på en plade med lidt afstand imellem (de vokser alligevel en smule sammen, men det gør ikke noget).

Lad brødene efterhæve med et rent viskestykke over i cirka 30 minutter.

Pensl brødene enten med sammenpisket æg eller med mælk. Skær to-tre skrå snit i hver brød med en skarp kniv. Drys evt. med birkes.

Bag på nederste rille i ovnen ved 225 grader i 20-25 minutter (IKKE varmluft) (se note 3).

Note 1:  Jeg bruger Maldon salt, der er let og løst, så jeg brugte 3 tsk.

Note 2: Jeg bruger 700 gram af Meyers almindelige hvedemel og 300 gram af hans ølandshvedemel. Første gang var det en nødløsning, fordi jeg ikke have nok af det almindelige mel, men da det blev godt, brugte jeg samme blanding denne gang.

Note 3: Hold øje med brødet. Jeg bager mine i 25 minutter, men lægger et stykke sølvpapir hen over dem de sidste fem-syv minutter, for ellers bliver brødet alt for mørkebrunt.

brødene – de er store! – er kommet ud af ovnen og køler af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *