Lidt om bouillon – og en suppe

Bennys suppe
Hurtig og nem courgettesuppe – og så er den ret fedtfattig.

Jeg kom lige i tanke om en anden courgettesuppe, jeg kan – én, der er meget hurtigere at lave end den, jeg allerede har beskrevet her på bloggen.

Og nemt var netop, hvad jeg søgte efter i aften, fordi jeg havde været på udflugt hele dagen. Jeg havde heller ikke lige alverden i køleskabet, bortset fra resterne af de mange squash, jeg fik for nylig af nogle bekendte. Resten af ingredienserne i suppen er noget, jeg altid har – og som jeg tror, at de fleste, der kan lide at lave mad, også har ved hånden. Måske lige med undtagelse af de syltede, grønne peberkorn. Men altså – når man først har anskaffet dem, holder de helt umådeligt længe, og de rækker langt.

I suppen er der naturligvis også bouillon, i dette tilfælde hønsebouillon.

Jeg laver af og til hønsebouillon på en god kylling. Jeg elsker de store, lækre Graasten-kyllinger, som jeg kan købe hos Slagter Bertelsen her i byen. Når man koger sådan en fætter, giver det både masser af kød til for eksempel høns i tarteletter eller en rispilaf, det giver en god omgang hønsuppe til samme aften, og så koges resten ind til en fond, som jeg fryser ned i mindre portioner.

Man kan læse mere om Graasten kyllinger (velfærds-kyllinger) på følgende link. Der står også noget om for eksempel den vigtige køkkenhygiejne, når man arbejder med fersk kylling. http://www.unghanen.dk/

Jeg har da også nogle gange lavet fiskefond i forbindelse med, at jeg skulle have gæster og ville lave fiskesuppe.

Men – som udgangspunkt har jeg altså ikke tid til at stå og lave mine egne fond’er. Måske engang – enten når jeg går på pension eller hvis jeg vinder i Lotto – får jeg tid til at kokkerere dagen lang og lave fonder. Men ikke nu.

Jeg klarer mig (og synes egentlig det går rigtigt udmærket) med Oscars pulverbouillon.

Jeg ville lyve, hvis jeg hævdede, at det er “akkurat lige så godt”. En god hjemmelavet fond hæver lige suppen eller saucen den my, der gør den til noget særligt. Men jeg driver ikke restaurant, jeg driver Mette-skal-have-noget-mad, og mad lavet med terninger eller pulver går helt fint. Det er IKKE håbløst.

Bennys courgettesuppe

(4 personer, siger kogebogen – det må vist være som forret. Som hovedret rækker den kun til to)

1 hakket løg

1-2 fed hvidløg

1 spsk smør

0,5 kilo courgetter/squash i grove tern

1 tsk citronsaft

1 kvist frisk timian eller 1/4 tsk tørret

1/2 tsk syltede grønne peberkorn

0,5 liter hønsebouillon

Svits løg og hvidløg i smør et par minutter, uden at de tager farve (pas på med varmen, du har hakket hvidløget fint, så det brænder hurtigt på, og det skal det IKKE).

Bland courgetterne i, dryp citronsaft over og tilsæt timian, grønne peberkorn og bouillon.

Lad suppen snurre cirka 20 minutter til courgetterne er helt møre, og blend den.

Smag suppen til med salt, peber samt eventuel yderligere citronsaft og server.

Note 1: Syltede, grønne peberkorn er en sær ting. Hvis man prøver at tygge i et korn, synes jeg, de har en sæbe-agtig smag under det skarpe, som ikke er så tiltalende. Men når de kommer i mad og går i samklang med noget andet, giver de et supergodt pift. Men lad være med at komme flere i, end der står i opskriften!

Note 2: Man kan servere suppen helt enkelt med lidt creme fraiche og godt brød til – eller man kan bruge lidt tid på at lave bagt parmesan, som så drysses over suppen. Det er den slags, det er så moderne at kalde “topping” 🙂

Bag parmesan

Læg tyndthøvlede skriver parmesan på en plade med bagepapir og bag dem i ovnen ved 225 grader til osten er gyldenbrun og smeltet. Hold øje med den!

Tag osten ud, lad den afkøle på pladen og server de bagte ostestykker oven i suppen.

(begge opskrifter er fra “Fra Haven til Maven”/Vibeke Lehn & Anemette Olesen, Aschehoug, 1998)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *