Rabarbertrifli

Rabarbertrifli
Rabarbertrifli.

I betragtning af, at jeg altid skriver, at jeg ikke er et dessertmenneske, er der egentlig ret mange desserter på denne blog efterhånden 🙂

Så ja, her er mere rabarber, nu mens de er her og er nye, friske og fine.  Lige om lidt (om en måneds tid vel) kommer de danske jordbær, og så tænker ingen på rabarber mere.

Lækker dessert
Lækker dessert, der faktisk ligger ret “let” i maven.
Ingredienser 100514
Ingredienser til rabarbertrifli.

 

Jeg har også en rabarbersuppe, jeg skal have prøvet, men jeg tror lige, at jeg tager nogle rabarber med hjem fra min fars have her i weekenden, for det er altså for dyrt at blive ved med at købe dem i Kvickly!

Jeg havde et par gæster – AnneMarie og min søster – her til aften, og lavede rabarbertrifli til dessert. For en gangs skyld lavede jeg hel portion af en opskrift, for så kunne jeg tage resten med hjem til min far og ”samle” til en dessert i morgen aften.

Det er jeg glad for, at jeg gjorde, for det er en virkelig lækker dessert. Og den er faktisk forbløffende ”let” – jeg tror, det er de let syrlige rabarber, der gør, at man ikke går kløjs i den og synes, at det sidste er vammelt (det synes jeg tit om meget søde desserter).

Kartoffelmel
Det er lang tid siden, jeg har jævnet med kartoffelmel, men det gik fint og nemt.
God, jævnet rabarbergrød
God, jævnet rabarbergrød med mandelstykker.

 

Rababertrifli

(6 personer)

0,5 dl vand

85 gram sukker

400 gram rabarber i skiver

2 tsk kartoffelmel

2 tsk koldt vand

50 gram hakkede, smuttede mandler

Creme:

2 æggeblommer

3 spsk sukker

1 spsk majsstivelse (Maizena)

2,5 dl sødmælk

2,5 dl piskefløde

150 gram letknuste makroner (se note1)

Pynt:

Smuttede mandler i skiver og knuste makroner

Bring vand og sukker i kog i en gryde. Tilsæt rabarber og kog dem ved svag varme og under låg i 2 minutter (se note 2) – rabarberne skal være møre. Rør en jævning af kartoffelmel og vand (se note 3). Tag rabarberne af varmen og rør jævningen i. Vend mandlerne i rabarberkompotten og lad den køle af.

Creme: Rør æggeblommer, sukker og maizena sammen i en tykbundet gryde. Kom mælken i. Varm blandingen op ved jævn varme og under let piskning. Kog cremen, stadig under piskning, i cirka 1 minut. Lad cremen køle af i en skål – rør af og til.

Pisk fløden til et let skum og vend cirka ¾ af flødeskummet i den kolde creme. Gem resten til pynt.

Læg creme, knuste makroner og rabarberkompot lagvis i høje glas (cirka 2,5 dl). Stil triflien tildækket i køleskabet i cirka 1 time. Pynt med flødeskum og drys med mandelsplitter og makroner.

Note 1: 150 gram makroner virker som meget. Jeg brugte kun 50 gram til den halve portion (burde altså have brugt 75 gram), men jeg må erkende, at desserten faktisk godt kunne havde klaret de 25 gram ekstra. De syner af mere, end de smager/fylder.

Note 2: Jeg må have skåret alt for tykke ”skiver” rabarber. Retfærdigvis var det vel også mere ”stykker” end ”skiver”. Og de blev i hvert fald ikke møre på 2 minutter. Men jeg gav dem bare 7-8 minutter, og det skete der altså overhovedet ikke noget ved. De skal bare være så møre, at de kan røres ud til en ”grød”.

Note 3: Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har jævnet noget med kartoffelmel. Så jeg måtte læse på siden af posen – og jeg måtte faktisk læse det flere gange, inden jeg forstod det. Men summa summarum; jeg rørte en jævning af 2 store dessertskefulde kartoffelmel og 4 dessertskefulde vand. Det hældte jeg i den varme rabarberkompot, mens jeg rørte. Og så tyknede det. Bonusoplysning; man skal ikke fryse noget, der er blevet jævnet med kartoffelmel.

(Opskriften er fra en dejlig bog, ”Alle tiders Karoline”, udgivet af Arla i 2012. Lige nu (maj 2014) er den tilbud i Kvickly til 49,95)

Det meste kan laves i forvjen
Det meste kan laves i forvjen, så skal desserten bare “samles” lige inden gæsterne kommer – den skal have en times tid i køleskabet.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *