Sandwich – praktisk restemad

sandwich med ajvar
Sandwich med ajvar, feta og koldt kød.

Sandwich? Det behøver man da ikke en opskrift til!

Næh, det gør man ikke – og alligevel står jeg nu ganske ofte med en rest kød eller kylling og savner lidt inspiration. Så her er to gode, rustikke sandwich, som jeg lavede i sidste uge, fordi jeg havde en rest kogt kalvekød, der skulle bruges. Det kunne også have været oksekød, kylling eller lam.

Og så havde jeg selv bagt brød, noget fiberrigt mørkt brød, som var rigtigt godt til sandwiches.

ingerdienser 14. januar 2014 1
Ingredienser (undtagen brødet) til sandwich med ajvar (det er den store glaskrukke med lysegrønt låg).

På aftener, hvor jeg ikke gider tænde komfuret og lave noget varmt, spiser jeg ofte sandwiches – hellere det end en skål yoghurt, som jeg dog også før er forfaldet til af bare dovenskab…

En sandwich af den størrelse, som de to nedenstående portioner giver, er rigelig aftensmad til mig. Jeg bliver virkelig mæt. Men man kan selvfølgelig servere en salat til, hvis man er bange for, at der ikke er nok.

smurt med ajvar
Brødet er smurt med ajvar og drysset med feta.
friskt brød
Denne aften var brødet superfriskt og nybagt, så jeg spiste det, som det var – sandwich nummer to er derimod med ristet brød.

 

Sandwich med Ajvar, feta, peberfrugt og bredbladet persille

(1 person)

150 gram grøn peberfrugt

50 gram rucola

1 stor håndfuld bredbladet persille

1 tsk balsamicoeddike

70 gram fuldkorns- eller grahamsbrød

1 spsk Ajvar

10 gram feta 40 procent

100 gram stegt culotte uden fedtkant, roastbeef eller andet kød

salt og peber

Vask peberfrugten og skær den i meget fine strimler, og bland den med rucolaen, persillebladene, eddike, salt og peber.

Smør ajvar på de to brødskiver og smuldr feta over. Læg brødskiverne sammen med kødet og salaten og server resten af salaten ved siden af.

Note 1: Det gode ved sandwiches er, at man kan komme nogenlunde det i, som man nu har lyst til og kan lide. Og man kan erstatte nogen ingredienser med andre, man lige har. Bare man selv forestiller sig, at det kommer til at smage godt; prøv at tænke over det og “smag med tanken” – vil remoulade nu være godt sammen med kylling? Går rødbeder med grillet rød peber? Der er IKKE nogen rigtige eller forkerte svar – det er det, DU kan lide, der tæller. Jeg spiser for eksempel aldrig grøn peber, så her ville jeg have erstattet den med rød peber – hvis altså jeg havde haft rød peber! Men det havde jeg glemt at købe, så sandwichen blev guflet ned uden. Det var nu lidt en skam, for jeg savnede den sprøde og saftige peber i blandingen.

Note 2: Ajvar er en rød peber-spread, altså en tyktflydende substans, som man kan smøre på brød, spise til kød og grillede grøntsager og meget mere. Den er serbisk-kroatisk i sin oprindelse og indeholder som regel også hvidløg og ind imellem aubergine. Indtil for nylig kunne jeg kun få det hos de etniske købmænd, men for nylig så jeg det i Kvickly og endda i to styrker; mild og hot. Min er hot, men så hot er den altså heller ikke, bare med lidt bid.

Note 3: Ovenstående er oprindelig en opskrift i en bog med slankeopskrifter – jeg bruger altså 25 gram feta, og jeg er ret sikker på, at mine to skiver brød vejer mere end 70 gram. Det er jeg ret ligeglad med.

(opskriften er fra “Suverænt sundt”/Sonja Bock & Tina Scheftelowitz, Politikens Forlag, 2005)

 

Den næste sandwich er endnu lækrere, men også med endnu flere kalorier, gør de to ovenstående forfattere opmærksom på!

sandwich med chutneymayo og kapers
Sandwich med chutneymayo og peperonata – her har jeg ristet brødet.
ingredienser 14. jan 2014 2
Ingredienser til sandwich med chutneymayo og peperonata.

 

Sandwich med peperonata, chutneymayo og rucola

1 person

150 gram rød peber

1 finthakket fed hvidløg

2 tsk olivenolie

1 frisk rosmarinkvist

0,5 tsk balsamicoeddike

1,5 spsk mangochutney

1,5 spsk god mayonnaise, for eksempel Helmanns

50 gram rucola

100 gram fuldkorns- eller grahamsbrød

100 gram kød

1 spsk kapers

salt og peber

Skær peberfrugten i strimler på cirka 1 centimeter og steg dem i olien på en pande med rosmarin, salt og peber ved middel varme i cirka 20 minutter, til de er bløde. Tilsæt hvidløg de sidste fem minutter. Tag panden af varmen og hæld balsamico-eddiken over.

Rør mayonnaise med chutney.

Smør brødet med chutneymayoen og læg den ene skive på tallerknen, drys med kapers, så de stegte peberfrugter og derefter kødet og salaten, og afslut med den anden skive brød.

Note 1: Selv om der er flere kalorier i denne end i den forgående opskrift, er jeg alligevel mere rundhåndet med både olivenolie og balsamico end opskriften foreskriver, men det kan man jo gøre, som man vil.

Note 2: De røde peberstrimler bliver sorte på oversiden, selv ved lav varme, når man steger dem i 20 minutter. Det skal ikke være ked af – hvis man ikke gider pille skindet af dem (og det gør jeg ikke), smager de udmærket alligevel.

Note 3: Jeg har faktisk ofte Helmanns mayonnaise, som jeg synes er rigtig god. Min søster synes, den er afskyelig. Men denne gang havde jeg altså kun almindelig plastiktube mayo, og det gik fint. Jeg havde heller ikke mangochutney, men forestillede mig at pickles måtte være godt (så bliver det til en slags remoulade), og det var det 🙂 Og jeg havde i øvrigt ikke frisk rosmarin, men brugte lidt tørret….

(opskriften er fra “Suverænt sundt”/Sonja Bock & Tina Scheftelowitz, Politikens Forlag, 2005)

smurt med mayo og kapers
Brødet er smurt med smurt med mayo og kapers – og der ER altså kun halvanden spsk mayo her! Men den er jo blandet med halvanden spsk pickles.
færdig sandwich
Færdig sandwich med blød, lækker rød peber, rucola, chutneymayo og koldt kød.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *