
For godt et års tid siden faldt jeg ved et tilfælde over en amerikansk madblog på nettet – TheForestFeast af Erin Gleeson. Og den er blevet en slags passion for mig.
Erin Gleeson er tidligere New Yorker madfotograf. Hun har fotograferet for de store blade, for topkokke og restauranter og til flotte kogebøger. Men så fik hendes mand arbejde i Californien, og de måtte flytte. Der skabte Erin sig så en ny karriere. Hun blogger om mad – og sætter sine opskrifter op “fotografisk”.
Det vil sige, at hun stiller ingredienserne op i skåle, bunker eller rækker, hun maler lidt med vandfarer, og hun bruger en blanding af almindelig skrivemaskinetypografi og noget, der ligner håndskrift. Resultatet er umådeligt smukt – og hun har da også lavet både postkort, plakater, kalendere og bøger med sin visuelle opskrifter.

For nylig udkom hendes tredje kogebog – hun er fortrinsvis vegetarisk – de to forgående var The Forest Feast samt The Forest Feast for børn. Den nye hedder Forest Feast Gatherings – altså opskrifter til fester og vennemiddage. Den bog har jeg købt, og jeg elsker den! Den er så smuk.
Og så er Erin Gleeson overhovedet ikke bleg for at springe over, hvor gærdet er lavest. Hun kan ikke se nogen grund til, at værtinden står i køkkenet hele tiden. De fleste af opskrifterne har en note om, hvad man kan lave på forhånd, og Gleeson laver for eksempel aldrig sin egen dej, den køber hun. Hun køber også hummus og andre af de ingredienser, jeg nok ellers ville stå selv og lave.

Men til julefrokosten brugte jeg faktisk fem af hendes opskrifter, og de var alle supernemme. En enkelt blev ikke helt, som jeg havde forestillet mig – mere om det senere – men det var ikke Erin Gleesons skyld! Resten var successer.
Og ikke mindst disse mandler, der er så nemme at lave, at det næsten virker som snyd – og som smager fantastiske.
Tjek Gleesons blog på www.theforestfeast.com

Spicy chokolade mandler
170 gram overtræks-chokoladeknapper
210 gram mandler
rørsukker
Flaget salt som for eksempel Maldon
Cayenne peber
Rist mandlerne på en tør pande (nej, de skal ikke smuttes først) og lad dem så køle af, så de er sprøde.
Smelt chokoladen i vandbad (det vil sige i en skål, gerne en glasskål, der passer i en gryde. Der skal lidt vand i gryden – et par dl. Når vandet koger og afgiver damp, varmer det glasskålen op, og chokoladen smelter uden at brænde fast).
Når chokoladen er smeltet, vender man mandlerne i, til de er godt dækkede af chokolade.
Sæt nu mandlerne i små toppe (med en spiseske) på bagepapir – der skal vel være fire-seks mandler i hver “top”.
Drys lidt sukker, lidt salt og lidt cayennepeber (men pas på med sidstnævnte – der skal kun lidt til, det er HOT!) på hver eneste top.
Lad toppene stivne – det tager en times tid ved stuetemperatur eller 15 minutter i køleskabet. Opbevar derefter chokolademandlerne i en lufttæt beholder et køligt sted. Jeg har mine stående i mit soveværelse i en kagedåse, adskilt i lag af pergamentpapir.
(Opskriften er fra The Forest Feast Gatherings af Erin Gleeson, Abrams Books, 2016)