Sprød granola med boghvede

Jeg er barnligt glad for min Cirkelpige-dåse til 49,50 (to dåser inden i hinanden) i Kvickly :-) Jeg kan huske Cirkelkaffe fra min farmors hjem.
Jeg er barnligt glad for min Cirkelpige-dåse til 49,50 (to dåser inden i hinanden) i Kvickly 🙂 Jeg kan huske Cirkelkaffe fra min farmors hjem.

 

I foråret 2014 blev jeg helt besat af at finde den perfekte granola-opskrift.

Sådan helt forenklet er granola müsli, der er ristet i ovnen. Det kan jeg bedst lide. Og jeg synes, der skal mindre til, end hvis man bruger almindelig müsli på sin A38/tykmælk/ yoghurt/skyr.

Nå, men der i marts-april 2014 tror jeg, at jeg fik afprøvet seks-syv opskrifter. De fire endte her på bloggen, og så skulle man jo tro, at det var det. Men næh nej, jeg er altid på udkig efter en ny og måske endnu bedre granola-opskrift 🙂

Jeg kan også lide granola med mælk på - en bedre form for conflakes...
Jeg kan også lide granola med mælk på – en bedre form for conflakes…

 

Nu har jeg så fundet to, der absolut skal prøves, og den første er denne her, som stammer fra en spritny kogebog, “Vegetar”, skrevet af madbloggeren, madfotografen og madstylisten Ditte Ingemann. Man kan se hendes flotte blog (nej, ikke kun vegetarmad) på http://www.thefoodclub.dk

Bogen “Vegetar” kan også varmt anbefales. Jeg skrev en anmeldelse af den, og vi udloddede bogen i sidste uge i Holstebro Onsdag. Det var helt overvældende hvor mange, der gerne ville vinde den! Nu er jeg da spændt på, hvor mange mails vi får, når “Ambassadørens køkken” fra i morgen er “ugens konkurrencebog” i Holstebro Onsdag 🙂 For den amerikanske ambassadør Rufus Gifford er altså mægtigt populær, og han og hans mand, dyrlægen Stephen DeVincent, har begået en rigtig hyggelig, meget amerikansk kogebog…med endnu en granola-opskrift, som jeg skal have prøvet af 🙂

Nå, først Ditte Ingemanns enkle, lette og lækre opskrift. Jeg testede den på en veninde i weekenden, og hun syntes også, den var superlækker.

Blandingen på panden.
Blandingen på panden.

Sprød granola med kokos og boghvede

(550 gram)

2,5 dl kokosflager (se note 1)

1,5 dl hel boghvede (se note 2)

1,5 dl solsikkekerner

1,5 dl hørfrø

2 dl hakkede mandler eller cashewnødder (jeg tog halvt af hver)

2 tsk kanel

3 spsk kokosolie (se note 3)

3 spsk ahornsirup (se note 4)

Bland alle ingtredienser godt sammen og fordel det hele på en varm pande. Rist det i cirka fem-seks minutter (se note 5) under omrøring, til det er gyldent og sprødt.

Fordel granolaen på et stykke bagepapir og lad den køle helt af, inden den kommes i et rent glas. Granolaen holder sig sprød og god cirka en måned.

(opskriften er fra “Vegetar” af Ditte Ingemann, Politikens Forlag, 2016 – noterne er mine egne)

Note 1: Kokosflager køber man i en pose fra for eksempel Urtekram – de smager også mægtigt godt som en sund snack, bare som de er, så fortvivl ikke over at stå med en temmelig stor rest, når du har lavet granola.

Note 2: Jeps, hel boghvede. Det bliver knasende sprødt og lækkert og overhovedet ikke “svært at tygge”. Jeg fandt det på Kvicklys hylder med økologiske varer. Jeg tror, at større varehuse og måske også Helsam og den slags har hel boghvede.

Note 3: Jeg købte min kokosolie i Fakta. Økologisk i en lille dåse i fast form. Det smelter nemt, så bare kom tre skefulde (ikke kæmpestore skefulde) fast kokosolie i blandingen – det skal nok smelte, når det kommer på panden.

Note 4: I virkeligheden er det her den dyre ingrediens i granolaen. En flaske koster omkring 50 kroner, men den er alle kronerne værd. Ahornsirup smager fantastisk. Prøv den til pandekager, over is eller bare direkte på din yoghurt. I begrænsede mængder skulle den være mega sund – men dog også kalorieholdig 🙂

Note 5: Jeg synes, det tog syv-otte minutter, før blandingen havde den gyldne farve, jeg ville have. Men pas på – det går pludselig hurtigt, og det, du IKKE vil have, er mørkebrun eller sort granola.Uf!

Granolaen køler nu af på bagepapir. Den skal være helt kold, inden man hælder den på glas/dåse - ellers bliver den blød, og det er ikke fedt.
Granolaen køler nu af på bagepapir. Den skal være helt kold, inden man hælder den på glas/dåse – ellers bliver den blød, og det er ikke fedt.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *