Braiseret svinebryst med øl, rødbeder og gulerødder

Ja, sådan så det ud, da jeg satte det i ovnen
Ja, sådan så det ud, da jeg satte det i ovnen – det eneste tidspunkt, jeg lige fik fotograferet 🙂

Jeg har ikke noget flot færdig-foto af den her ret, for jeg glemte helt at fotografere, da retten var færdig!

Jeg havde været til kaffe hos en gammel skoleveninde, og da jeg vendte tilbage til mit barndomshjem, syntes min far, at jeg havde været væk længe nok. Eller rettere; han syntes, han skulle vente lige længe nok på mad!

Retten her skal nemlig være mindst to timer i ovnen, så vi spiste lidt vel sent i forhold til hans normale spisetid. Det var bare om at få maden på bordet – og så blev der ikke lige fotograferet 🙂

Men det smagte rigtigt godt.

Det skal dog siges, at for fars skyld spiste vi kartofler til, og jeg jævnede sovsen og kom sovsekulør i. Det er IKKE i Claus Meyers ånd…han foreslår bestemt ingen kartofler eller jævning, men derimod at søbe væden op med brød. Man kan jo gøre, som man bedst kan lide.

Jeg brugte den øl, jeg havde; en blå Chimey
Jeg brugte den øl, jeg havde; en blå Chimay – det skal der nok være nogen, der mener, er en helligbrøde 🙂 Men smagen var god!

Braiseret svinebryst med øl, rødbeder og gulerødder

1,5 kilo svinebryst med ben

1 flaske mørkt øl (ale, porter eller stout)

2 dl vand

2 dl æblemost (se note 1)

0,5 dl æbleeddike (se note 2)

2 løg

3-4 store rødbeder

2 gulerødder

3 kviste rosmarin

Havsalt og friskkværnet peber

Kom svinebrystet i et stort ovnfast fad og overhæld det med øl, vand, most og eddike.

Rens løg, rødbeder og gulerødder, og skær det hele ud i grove stykker. Smid grøntsagerne ned til brystet med rosmarinkvistene, krydr med salt og peber.

Dæk fadet med alufolie (det gjorde jeg ikke – måske en fejl, men det blev nu godt alligevel) og sæt det i ovnen ved 160 grader. Lad brystet braisere i 2 til 2,5 time indtil brystet nærmest falder fra benet (se note 3).

Husk at kigge til brystet et par gange undervejs, så al væsken ikke forsvinder og kødet bliver tørt. Hvis det sker, så tilsæt lidt vand, og lad bryst og grøntsager braisere videre.

Tag fadet ud af ovnen, smag braiseringsskyen til med lidt frisk æblemost, eddike, salt og peber.

Skær brystet ud i gavmilde stykker og server med de bagte grøntsager, skyen og groft brød.

Note 1: Det skal være ufiltreret æblemost – man kan finde det på køl i både Kvickly og Superbrugsen, og hos Bager Max i Holstebro kan man også købe en god variant.

Note 2: Claus Meyer laver god, lidt dyr, æbleeddike. Urtekram har også en glimrende æblecidereddike – den kan man købe i Kvickly.

Note 3: Hmmm….det der med ovne. Jeg havde kun to timer at give af, ellers ville min far givetvis lide sultedøden. Så jeg satte ovnen til 180 grader – og undlod som nævnt at dække fadet til. I løbet af de to timer blev kødet bestemt mørt. Men ligefrem være tæt på at faldet fra benet var det overhovedet ikke. Så tror jeg, det skulle have haft en time mere. Mindst. Prøv dig frem.

(Opskriften er fra ”Almanak” af Claus Meyer, Lindhardt og Ringhof, 2010)

Sådan noget "mad i ovnfast fad" er
Sådan noget “mad i ovnfast fad” er smaddernemt – det tager bare sin tid….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *