Pho med oksekød – 5:2 mad (260 kalorier)

beef pho
Vietnamesisk pho med oksekød – den kan også laves med kylling eller med tofu.

Ja, jeg ved det godt. Jeg har hylet op om, at slankekure ikke dur, og at den eneste ordentlige måde at tabe sig på er at lukke munden og motionere.

Det står jeg sådan set stadig ved. Der skal bare lidt mere til…

mere pho
Jeg havde lovet min kollega Camilla at skynde mig at få lagt denne opskrift på bloggen, fordi hun syntes, det lød lækkert 🙂

Men jeg må erkende, at min fremskredne alder (jeg er 51) gør, at jeg ikke bare sådan beslutter mig for at tabe mig, og så sker det over det næste par måneder. Da jeg var 25, kunne jeg i februar tænke, at nu var det snart bade sæson, så jeg måtte hellere tabe mig, og så tabte jeg mig fem kilo uden de helt store afsavn.

Sådan er det ikke mere.

Det gør det så ikke bedre, at jeg over årene er blevet stadig mere madglad og stadig mere vin-glad, så det er virkelig svært for mig at sige til mig selv, at jeg i flere måneder ikke må drikke vin, ikke må spise dessert, skal lade chokoladen ligge og sige nej til de rundstykker eller de is, mine kolleger af og til giver.

Og for at føje spot til skade er det også blevet stadigt sværere for mig at overbevise mig selv om, at det er en god idé at løbe ti kilometer. Jeg har en kamp med mig selv, inden jeg skal løbe, og bagefter er jeg godt nok tilfreds og selvfed, men jeg har også virkelig ondt i mine ben.

Jeg kviede mig dog ved at gå på en decideret slankekur. Jeg kan simpelt hen ikke trives på en Nupo-kur. Og jeg har ikke lyst til at spise meget fedt, men ingen kulhydrater. Men så var der en bekendt, som jeg anser for at være en særdeles fornuftig kvinde, der skrev, at hun nu havde tabt 10 kilo på 5-2.

Jeg havde hørt det der 5-2 før, men jeg havde ikke sat mig ind i, hvad det var. Det gjorde jeg så – og besluttede, at hvis jeg skulle kickstarte et vægttab, så var det 5-2, jeg ville kunne leve med.

Helt forenklet er det en form for “let faste” – to dage om ugen (og de må ikke være sammenhængende) spiser man kun 500 kalorier (jeg spiser nu 600, for det kan jeg lige få til at passe, så jeg ikke er sulten 🙂 ), mens du spiser helt normalt og som du plejer ugens øvrige fem dage.

Jeg har kun været på kuren i to uger og har altså kun haft 4 såkaldte ”faste-dage”. Men indtil videre synes jeg, det er nemt. Det drejer sig om at finde noget kalorielet at spise, som du kan blive mæt af. Jeg taber et halvt kilo om ugen. Det er fint nok, hvis det fortsætter sådan.

Jeg har købt en engelsk kogebog ”The Ultimate 5:2 Recipe Book” og har fundet 31 opskrifter på mad, jeg gerne vil spise. Jeg nægter at spise kalorielet feta eller fedtfri græsk yoghurt, så vil jeg hellere spise noget, der er født til at være kalorielet, som for eksempel denne pho, som er en vietnamesisk nudelsuppe, der smager skønt.

Jeg har ikke taget en masse ingrediens- og arbejdsfotos af disse slankeretter – kun af den færdige ret.

Det føles ikke som slankemad.
Det føles ikke som slankemad.

Pho med oksekød

(1 person 260 kalorier)

300 ml okseboullon

1 stilk citrongræs, banket og hakket (skær rod og top af, fjern de yderste blade).

3 cm frisk ingefær, skrællet og skåret i skiver

1 rød chili, kerner fjernet, skåret i strimler

2 kaffir limeblade (hvis du ikke har sådan nogen, kan du rive skallen af en lime)

35 gram tynde æggenudler (kan købes i flere tykkelser og kvaliteter i Kvickly)

75 gram sukkerærter og babymajs (se note 1)

75 gram skært oksekød i tynde strimler – for eksempel Venø-bøf (se note 2)

En lille håndfuld bønnespirer

Salt og peber

Frisk korianderblade til pynt/topping

Kom bouillonen i en mellemstor gryde og tilsæt citrongræs, ingefær, halvdelen af chilien (resten bruges til pynt) og limeblade (eller revet limeskal). Bring det i kog og lad det simre under låg i 10 minutter. Si det, kom bouillonen i en ren gryde og smid det brugte citrongræs/ingefær/chili/lime ud.

Tilsæt nudlerne og kog i to minutter. Tilsæt sukkerærter og babymajs og kog yderligere i 2 minutter. Kom peber og salt på bøf-strimlerne, kom dem i suppen og kog 2 minutter.

Kom suppen i en dyb tallerken, blandt forsigtigt bønnespirerne i, og drys med strimlet chili og korianderblade.

Note 1: Jeg hader babymajs, som jeg synes smager som babygylp lugter, så jeg brugte bare sukkerærter.

Note 2: Man kan også lave pho med 75 gram strimlet kylling, og hvis man er vegetar, kan man spise den med 75 gram tofu og grøntsagsbouillon.

(Opskriften er fra ”The Ultimate 5:2 Recipe Book” af Kate Harrison, Orion Publishing Group, 2013)

Jo, jeg spiser med pinde.
Jo, jeg spiser med pinde. Men jeg slutter af med at spise suppen med ske 🙂

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *