Stuvede ærter og gulerødder – mormormad

Det smager jo godt, når ærterne er helt friske...
Det smager jo godt, når ærterne er helt friske…

Den seneste uges tid har min far passet min søsters hund, fordi hun var på vandreferie i Italien. Og jeg har så passet min far…

Det betyder, at jeg har lavet mad til ham næsten hver aften. Det kommer der altså ikke mange spændende nye opskrifter ud af til bloggen, for han foretrækker bøf med løg, karbonader (de blev i øvrigt særskilt vellykkede), steaks med bernaisesovs – og altid kartofler, kartofler, kartofler.

Jeg har bælget ærter og skrabet nye gulerødder
Jeg har bælget ærter og skrabet nye gulerødder (min far vil ikke spise gulerødder med skræl, heller ikke selv om de er nye…)

Af og til (det er når vi møder andre mennesker) siger han (til ære for de andre) ”jamen, jeg kan da sagtens spise den der vegetarmad, du spiser, Mette”, men det passer ikke. Han så med dyb skepsis på mine parmesanbagte spidskål…Jeg hører også tit og ofte for, at jeg ikke kan/vil lave brun sovs. ”Sovsen er jo halvdelen af det,” siger han.

Det kan godt være, men så er det jo godt, at han selv kan lave opbagt hvid sovs, og at min søster laver virkelig god brun sovs. For jeg gør ikke. Jeg kan overtales til at lave smørsovs og til at spise købe-bernaise. Faktisk kunne jeg godt tænke mig at prøve selv at lave bernaisesovs, men min far så skrækslagen ud, da jeg nævnede det. ”Hvorfor det? Den fra Jensens er jo glimrende,” sagde han. Så opgav jeg det projekt.

Men her i weekenden lod jeg mig overtale til at lave stuvede ærter og gulerødder. Det er ikke sovs, men sådan noget rigtig mormormad, synes jeg. Nu kan jeg ikke lide ærter – i hvert fald ikke dem, der har været frosne. Det er lige nu, at det er tid at lave stuvede ærter og gulerødder for sådan en “frossen ærte-hader” som mig, fordi man kan købe en stor brun bærepose fyldt med ærter på torvet, og selv bælge dem. Og det smager altså supergodt.

Så ugens store successer var karbonader, stuvede ærter og gulerødder samt slagter Bertelsens tykstegsfilet-bøffer, der var herligt møre.

Smørbolle.
Smørbolle.

Stuvede ærter og gulerødder

(4 personer)

Cirka 450 gram friske ærter og gulerødder (i skiver) eller tilsvarende mængde frosne

Cirka 4 dl vand.

1 tsk salt (”du har godt nok ikke kommet meget salt i,” var fars kommentar…)

30 gram blødgjort smør eller margarine

30 gram mel

Hakket persille

Kog grøntsagerne i velsaltet vand i cirka 10 minutter, hvis frosne grøntsager. De friske skal kun have 5-6 minutter (tjek om gulerødderne er næsten møre).

Rør fedtstof og mel sammen. Rør smørbollen i grønsagerne og rør til den er opløst.

Kog stuvningen i 5-6 minutter. Smag til med salt.

Drys persille over.

(Opskriften er fra ”God mad let at lave” ved Lotte Haveman og Inger Erner Andersen, Lademann, 1980)

Stuvede ærter og gulerødder.
Stuvede ærter og gulerødder.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *