
Jeg lovede mig selv at få skrevet denne lidt omstændelige opskrift ind, når jeg engang havde tid og lyst.
Tid har jeg i hvert fald nu… 🙂

Faktisk er det to opskrifter, jeg kombinerede, da kortspilsklubben var i sommerhus for nylig. Lammekødsbollerne er enormt nemme og heller ikke særligt arbejdskrævende. Og de smager skønt. Ratatouillen er også nem. Men hold da op, hvor er den tidskrævende – og hvor er der meget snittearbejde!
Men hvis man holder af at stå i egne tanker i køkkenet og måske lytte til musik, mens man snitter, snitter, snitter og snitter, så kan den anbefales. Der findes dog nemmere ratatouille-opskrifter.
Lammekødboller kan i stedet serveres med ovnkartofler – for eksempel græske citronkartofler – og en græsk salat eller tzatziki.
Som man kan se på billederne, lagde jeg lammekødbollerne ovenpå ratatouillen i ovnen de sidste 15-20 minutter. Det fungerede fint.

Ovnbagte krydrede lammekødboller
(4 personer)
1,5 dl perlebyg (Kvickly har Skærtoft Mølles – man kan godt bruge kogt ris i stedet, men perlebyg er bedre)
250 gram hakket lammekød (man kan også bruge hakket gedekød)
250 gram hakket oksekød (8-10 procent fedt)
2 tsk fint havsalt og friskkværnet peber
0,5 tsk stødt allehånde
Et godt drys stødt kanel
1 fed hvidløg
1 æg
Cirka 1 dl vand
En står håndfuld bredbladet persille (se note 1)
10-12 blade frisk mynte
Kog perlebyggen i cirka 20 minutter i vand til det er mørt.
Rør kødet sejt med salt, krydderier og æg. Rør godt og tilsæt gradvist vand. Tilsæt de kogte og gerne afkølede perlebyg og skyllet, hakket persille og mynte. Lad farsen hvile i køleskabet.
Form 25-30 kødboller. Vend dem i lidt olie og læg dem enten 1) ovenpå ratatouillen (hvis du laver den kombination) eller 2) ind i ovnen til ovnkartoflerne – og bag dem i begge tilfælde cirka 15 minutter.
Note 1: Jo, man kan da godt bruge almindelig kruspersille i stedet. Men der ER altså en smagsforskel. Tommelfingerregelen er, at bredbladet persille går godt sammen med olie, mens kruspersille holder af smør og fløde. Med andre ord så er kruspersille det nordiske køkkens ven, mens middelhavsmad har det bedre med bredbladet persille.
(Opskriften stammer fra ”Alle tiders Karoline”, Katrine Klinken, Arla, 2012)

Tamaras ratatouille
(4 personer – og det er altså RIGELIGT! Jeg tror godt, man kunne fodre 7-8)
1 dl solsikkeolie
2 små løg skåret i terninger på 3 centimeter (se note 1)
4 fed hvidløg, skåret i skiver
0,5 frisk grøn chili, skåret i skiver
2 små røde peberfrugter, skåret i terninger på 3 centimeter
0,5 lille butternutsquash, skrællet og skåret i terninger på 3 centimeter (se note 2)
1 lille pastinak, skrællet og skåret i terninger på 3 centimeter
200 gram grønne bønner, nippede
1 mellemstor courgette, skåret i terninger på 3 centimeter
0,5 stor aubergine, skrællet og skåret i terninger på 3 centimeter
1 lille kartoffel, skrællet og skåret i terninger på 3 centimeter
2 mellemstore tomater, flåede og hakkede
0,5 spsk sukker
1 spsk tomatpuree
2 dl vand
Hakket koriander til pynt (kan udelades)
Salt og sort peber
Hæld to tredjedele af olien i en stor tykbundet gryde og varm den op ved middelhøj varme. Tilsæt løgene, og steg dem i 5 minutter under jævnlig omrøring. Kom dernæst hvidløg, chili og rød peber i, og steg i yderligere 5 minutter. Tilføj butternutsquash og pastinak og steg i 5 minutter til.
Kom grøntsagerne over i en mellemstor skål med en hulske, så mest muligt af olien bliver tilbage i gryden. Hæld resten af olien i. Tilsæt nu de grønne bønner sammen med courgetter og auberginer, og steg dem i 5 minutter under jævnlig omrøring.
Kom grøntsagerne fra skålen tilbage i gryden. Tilføj kartofler, tomater, sukker, tomatpuree og en rundhåndet omgang salt og peber. Vend grundigt rundt og hæld vandet ved – der skal kun lige være nok til at dække grøntsagerne halvt. Læg låg på gryden, og lad ratatouillen simre i 30 minutter. Smag om nødvendigt til med yderligere salt og peber.
Forvarm nu ovnen til 200 grader. Flyt grøntsagerne fra gryden til et stort ildfast fad med en hulske, så de ligger i et lag, der er 2-3 centimeter tykt. Hæld kogevæsken over grøntsagerne, og bag dem i ovnen i 30 minutter. Grøntsagerne vil nu være meget møre og det meste af væden vil være fordampet (se note 3). Smag om nødvendigt til med koriander.
Note 1: Det er vigtigt at gøre alle sine grøntsager klar, inden man begynder at lave retten. Du har ikke tid til at snitte, når først det går løs…
Note 2: Jeg kunne ikke få butternutsquash. Det var maj og ikke just højsæson. Så jeg udelod det simpelt hen. Der var rigelig ratatouille til os fem alligevel. Jeg havde i øvrigt også glemt at få en grøn chili med (ja, tsk, tsk), så jeg brugte lidt af den chiliolie, som fritidshusets ejer, Karin, havde stående, for at give det lidt bid. Det fungerede faktisk fint.
Note 3: Da jeg jo dækker fadet de sidste 15 minutter med kødboller, fordamper væden ikke. Der er ret meget væde tilbage i fadet. Enten skal man lade være med at hælde al væden i fra starten – eller også skal man stege kødbollerne i et andet fad.
(opskriften stammer fra ”Plenty” af Yotam Ottolenghi, Lindhardt og Ringhof, 2013)


